Review Fitbit Ionic: sporten met het gemak van een smartwatch

Voordelen
Accurate hartslagsensor
Perfect voor sportactiviteiten
Zit stevig in elkaar
Sublieme batterijduur
Nadelen
Weinig apps binnen Europa
Mist echte smartwatch-functies
Design is nogal vierkant
Aanbevolen prijs: €269
Waar te koop?
Totaalscore 7
Fitbit staat in de basis bekend om zijn activiteitentrackers, zoals de Fitbit Charge 3. Met de Ionic richt het bedrijf zich op een andere doelgroep: de sporters die graag sporten met een activiteitentracker, en deze na het sporten ook nog willen dragen.

Fitbit bracht de Ionic al een behoorlijke tijd geleden op de markt, in 2017 om precies te zijn. Dat was het jaar waarin smartwatches een ding begonnen te worden; je had voor die tijd wel activiteitentrackers, maar een smartwatch in het formaat van de Ionic kwam nog niet veel voor. De Ionic is dan ook best wel groot, zo merkte ik al op bij het uit de verpakking halen van de Ionic. Daar is overigens niet veel mis mee wat mij betreft – mijn polsen zijn immers groot genoeg. Fijn zou ik het overigens niet willen noemen.

 

Het is (gelukkig) vrij gemakkelijk om een andere watchface op de Ionic te installeren.

Heb je een kleinere pols, dan is het verstandig om de smartwatch eerst even uit te testen, indien mogelijk, alvorens hem aan te schaffen. Fitbit levert tegenwoordig netjes twee formaten bandjes mee in de doos, voor kleinere en grotere polsen. Voorheen moest je de smartwatch precies op het juiste formaat bij de (web)winkel aanschaffen. Als laatste wordt de laadkabel meegeleverd – een oplaadblokje (met USB-A) zal je uit je eigen voorraad moeten halen. Nu de belangrijkste vraag: hoe bevalt de Fitbit Ionic na een paar weken?

Geen ‘fan’ van het design

Bij het zien van de smartwatch op de foto’s had ik al zo mijn bedenkingen bij het design, en dat is tijdens het gebruik niet anders geworden. Helaas blijft de smartwatch een vierkant stuk aluminium. Het zit dus zeer degelijk in elkaar, wat ook wordt geholpen door de glazen voorkant. Helaas blijft het een horloge gemaakt voor het sporten, en dat zie je er ook gewoon aan. Het zou fijn zijn als Fitbit een ronde versie uit zou brengen. Had de Ionic namelijk een ronde behuizing gehad, dan zou het design al minder afwijkend zijn geweest van een standaardhorloge. Wat dikte betreft zit Fitbit prima, het valt niet enorm op dat deze om je pols zit. Wel zou het fijn zijn om bandjes te hebben die van een ander materiaal dan rubber zijn gemaakt.

 

Het design, inclusief de kleurvarianten van de Ionic, moeten je maar net aanstaan.

Net noemde ik al even de bouwkwaliteit van de Fitbit Ionic, en dat is gewoon prima. De behuizing is voor een groot deel uit aluminium gemaakt. Aan de onderkant van de Ionic zit verder nog een plastic plaatje voor de hartslagsensor. Wil je me de smartwatch gaan zwemmen? Geen enkel probleem, Fitbit stelt dat de Ionic tot vijftig meter diep waterdicht is. Je hoeft de smartwatch dan ook niet af te doen als je gaat douchen. Het is wel aan te raden om je huid regelmatig wassen, maar het is dus niet telkens nodig. Dat is namelijk een groot nadeel van het rubberen bandje: het zorgt er nogal snel voor dat je gaat zweten. Toch kan ik de keuze voor het materiaal, gezien de relatief lange levensduur van rubber, wel begrijpen.

Eenvoudige installatie

Bij binnenkomst van de Fitbit Ionic moest en zou ik de smartwatch zo snel als mogelijk gaan testen; zelf had ik immers nog niet eerder een Fitbit smartwatch getest. Na de positieve berichten die ik eerder heb gelezen over de smartwatches, moest ik de Ionic wel eens wat uitgebreider testen. Helaas duurt de installatie wat langer dan je zou verwachten, in mijn geval moest er een software-update geïnstalleerd worden. Nu was dat eigenlijk perfect, want de update bracht mij direct naar Fitbit OS 3.0, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor activity trackers en smartwatches van de fabrikant (ten tijde van de review). Het zal de gemiddelde gebruiker niet zo snel opvallen, er zijn dan ook geen enorme uiterlijke wijzigingen.

 

Natuurlijk kan je vanaf de Ionic gemakkelijk al je favoriete muziek streamen.

Met de update zou je onder andere toegang krijgen tot nieuwe applicaties, daarnaast heeft een gedeelte van het besturingssysteem een nieuw design verkregen. Wel een notitie om te plaatsen, zorg ervoor dat bij het installeren van de Ionic de batterij van de smartwatch met minimaal 25 procent is opgeladen, anders werkt de wifi-verbinding van de helaas smartwatch niet. De installatie is overigens verder hartstikke simpel, binnen een kwartier was ik in het bezit van een Fitbit-account en heb ik alle andere stappen kunnen doorlopen. Dat gebeurt gelukkig veelal op de telefoon, niet het (kleine) scherm van de Ionic.

 

Philips Hue-lampen bedienen met de Ionic? You got it.

Nadat de installatie van de smartwatch is het simpelweg tijd om de Ionic te gaan gebruiken. Het was voor mij wel even zoeken om de smartwatch voldoende vast te zetten zodat mijn hartslag juist afgelezen kon worden, zonder dat mijn arm werd afgekneld, al is dat iets wat moet gaan wennen. Na twee weken had ik er dan ook geen problemen meer mee – ik doe de smartwatch dan ook niet zo vaak meer af. In principe kan de smartwatch zonder enige problemen onder de douche worden meegenomen. Let wel, het blijft toch elektronica, dus voor de zekerheid kan je de smartwatch net zo gemakkelijk even af doen.

 

Ook telefoongesprekken en andersoortige notificaties verschijnen op je Ionic.

Fitbit geeft het ook aan in zijn gebruikershandleiding. Je huid wordt immers niet schoon als je de smartwatch constant om zou houden, na verloop van tijd zou dat kunnen leiden tot infecties. Maar, om terug te komen op het gebruik van de smartwatch: het eerste wat ik heb gedaan is het wijzigen van de watchface. In de basis biedt Fitbit vooral watchfaces die zijn gericht op het sporten. Meer reguliere watchfaces zijn wel te installeren via de app op je telefoon, deze zijn deels gratis, naast dat er ook een groot aantal betaalde watchfaces beschikbaar zijn. Veel aanpassingen kan je helaas niet doen, maar voor de sportfanaat zal dat ook niet uitmaken. Juist dan zijn de standaard watchfaces voldoende.

Geweldige sportfunctionaliteit

Net als met de activiteitentrackers weet Fitbit met de Ionic ook perfecte sportfunctionaliteiten in te bouwen. In mijn geval heb ik enkel de fiets en hardloop-functies uit kunnen testen. Beiden werken perfect, je hoeft enkel naar de ‘exercise’-app te navigeren, waarna je de specifieke activiteit met een paar klikken kan activeren. Het grote voordeel van de Ionic is dat er ingebouwde GPS aanwezig is, je hoeft dus niet langer je telefoon bij je te dragen om je route en afstanden nauwkeurig vast te leggen.

 

Natuurlijk zit er ook een handige interne app bij om je sportactiviteiten bij te houden.

Ook is de ingebouwde hartslagsensor behoorlijk accuraat, perfect als je binnen een hartslagzone zou willen sporten – deze manier van sporten wordt vaak aangeraden door sporters, gezien je zo niet boven niveau gaat sporten. Behoorlijk accuraat, maar de hartslagsensor is niet geweldig. Dat merkte ik ook vaak na het sporten. Ik kon namelijk geen geweldige positie op het bandje vinden waarop mijn arm niet afgekneld zou worden, maar waar mijn hartslag wel goed wordt gemeten. Al heeft dat meer met mijn arm te maken, dan met het bandje.

 

Aan de onderkant is de optische hartslagsensor goed te zien.

In mijn geval merkte ik dat ik te vaak naar mijn maximum ging, terwijl je in een lagere hartslagzone vaak betere resultaten kan behalen. Zowel bij het fietsen als het hardlopen houdt de smartwatch je snelheid bij. Wat ook handig is, is dat je activiteit tijdelijk wordt gestopt als je stilstaat, zodat dit niet bij je sportduur wordt opgeteld. Een aanrader als je de exercise-app gaat gebruiken: activeer de instelling dat het scherm constant aan blijft staan, zo kan je ook tijdens het sporten je snelheid en tijdsduur bijhouden.

Strava is overigens ook aanwezig op de smartwatch, waarmee je dus te allen tijde je activiteiten op kan nemen en doorzetten naar je account. Met de inclusie van GPS en een gyroscoop en accelerometer kan de Ionic de intensiteit van je activiteit precies bijhouden. In het veld van sport-smartwatches neemt de Ionic prima plaats. Het is geen plaats in de wachtkamer, maar wat mij betreft kan de Ionic doorlopen voor een directe winst. Natuurlijk zijn er smartwatches die (misschien) wat accurater zijn, of de optie bieden om accessoires te koppelen. Je kan immers geen externe accessoires verbinden met deze smartwatch, anders dan hoofdtelefoons. Maar, je krijgt er wel een degelijk sporthorloge voor terug, die ‘s avonds ook je slaap kan meten en notificaties constant door zal sturen.

Conclusie: sublieme batterijduur

Er zijn nog twee punten die nog niet zijn aangeraakt in mijn ervaringen, om specifiek te zijn praat ik dan over de batterijduur en het smartwatch-gedeelte. Om te beginnen met de batterijduur, daar mag Fitbit zichzelf echt een klopje op zijn schouders geven. De Ionic behaalt zonder moeite meer dan één week op een volledige lading. Dat is inclusief driemaal sporten, de andere dagen zijn dan wel een stuk rustiger, al staat de hartslagsensor wel te allen tijde aan. Dat maakt de Ionic ook nog eens speciaal. Bij veel smartwatches is er wel een hartslagsensor, maar moet je deze speciaal activeren. Bij de Ionic niet.

Wat mij betreft is dat perfect. Er is echter nog een heikel deel, en dat is: is het een echte smartwatch? Je krijgt weliswaar notificaties van je telefoon, en je kan erop reageren, maar is dat genoeg om als smartwatch aanzien te worden. Bij de Fitbit Ionic mis je simpelweg veel integraties van Google en Apple, het is daarmee wat mij betreft een perfecte smartwatch voor het sporten: maar geen vervanger voor WearOS of Watch OS-smartwatches. Tegelijkertijd durf ik te stellen dat je beter geen WearOS-smartwatch kan kopen als je gaat sporten. Ze missen vaak ingebouwde GPS, een goede hartslagsensor of een goede batterijduur. Een of twee weken op een WearOS smartwatch? No way, dat gebeurt niet. Helaas maakt de prijs van de Ionic het toch weer een lastige keuze. Eentje die ik zelf niet durf te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business