Reviews

Review: JBL Everest Elite 750NC noise cancelling hoofdtelefoon

Voordelen
Strak design
Handige knoppen voor bediening
Nadelen
Lichte ruis bij ANC
Problemen met Headphones-app
Ingewikkelde geluidsinstellingen
Aanbevolen prijs: €299,99
Waar te koop?
Totaalscore 7
In de wereld van de audioapparatuur is JBL absoluut geen onbekende. Naast traditionele hoofdtelefoons waagt het zich ook aan exemplaren met noise cancelling zoals deze Everest Elite 750NC.

Het aanbod van noise cancelling hoofdtelefoons groeit elke dag en de technologie wordt ook alsmaar beter. Vooral Sony blinkt uit in dit vlak, maar ook de andere spelers op de audiomarkt blijven niet achter. JBL is vooral populair bij jongeren door zijn speakers, maar het heeft ook een uitstapje gemaakt naar het land van de noise cancelling. Voor deze test ging ik aan de slag met de JBL Everest Elite 750NC hoofdtelefoon.

 

Design

Als je de Everest Elite 750NC uit de verpakking haalt, merk je meteen dat het niet gaat om een goedkoop exemplaar. De hoofdtelefoon zelf zit verpakt in een harde travelcase met daarin nog een 3,5mm-audiokabel, een microUSB-oplaadkabel en bijbehorende adapter. Het gaat hier om een iets ouder exemplaar (eind 2017), toen microUSB nog de standaard was voor draadloze hoofdtelefoons. De hoofdband is eenvoudig en nauwkeurig verstelbaar en blijft ook goed zitten. Binnenin de oorschelpen staat vervolgens duidelijk met een L en R aangegeven welke oorschelp links en welke rechts moet zitten. Op de rechteroorschelp zitten de bedieningsknoppen. Een aan-uitknop, knoppen om het volume in te stellen en muziek te pauzeren, een knop om bluetooth in te schakelen en een knop om de Ambient Sound of Active Noise Cancelling (ANC) te bedienen. In het begin moest ik wat wennen voor ik wist welke knop waar precies zat, maar ik raakte al snel wegwijs. Het probleem bij over-ear hoofdtelefoons is dat je oren soms te warm worden bij lange luistersessies en dat was ook hier geval. Na ongeveer twee uur voelde ik toch de nood mijn oren even laten ademen.

JBL & ANC: a match made in heaven?

Op designvlak is alles in orde, dus nu is het de beurt aan de technologie in de Everest Elite 750NC. Zoals de meeste duurdere hoofdtelefoons met ANC kan je hem met een app op je smartphone bedienen. De Headphones-app was makkelijk te vinden in de Play Store en verbond ook makkelijk met de hoofdtelefoon. Tijdens mijn testperiode merkte ik echter dat de hoofdtelefoon geregeld niet correct verbond met de app. In de app zie je namelijk het resterende batterijpercentage, kan je ANC activeren en Ambient Sound instellen. Om alle informatie correct te zien, moest ik de hoofdtelefoon soms even uitzetten en daarna weer aanzetten of hetzelfde doen met de bluetooth op mijn smartphone. Als de app naar behoren werkt, zie je het batterijpercentage tot op 10% nauwkeurig en kan je inschatten hoeveel luistertijd je nog overhebt. Met een volledige lading krijg je 20 uur luistertijd zonder ANC en 16 uur met ANC. Een exacte tijdsmeting heb ik niet gedaan, maar naar mijn gevoel is die 16 uur heel ruim geschat. Ik gok dat je in de praktijk eerder richting de 10 à 12 uur zult gaan. Het opladen gebeurt gelukkig redelijk snel: na een drietal uur heb je weer een volledig opgeladen hoofdtelefoon in handen. Het Ambient Sound kan je vervolgens nauwkeurig instellen en zelfs afzonderlijk voor elke oorschelp, al zie ik het nut van die functie niet meteen. De hoogste stand was hier voor mij wat te veel van het goede. Ik kon de omgeving rondom me goed horen, maar de muziek verdween hierbij te sterk op de achtergrond. Bij de ANC blijf ik echter met gemengde gevoelens zitten. Gezien de lanceringsdatum van de Everest Elite 750NC is het zeker niet slecht, maar bij het inschakelen van de noise cancelling in combinatie met muziek was een heel lichte pieptoon te horen op de achtergrond. Aanvankelijk hoorde ik dit niet, maar na verloop van tijd begon het me op te vallen. En eens ik de eerste lichte piep hoorde, kon ik hem niet meer negeren en was mijn luisterervaring een stuk minder aangenaam.

 

In retrospect

Ik moet toegeven dat ik geen flauw benul heb van de standaard van noise cancelling hoofdtelefoons van eind 2017, maar toch lijkt die ruis die ik hierboven aanhaalde niet de bedoeling, zeker niet voor een hoofdtelefoon van meer dan 200 euro. De Headphones-app zelf kan daarentegen nog steeds geüpdatet worden en daar mag werk van gemaakt worden. Het is mogelijk om geluidsprofielen in te stellen voor muziekgenres, maar die functie was niet al te gebruiksvriendelijk. Muziekfanaten en dj’s zullen dit waarschijnlijk wel kunnen appreciëren, maar voor mij was dit deel van de app iets te technisch om in te stellen. Ik denk dan ook niet de gemiddelde gebruiker hier wel makkelijk wegwijs in zal kunnen raken. Meer vooraf ingestelde profielen – momenteel zijn dit vocal, bass en jazz – kunnen dit probleem al makkelijk verhelpen. Ik heb het er nu vooral moeilijk mee dat de JBL Everest Elite 750NC nog steeds de meest recente high-end noise cancelling hoofdtelefoon van JBL is terwijl de technologie intussen hopeloos gedateerd is. Zeker sinds de Sony WH-1000XM3 en WH-H900N, waarvan deze laatste zich op hetzelfde prijspunt bevindt. Voor eind 2017 is het model zeker niet slecht, maar om de concurrentie bij te benen, is er dringend nood aan een opvolger. Ik ben alvast benieuwd naar wat JBL in de coulissen heeft klaarstaan gezien deze prestatie anderhalf jaar geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business