Bryton Aero 60 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Budgetvriendelijk
  • Lange batterijduur
  • Zeer goede app
CON
  • Herberekent je route niet
  • Geen touchscreen

Op zoek naar een kwalitatieve fietscomputer die toch geen gigantische hap uit je budget neemt? Dan fiets je best even in de richting van de Bryton Aero 60, die indruk maakt en dat met zijn prijskaartje van amper 200 euro.

Advertentie

Toen we het bestaan van de Bryton Aero 60 ontdekten, waren we meteen benieuwd. In het verleden testten we al de Garmin Edge 1030, een krachtig toestel, maar met een behoorlijke prijs. Daar iedereen een ander budget verkiest om te spenderen aan zijn of haar fietshobby, keken we dus uit naar alternatieven die ons even tevreden stellen, maar wel nog betaalbaar blijven. De Bryton Aero 60 past perfect in dat plaatje.

Bryton Aero 60 review

Aero-dynamisch

Een naam kan soms veel zeggen en dat is ook het geval bij de Bryton Aero 60. Aero staat in dit geval voor aerodynamisch en verwijst naar de vorm van de Aero 60, die speciaal is ontworpen om de weerstand van de lucht zo laag mogelijk te houden. Dat doet de fietscomputer aan de hand van een design met kuiltjes aan de achterkant en de nieuwe Aero Mount, de houder die het geheel op de correcte plaats netjes aan je stuur bevestigt. Daar is alles perfect leesbaar op het Mono LCD-scherm van 2,3 inch (5,8 centimeter). Het gaat hier weliswaar over een zwart/wit-scherm en geen kleurenscherm, maar deze laatste zijn nog steeds een luxe en je mist dat beetje extra functionaliteit dat ze bieden eigenlijk niet. Alle informatie ligt immers aan je vingertippen en daarvoor heb je 10 verschillende displays die je naar eigen voorkeur kan instellen. De Aero 60 ondersteunt immers meer dan 70 verschillende functies, waaronder snelheid, afstand, ritduur, rondetijd, hartslag, verbruikte calorieën etc. Om sommige van deze details te verzamelen, ondersteunt de Aero ANT+ en BLE-sensoren die naar onze ervaring makkelijk te linken zijn. De Aero 60 werkt met andere woorden even hard als jezelf tijdens het fietsen, maar houdt het wel een pak langer vol. 32 uur in totaal om precies te zijn als we Bryton mogen geloven. Volledig leeg hebben we ons reviewexemplaar alvast niet gekregen, want de batterij gaat enorm lang mee en we vonden het praktisch om nu en dan eens bij te laden. De batterijduur is dus hoe dan ook voldoende voor zelfs de langste fietstochtjes.

Bryton Aero 60 review

Goed geconnecteerd

Waar je gaat fietsen wordt netjes gevolgd dankzij de ingebouwde GPS (in Europa via het Galileo-satellietnetwerk) plus de ingebouwde OpenStreetMap. Verbinden met GPS ging verrassend snel en dat zelfs binnenshuis, waar concurrenten het vaak al eens laten afweten. Ook over de nauwkeurigheid van de routegegevens kunnen we positief zijn. Dankzij de mogelijkheid om een route te plannen via de app en dit te synchroniseren met de Aero 60, krijg je de steeds juiste richting aangewezen tijdens het fietsen, al wordt er bij het volgen van een traject geen nieuw voorstel gedaan als je toch even afwijkt. Wie tijdens het fietsen niet op zijn telefoon wil kijken, krijgt ook meldingen van telefoontjes, e-mails en sms-berichten eens je verbonden bent met je Android of iOS-smartphone. Het is in deze verbinding dat de Aero 60 uitblinkt, want hoewel het scherm informatie op een voldoende duidelijke manier weergeeft, haal je zoveel meer uit deze fietscomputer wanneer je de data in de Bryton Active app begint te bekijken. Plots krijg je een duidelijk overzicht van alle statistieken die je maar kan bedenken en dat vonden we alvast geweldig. Gebruik je apps zoals Strava, TrainingPeaks en Selfloops dan kan je ook probleemloos alle details van je fietstochten overzetten.

Bryton Aero 60 review app

Wat nog meer? De Aero 60 meet 53,7mm op 83,9mm en is slechts 18,2mm hoog. Hij weegt bovendien maar 71 gram en is waterbestendig volgens de IPX7-norm. Zulke details zijn natuurlijk belangrijk, maar het gaat er vooral om hoe de fietscomputer functioneert bij dagdagelijks gebruik en daar hebben we tijdens de reviewperiode niet over kunnen klagen. Het scherm is duidelijk leesbaar, zelfs in de meest zonnige omstandigheden en de verschillende knoppen zijn aangenaam in gebruik eens je weet waar ze allemaal voor dienen. Het gebrek aan een touchscreen zoals we dat zagen bij de Garming Edge 1030 heeft weinig impact op de ervaring en het scherm van de Aero 60 heeft bovendien geen last van regendruppels die de bediening moeilijker maken. Verbinding maken met onze sensoren ging volledig zonder problemen en omdat je helemaal naar keuze de verschillende schermen kan aanpassen, heb je steeds exact de informatie die jij wil voor je neus. We kunnen met andere woorden niet anders dan Bryton toejuichen voor de ontwikkeling van de Aero 60, het is een toestel dat veel fietsers zal kunnen bekoren, of ze nu dagelijks of wekelijks op de fiets kruipen voor een rondje. De verhouding prijs/kwaliteit zit helemaal goed.

Winactie!

Waar de redactie reviewproducten meestal gedurende een korte tijd mag houden om ze daarna weer terug te sturen naar de fabrikant, mogen wij van Bryton ons exemplaar van de Aero 60 weggeven aan een gelukkige lezer! Deelnemen is simpel, surf naar onze winactie en vul het formulier in. Als je gewonnen hebt, nemen wij contact met je op voor 15 oktober.


Gerelateerde artikelen

Cowboy 2019 e-bike review: Heerlijk fietsen, zonder moeite

Een elektrische fiets, is dat wel iets voor iemand van mijn leeftijd? Absoluut! Dat bewijst Cowboy, een Belgische start-up en producent van de Tesla onder de e-bikes.

Cannondale Quick Neo EQ review: de e-bike voor elke gelegenheid

Ben je op zoek naar een e-bike die volledig uitgerust komt met alle accessoires die je nodig hebt voor een heerlijk ritje door de stad of het bos? Dan kan de Cannondale Quick Neo EQ je helpen.