RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Fantastische prestaties
  • Prachtig scherm
  • Heel degelijke camera's
  • Lage prijs
CON
  • Software kan een update gebruiken
  • Weinig en niet uitbreidbare interne opslag

De OnePlus 7 Pro is het referentiepunt voor een smartphone met een display die de volledige voorkant inneemt en een pop-upcamera. De Xiaomi Mi 9T doet echter hetzelfde voor minder dan de helft van de prijs!

Het Chinese merk Xiaomi is sinds dit jaar officieel gevestigd in de Benelux en produceert tal van producten, die reiken van powerbanks en oortjes tot elektrische steps en smartphones. Een van de smartphones die in het oog springt is de Xiaomi Mi 9T die verdacht veel lijkt op de OnePlus 7 Pro. De Mi 9T is ook uitgerust met een pop-up selfiecamera en een zogenaamde all-screen display. De voorzijde van de smartphone bestaat dus volledig uit scherm en er zijn bijna geen schermranden aanwezig. De selfiecamera zit hier niet in een notch, zoals bij de iPhone XS, en ook niet in een punch-hole, zoals bij de Samsung Galaxy S10, maar in een pop-upmodule die uit de bovenkant van de smartphone komt geschoven als je een selfie wil nemen. Het verschil tussen de Mi 9T en de bovengenoemde smartphones is de prijs, aangezien je hem al kan hebben voor een kleine 349 euro. Is het te mooi om waar te zijn? Je leest het hier.

 

Uitstekende hardware

Allereerst gaan we eens kijken wat we allemaal krijgen voor dat geld. Topklasse specificaties en prestaties kan je onmogelijk aanbieden op dit prijspunt, maar de Mi 9T weet toch te verrassen op dat vlak. Het scherm van de smartphone meet 6,39 inch en heeft een Full HD-resolutie (1080 x 2340 pixels) waarmee hij op hetzelfde niveau zit als de meeste smartphone in 2019. Bovendien krijg je hier een AMOLED-scherm, wat over het algemeen beter is dan de lcd-schermen die je verwacht op dit prijspunt. De helderheid van het scherm gaat bovendien enorm hoog zodat je zelfs in de felle zomerzon probleemloos kunt zien wat je aan het doen bent, al kregen donkere kleuren vaak een soort van witte schijn bij de hoogste helderheid. De automatische helderheid werkt in 90% van de gevallen goed, al waren er enkele momentjes waarop het scherm te licht of te donker bleef.

Die ontgrendeling gebeurt trouwens met een vingerafdrukscanner in het scherm, die enorm snel en accuraat werkt. Mijn vingerafdruk werd bijna altijd van de eerste keer herkend en het homescherm verscheen ook enorm snel. Gezichtsherkenning is ook mogelijk, maar raad ik om verschillende redenen af. In de eerste plaats wordt je gezicht enorm snel geregistreerd bij het instellen van de gezichtsherkenning, waardoor dit vermoedelijk niet erg nauwkeurig is en de camera makkelijk om de tuin te leiden is met een foto van je gezicht. Daarnaast vond ik het storend dat de pop-upcamera telkens verscheen en meteen weer naar beneden ging bij het ontgrendelen van de Mi 9T.

Een blik achterop de smartphone onthult drie camera’s die onder elkaar staan: een hoofdcamera van 48MP, een groothoeklens van 13MP en een telefotolens van 8MP met 2x optische zoom. De pop-upcamera is daarnaast een exemplaar van 20MP. Binnenin gaat het verhaal verder in dezelfde lijn met een Snapdragon 730 chipset en 6GB RAM-geheugen, waarmee de Mi 9T alle andere smartphone in onze database voorbij snelde in de technische testen en enorm vloeiend werkte in de praktijk, ook tijdens het spelen van zware games. Het grootste minpunt is de interne opslag van 64GB die je niet kan uitbreiden met een geheugenkaartje. Van die 64GB kan je ongeveer 50GB gebruiken voor apps, foto’s, etc. Als je dus graag al je foto’s lokaal bewaart en enkele zwaardere games op de Mi 9T installeert, dan kom je al snel in de buurt van het plafond van de opslag.

Dit alles wordt tot slot van stroom voorzien door een batterij van 4.000mAh die het verbazingwekkend goed deed. Ik haalde consistent probleemloos het einde van de dag en vaak nog de eerste helft van de volgende dag. Bij gemiddeld tot licht gebruik is het zelfs mogelijk om twee volledige dagen uit de batterij te halen. Als de batterij toch leeg is, dan heb je hem bovendien binnen twee uurtjes weer volledig opgeladen door de snellaadfunctie!

 

Veelzijdige camera’s

De Mi 9T is uitgerust met drie camera’s achteraan, waardoor je heel wat mogelijkheden krijgt. Het verschil hier is dat er enkele software-functies ontbreken die de concurrentie wel heeft. Denk bijvoorbeeld aan scène-optimalisatie. Dit is niet noodzakelijk een nadeel, aangezien scène-optimalisatie soms meer kwaad dan goed doet. De hoofdcamera van 48MP neemt standaard foto’s met een kwaliteit van 12MP die er scherp en waarheidsgetrouw uitzien bij daglicht, met een swipe naar links in de camera-app kan je foto’s van 48MP nemen, maar dan duurt het iets langer om de foto te nemen en wordt er een hap van 30MB per foto uit je beperkte interne opslag genomen.

Antwerpen-Centraal bij daglicht.

Over het algemeen is de gewone fotomodus iets nuttiger, al zijn de extra details altijd mooi meegenomen als je je foto in het groot wil projecteren. De groothoeklens schakel je in door in de gewone fotomodus uit te zoomen en ook hier zien de foto’s er mooi uit in de juiste lichtomstandigheden. Als het te donker wordt, dan zal je merken dat je beter naar de gewone lens wisselt en in afgesloten ruimtes zie je lichtjes gebogen randen aan de zijkanten van de foto’s, maar dat is nu eenmaal onvermijdelijk.

De telelens met 2x optische zoom is ook handig en wordt automatisch geactiveerd als je inzoomt in de gewone fotomodus. Ook deze lens presteert niet al te goed bij weinig licht, maar in dat geval wisselt de Mi 9T automatisch naar de 48MP-sensor waar er vervolgens digitale zoom wordt toegepast. De nachtmodus waarbij de camera iets langer doet over het nemen van de foto is daarnaast fijn om ’s nachts foto’s te maken, al merk je hier wel duidelijk ruis op bepaalde delen van de foto’s als er te weinig licht beschikbaar is.

De telefotolens was handig om het falen van het Belgische openbaar vervoer vast te leggen.

Het grootste gemis hier is optische beeldstabilisatie, vooral bij het gebruik van de telelens, waardoor je goed je best moet doen om de smartphone stabiel te houden bij het nemen van een foto, aangezien je snel wazige delen kan krijgen bij kleine bewegingen. De pop-upcamera mag dan wel enorm leuk zijn om naar te kijken (en heel stevig), maar de lens die erin schuilt is niet heel bijzonder. De reactie van vrienden als je een groepsselfie neemt er plots een camera naar boven wordt geduwd, is weliswaar geweldig en iedereen was meteen enthousiast toen ik de vernuftige camera toonde. Selfies zijn gedetailleerd, al konden ook hier de prestaties bij weinig licht iets beter. De portretmodus werkt zowel bij de hoofdcamera als de selfiecamera goed, al zal je merken dat de kwaliteit soms iets lager is bij selfies. Over het algemeen presteren alle camera’s dus naar behoren en is de camera-app enorm gebruiksvriendelijk.

 

Gedateerde software

Tot slot komt het grootste nadeel van de Mi 9T en alle Xiaomi-smartphones aan bod, namelijk de software die Xiaomi bovenop Android 9 heeft geïnstalleerd. De zogenaamde MIUI mist enkele hedendaagse functies waar je even aan moet wennen. Het grootste gemis is een app-lade, waardoor alle apps verspreid staan over je homescherm. De donkere modus is wel een leuke toevoeging, maar bij een melding van Gmail in het donkere menu kon ik de tekst van de mail niet lezen, aangezien die even zwart was als de achtergrond van het menu.

Er zijn ook heel wat vooraf geïnstalleerde apps aanwezig die je in de praktijk niet zal gebruiken, maar ook niet kan verwijderen noch opbergen in de app-lade, aangezien die niet bestaat. Ik miste ook de optie om mijn scherm handmatig te draaien naar de landschapsmodus, ofwel moest het automatisch (te pas en te onpas) gebeuren ofwel helemaal niet. Het allerlaatste (en meest irritante) nadeel zijn de geluidjes van meldingen. Die kan je namelijk niet uitschakelen als je een (draadloze) hoofdtelefoon aansluit, waardoor je muziek geregeld onderbroken zal worden als je een bericht aankrijgt op WhatsApp of als er een nieuwe mail in je inbox zit. Die frustraties kunnen gelukkig opgelost worden door een software-update, die er ongetwijfeld zal komen, al weten we natuurlijk niet wanneer precies.


Geïnteresseerd in de Xiaomi Mi 9T? Je kan hem ondere andere kopen via https://www.smart-products.be.