RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Headphones-app is eindelijk stabiel
  • Goede noise-cancelling
  • Handige bediening met fysieke knoppen
CON
  • Geen optie om omgevingsgeluid door te laten
  • Ingewikkelde equalizer

Zit je regelmatig lang op de trein of bus? Dan is een hoofdtelefoon met noise-cancelling een must-have. Wij gingen met de JBL Live 650BTNC aan de slag.

Hoofdtelefoons met noise-cancelling zijn intussen goed ingeburgerd. Bij studenten zijn ze populair om gefocust te kunnen werken in de bibliotheek en pendelaars gebruiken ze om hun treinritten aangenamer te maken. Sony en Bose zijn twee grote namen op het vlak van noise-cancelling hoofdtelefoons, maar ook audiomerk JBL kan er wat van. In zijn nieuwe reeks Live-hoofdtelefoons mogen we kennismaken met de JBL Live 650BTNC. De naam rolt niet bepaald van je tong, maar het geluid dat eruit komt, is fantastisch.

Hetzelfde liedje

Hoewel de Live 650BTNC niet heel sexy klinkt, zit er wel betekenis achter. BT wijst namelijk op bluetooth en NC staat voor noise-cancelling. Een bluetooth-hoofdtelefoon met noise-cancelling wil ook zeggen dat je de bijbehorende smartphoneapp, JBL Headphones, moet gebruiken voor de beste ervaring. Je vindt de app gratis in de Play Store/App Store en de Live 650BTNC toevoegen verliep erg snel. Als je nog andere JBL-producten hebt, dan kan je die ook zien in het overzichtsmenu van de app.

In de app kan je het batterijpercentage van de hoofdtelefoon nauwkeurig nakijken en de noise-cancelling in- en uitschakelen. Dat laatste kan je ook doen met de fysieke knoppen op de rechteroorschelp. De app zelf kan voor sommigen iets te eenvoudig aanvoelen, zeker in vergelijking met Sony. Je kan de equalizer voor de muziek zelf instellen, maar krijgt slechts drie standaardprofielen (Jazz, Vocal en Bass). Handmatig instellen doe je door een lijn in een grafiek te verslepen, maar hiervoor heb je enige kennis van muziek en equalizers nodig.

Een leuke nieuwigheid is dat je nu zowel Google Assistant als Alexa kan instellen als spraakassistent. Op die manier worden meldingen voorgelezen terwijl je de hoofdtelefoon op hebt en kan je ook spraakcommando’s geven via de ingebouwde luidspreker. De Headphones-app ziet er nog altijd hetzelfde uit, maar is wel een stuk stabieler geworden sinds de vorige keer dat we hem gebruikten voor de JBL Everest Elite 750NC een halfjaar geleden. Toen hadden we geregeld verbindingsproblemen en moesten we de app/hoofdtelefoon soms uitzetten en weer aanzetten omdat hij niet herkend werd. Die problemen hadden we deze keer niet, dus we zijn blij dat JBL deze problemen heeft aangepakt. Een iets uitgebreidere interface en betere equalizer zijn zaken die we in de toekomst graag zouden terugzien.

 

Afgezonderd

Aan de app is niet heel veel veranderd, maar uiteindelijk is het geluid dat uit de JBL Live 650BTNC komt het belangrijkste. Dat geluid is zoals we gewend zijn van JBL. Alle muziekgenres klinken geweldig. De bas is diep genoeg maar niet overheersend en over het algemeen klinkt alles heel gebalanceerd. Op de rechteroorschelp zijn vervolgens fysieke knoppen aanwezig. Hiermee kan je het volume aanpassen, muziek pauzeren, verder- en terugspoelen, noise-cancelling in- en uitschakelen, en de hoofdtelefoon aan- en uitzetten.

De fysieke knoppen zorgen ervoor dat het geheel er iets minder strak en afgewerkt uitziet, maar zijn wel de handigste manier om de verschillende functies te bedienen. De noise-cancelling werkt daarnaast geweldig. Je kan het niveau weliswaar niet instellen, maar het omgevingsgeluid wordt heel goed weggewerkt. Dat kan voor sommigen ook een minpunt zijn. De JBL Everest Elite 750NC gaf je wel de mogelijkheid om het niveau van noise-cancelling aan te passen en ook omgevingsgeluiden door te laten. Die functie heb je hier niet. We raden het dan ook af om de JBL Live 650BTNC te dragen als je je in het verkeer begeeft. Aankomende auto’s, fietsers… zal je namelijk niet horen.

Ook stemmen worden goed weggewerkt, waardoor het een paar gebeurde dat we collega’s niet hoorden. Je kan ervoor kiezen om de noise-cancelling uit te schakelen, maar door het over-ear ontwerp vallen de oorkussens volledig over je oren en zal je nog steeds niet alle omgevingsgeluiden opvangen. Een optie in de app om omgevingsgeluiden deels door te laten, was dus zeker handig geweest en had de hoofdtelefoon geschikt gemaakt voor meer verschillende situaties.

Qua batterijduur zijn we tot slot enorm tevreden. JBL geeft aan dat de Live 650BTNC 30 uur gebruikt kan worden zonder noise-cancelling en 20 uur met noise-cancelling. In de praktijk merkten we dat die cijfers enorm accuraat zijn en dat we dus zelden een oplader nodig hadden. Opladen gebeurt nog steeds via een verouderde microUSB-aansluiting, maar met de juiste oplader kan je de hoofdtelefoon in twee uur weer volledig opladen. Je kan weliswaar niet tegelijk opladen en muziek beluisteren.

Je kan wel de meegeleverde audiokabel gebruiken om muziek te blijven zonder batterij, maar in dat geval verlies je alle extra functies zoals de equalizer in de app, noise-cancelling en ingebouwde spraakassistent. Je gebruikt de JBL Live 650BTNC dus best niet met een lege batterij, maar in noodgevallen kan de fysieke audiokabel altijd goed van pas komen.

 


Geïnteresseerd in de JBL Live 650BTNC? Koop hem via Coolblue.