RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Topklasse DTS:X 3D Surround Sound
  • Enorm snelle prestaties
  • Veelzijdige camera's
CON
  • Weinig vernieuwing
  • Matige cameraprestaties bij weinig licht
  • Heel grote notch
  • Nutteloze Air Gestures

Met de G8s ThinQ begeeft LG zich naar het begin van het high-end prijspunt. Qua pure rekenkracht stelt hij niet teleur, maar erg vernieuwend is hij niet.

Als we kijken naar de recente smartphones van LG dan is “niets nieuws onder de zon” zeker een passende uitdrukking. Over het algemeen presenteert LG weinig unieke en vernieuwde functies in zijn smartphones en loopt het vaak achter op andere fabrikanten. De LG G8s ThinQ is met zijn drie camera’s achteraan en razendsnelle processor overduidelijk een premium smartphone, maar biedt wederom weinig unieke features aan om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Bekend design

Als je drie LG-smartphones op een rij legt, dan zijn de onderlinge verschillen niet heel groot. Wat meteen opvalt aan de G8s ThinQ is de enorm grote notch met de dubbele selfiecamera van 8MP (f/1.9) en een 3D-camera om de diepte te meten, wat handig is voor een extra veilige gezichtsherkenning en betere portretfoto’s. De notch oogt echter niet heel mooi en aan de linkerkant kan je gemiddeld één meldingsicoontje zien, terwijl de rechterkant net genoeg plaats vrij laat om de klok te tonen. Aan de rechterkant vind je de ontgrendelknop die hier ongemakkelijk hoog is geplaatst, waardoor je er even aan zal moeten wennen. Aan de linkerkant zitten de twee volumeknoppen én de Google Assistant-knop. Het was weliswaar handig geweest om, zoals bij de Samsung Galaxy S-reeks, die knop zelf in te stellen zodat hij een app naar keuze meteen kan opstarten, maar dat is hier dus niet het geval.

Achteraan zien we de gebruikelijke horizontale opstelling van drie camera’s: een 12MP-hoofdlens met optische beeldstabilisatie, een 12MP-telefotolens met 2x optische zoom en een 13MP-ultragroothoeklens. De camera’s ondersteunen eveneens 4K-opname bij maximaal 60fps en Full-HD slow-motion opname bij 240fps. Onder de camera’s zit nog tot slot steeds de vingerafdrukscanner. Het beeldscherm is vervolgens een OLED-display van 6,2 inch met een resolutie van 1080 x 2248 pixels met HDR10-ondersteuning. In de praktijk zijn donkere tinten enorm goed van elkaar te onderscheiden en worden kleuren levendig weergegeven, ook bij fel zonlicht.

Wat minder snel opvalt, maar wel merkbaar wordt als je het toestel vastneemt, is dat hij redelijk dik en zwaar is. De meegeleverde doorzichtige cover is eveneens heel robuust gemaakt, waardoor het geheel nogal lomp en niet-premium aanvoelt.LG G8s ThinQ

Verbazingwekkend snel

Zoals je al kon lezen, zijn de prestaties van de G8s ThinQ het hoogtepunt. Aan boord vind je de gloednieuwe Snapdragon 855 chipset in combinatie met 6GB RAM zodat je eender welke app moeiteloos kan openen en naar hartenlust kan wisselen tussen verschillende apps zonder enige vertraging. De 128GB interne opslag, waarvan 99GB beschikbaar is, is wat aan de kleine kant voor dit prijspunt, maar je kan een microSD-kaart tot 1TB invoegen voor meer lokale opslag.

Op het vlak van onnodige apps en eigen software doet de G8s ThinQ het verrassend goed. Er zijn vooraf geïnstalleerde apps, die alleen handig zijn als je je durft te begeven in het niet zo heel uitgebreide LG-ecosysteem, maar ze worden niet opgedrongen en je kan ze probleemloos links laten liggen. Voor gebruikers die houden van een schone Android-ervaring zonder veel toeters en bellen van de smartphonefabrikant, is de G8s ThinQ dus zeker een geschikt toestel.

De batterij die dit alles van stroom voorziet is een exemplaar van 3.550mAh dat je in 90% van de gevallen een hele dag van stroom zal voorzien. Met behulp van 18W-snelladen via de USB-C-aansluiting heb je bovendien weer in minder dan uur voldoende batterij om verder te kunnen en de mogelijkheid om draadloos te laden is eveneens mooi meegenomen. De 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting is gelukkig nog steeds aanwezig en de DTS:X 3D Surround Sound-ondersteuning geeft enerzijds muziek via je hoofdtelefoon een extra dimensie, die je zeker zal appreciëren, en anderzijds zorgt het in combinatie met de stereoluidsprekers eveneens voor geweldig geluid dat andere smartphones omverblaast.

De G8s ThinQ is net iets te dik en voelt redelijk zwaar in de hand.

Kleine camera-upgrades

Op cameravlak loopt LG al even achter op de concurrentie en dat is met de LG G8s ThinQ niet veranderd. De camera’s achteraan zijn stuk voor stuk heel degelijk en presteren zoals verwacht, maar er is geen echt wauw-effect dat je verwacht op dit prijspunt. Een specifieke nachtmodus ontbreekt bijvoorbeeld, foto’s bij weinig licht zijn over het algemeen redelijk korrelig/wazig en wisselen tussen de drie verschillende lenzen gaat niet heel efficiënt. Je moet namelijk tikken op een icoontje in beeld om tussen de drie lenzen te roteren, maar ze staan niet afzonderlijk in het cameramenu.

De camera’s zijn zeker beter geworden dan bij de vorige generatie LG-smartphones, maar ze lopen, vooral qua software, nog steeds achter in vergelijking met de concurrentie op dit prijspunt. De camera’s in de notch vooraan zijn een poging van LG om zichzelf te onderscheiden van de rest, maar voegen niet heel veel meerwaarde toe.

Zo kan je de G8s ThinQ instellen om je hand te herkennen als je hem wil oppakken zodat hij meteen ontgrendeld wordt, hoewel je daarvoor de vingerafdrukscanner/gezichtsherkenning al kan gebruiken, en Air Gestures gebruiken om het volume te regelen en muziek/video te pauzeren. De Air Gestures werken jammer genoeg niet enorm vlot en hebben weinig tot geen praktisch nut. Ondanks dat alles blijft de LG G8s ThinQ over het algemeen wel een degelijk toestel voor zijn prijs.