Reviews

Review Corsair Void RGB Elite Wireless Premium Headset: treed toe tot de elite

Voordelen
Goede prijs-kwaliteit
Surround Audio voor PC
Draadloos
Lange batterijduur
Comfortabel design dat veel bewegingsvrijheid biedt
Nadelen
Beperkte audiocapaciteit voor PS4
Microfoon weinig flexibel
Aanbevolen prijs: €109
Waar te koop?
Totaalscore 8
In een lange reeks reviews van Corsair gameaccessoires hebben we nog eens een headset op het hoofd gezet. Ditmaal één met een elitair kantje.

Corsair probeert zich al enkele jaren op de drukke markt van gaming headsets te onderscheiden door kwaliteitsvolle producten aan te bieden voor een relatief lage prijs. In een vorige review namen we al eens een kijkje naar de HS50 Pro Stereo. We waren aangenaam verrast door de prijskwaliteitsverhouding die deze headset ons kon bieden. Voor een marktprijs van slechts €59,99 krijg je een zeer aangename ervaring.

De headset die we vandaag bespreken heeft een naam die een hele boterham is: Void RGB Elite Wireless Premium Headset. Je zal het ons vast wel vergeven als we deze in de rest van de review als ‘Void Elite’ gaan benoemen. Het woord ‘Elite’ in de naam doet vermoeden dat we met deze headset in principe een kwaliteits- (en prijs)niveau hoger moeten zitten dan de Pro Stereo. Dit is dan ook een draadloze headset, en daarbij zijn de verwachtingen altijd wat hoger gespannen.

Aansluiting

Over het aansluiten van de headset kunnen we heel kort zijn. Het aansluiten en opzetten van een Void Elite is immers doodeenvoudig. Draadloos betekent geen kabels waar je mee moet sukkelen. Veel meer dan een (in de doos meegeleverde) USB-stick heb je dus niet nodig. Steek deze in je PC of PS4 en klaar is kees: je headset is aangesloten!

Ook tijdens het gamen zal je enorm genieten van het feit dat je verlost bent van vervelende kabels. Die zijn vervangen door een batterij die een levensduur van 16 uur heeft. Daar kan zelfs de meest hardcore gamer wel een tijdje mee verder. Een eerste plusje kunnen we alvast aan de Void Elite toekennen.

Design en comfort

Op dan maar naar de beoordelingscriteria waar wat meer over te zeggen valt, zoals het design. Daarmee kon de headset ons zeker wel bekoren. De oorkleppen ogen eerder hoekig dan rond zoals je bij traditionele headsets gewend bent. Je moet er een beetje voor zijn natuurlijk, maar het geeft wat mij betreft de Void Elite een hippe en strakke look. De headset is in twee (eerder klassieke) kleuren beschikbaar: wit en carbonzwart. Een zeer leuke feature is het Corsair logo dat oplicht als je de headset aanzet. Door de verschillende kleuropties wordt je elke keer opnieuw getrakteerd op een lichtshow. Deze werkt op RGB-kleurcodering (de letters ‘RGB’ staan dus niet zomaar in de naam). Deze kleuren kan je zelfs aanpassen naar eigen smaak. Oké, een praktisch nut heeft dat allemaal niet echt, maar vet ziet het er zeker wel uit. Vergeet wel de headset niet uit te zetten als je stopt met gamen, of je wordt ’s nachts nog ongevraagd getrakteerd op diezelfde lichtshow.

Op deze afbeelding is duidelijk te zien hoe het Corsair-logo oplicht. Afbeelding: Techfox

Het oog krijgt dus zeker wat met de Void Elite. Maar veel belangrijker: hoe praktisch en comfortabel is het design? Zoals bij headsets wel vrij gewoonlijk is, kan het volume aangepast worden via een volumewiel aan het linkeroor. Daar zijn ook de aan/uit-knop te vinden van de microfoon en de headset zelf. Hier op zich niets bijzonders, zowel in positieve als negatieve zin. Ik besteedde eerder al aandacht aan het ontbreken van de kabel. Dat doet de headset des te comfortabeler op je hoofd zitten. De draadloze technologie heeft een bereik tot 12 m. De hoofdband kan je in- en uitschuiven om hem zo strak als je wil op je hoofd te zetten. Zoals bij meerdere headsets het geval is, kan je deze best niet te los laten zitten.

Waar de Void Elite op vlak van comfort pas echt uitblinkt, is met de beweeglijke oorkleppen. Deze passen zich moeiteloos aan je hoofd aan. Bovendien bewegen ze mee tijdens het gamen. Zo blijft de headset zelfs tijdens een intense sessie gewoon stevig op je hoofd zitten, tenzij je echt extravagante bewegingen zou beginnen maken. Met de Void Elite heb je heel wat bewegingsvrijheid, wat je de ruimte geeft om ten volle in het spel op te gaan. Urenlange sessies vormen absoluut geen probleem voor deze headset. Geniet dus maar ten volle van die vrijheid!

Geluidskwaliteit

Waar het bij headsets natuurlijk pas echt om draait, is de geluidskwaliteit. Dit doet elke headset maken of kraken. Void Elite wil zich onderscheiden door 7.1 Surround Audio. Surround Audio wordt vaak gebruikt in home-theater configuraties. Doordat het geluid van letterlijk alle richtingen even duidelijk hoorbaar is, wordt je als gamer als het ware volledig in de game opgezogen. Via de audio ben je in staat op basis van geluid de omgeving 360° rond in kaart te brengen. Zeker in bijvoorbeeld online shooter games biedt je dat een serieus voordeel ten opzichte van je tegenstander. Jij hoort namelijk wie je van langs achteren wil aanvallen. Op de PC werkt deze functie echt uitstekend. Het zorgt voor een zeer intensieve en aangename game-ervaring.

De uitstekende audiokwaliteit vormt dus de belangrijkste sterkte van deze headset. Maar tegelijkertijd bevat het eigenlijk ook ons grootste punt van kritiek. Want we waren toch licht teleurgesteld toen we de headset op een PS4 uittestten. De 7.1 Surround Audio is namelijk niet compatibel voor PS4. Een andere vreemde vaststelling is dat het volume niet handmatig kan aangepast worden via de volumeknop wanneer je op PS4 speelt. Dit moet je in het instellingenmenu doen door te drukken op de PS-knop van de controller. Los daarvan zal je nog steeds een meer dan prima audiokwaliteit hebben. Maar voor een headset die meent geschikt te zijn voor meerdere gameplatformen, is het toch teleurstellend dat op PS4 de volledige capaciteiten niet kunnen benut worden.

Microfoon

Een laatste puntje dat we bespreken is de microfoon. Deze zit vast aangesloten op de headset en kan dus niet worden afgenomen. Dat hoeft zeker geen last te zijn, want je kan deze simpel omhoog klappen als je deze niet wil gebruiken. Het zoemgeluid bevestigt dat de microfoon uitstaat. Dat maakt de knop om de microfoon handmatig uit te zetten eigenlijk een beetje nutteloos. Dat de microfoon gewoon werkt, daar zal je wellicht niet te hard van opmerken en daar moeten we dus niet te veel aandacht aan besteden. Met één opmerking: wanneer je in het instellingenmenu van PlayStation het volume van de micro test, zal je opmerken dat je het volume eigenlijk vrij luid moet instellen.

Dat heeft een stuk te maken met de eerder beperkte flexibiliteit van de microfoon. In de review van HS 50 Pro Stereo loofden we de buigzaamheid van de micro. Diezelfde buigzaamheid vinden we jammer genoeg niet terug bij Void Elite. Dat maakt het moeilijker om de microfoon in de voor jou geschikte positie te brengen, en blijft hij altijd relatief ver van je mond staan. Geen groot obstakel, maar toch lichtjes storend.

Verdict

Om tot een eindconclusie te komen, houden we ook de kostprijs van het product in het achterhoofd. Met afgerond €109 is dat een prijs waar je niet voor moet sukkelen. Zeker als je gaat vergelijken met andere draadloze headsets op de markt. Corsair weet op dat vlak altijd wel een goede kwaliteit voor een goede prijs te geven. Je zal je met deze headset nog niet in de hoogste rangen van de gamingelite bevinden, maar je overstijgt wel de middenklasse. Met de nuance dat deze headset toch vooral PC-gamers zal plezieren. De 7.1 Surround Audio zorgt voor een fantastische audiokwaliteit die je binnen deze prijsklasse maar moeilijk kan evenaren. PS4-gamers zullen zeker ook wel kunnen genieten van wat deze headset te bieden heeft, maar moeten kampen met de wetenschap dat ze een beetje onderbedeeld zijn gebleven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business