motorola moto g 5G plus
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • 90Hz-display
  • Betaalbare 5G
  • Sterke batterij
CON
  • Alleen hoofdcamera is echt goed
  • Groot formaat
  • Plastic behuizing

Motorola bewijst dat 5G-smartphones niet duur hoeven te zijn met de Motorola Moto g 5G Plus. Maar wat heeft hij nog meer te bieden?

Advertentie

Hoe verder we komen in 2020, hoe meer 5G-smartphones er van de band rollen. Over het algemeen zijn deze toestellen nog redelijk duur, maar de Motorola Moto g 5G Plus wil hier een van de eerste uitzonderingen op die regel zijn. Met zijn adviesprijs van 349 euro is hij exact 1000 euro goedkoper dan de Samsung Galaxy S20 Ultra die we eerder dit jaar zagen. In België hebben we natuurlijk nog steeds niets aan die 5G-connectiviteit, maar de Motorola Moto g 5G Plus heeft gelukkig meer in petto dan alleen 5G.

Grotesk design

Het eerste dat ons opviel, is dat de Motorola Moto g 5G Plus een erg grote smartphone is. Hij heeft een display van 6,7 inch met een 21:9 beeldverhouding én 90Hz refresh rate. Vooral dat laatste is erg indrukwekkend op dit prijspunt. De schermranden (vooral de onderste) zijn hier wel redelijk dik, waardoor het geheel erg groot is. Als je je smartphone graag met één hand vasthoudt, dan is dit alvast niet de smartphone voor jou. De behuizing is daarnaast volledig gemaakt van plastic, waardoor de Motorola Moto g 5G Plus redelijk goedkoop kan aanvoelen. Er zit wel een transparante cover in de doos voor extra stevigheid.

motorola moto g 5G plus

Linksboven in het display zien we deze keer niet één, maar twee punch-hole selfiecamera’s. Motorola heeft hier gekozen voor twee losstaande punch-holes in plaats van een pilvormige punch-hole zoals bij de OnePlus Nord. Persoonlijk waren we geen fan van dit ontwerp, aangezien de twee gaatjes soms leken op ogen die ons aanstaarden. Achteraan zien we nog een vierkant camera-eiland linksboven met vier camera’s en daarnaast een langwerpige flitser.

We zien hier enkele nieuwe knopjes opduiken aan de zijkanten: de Google Assistant-knop aan de linkerkant en vergrendelknop met geïntegreerde vingerafdrukscanner aan de rechterkant. De vingerafdrukscanner werkte alvast erg nauwkeurig en bevat daarnaast nog enkele extra trucjes, waarover zo meteen meer. De Google Assistant-knop kan je jammer genoeg niet opnieuw instellen om bijvoorbeeld een specifieke app te openen.

Algemene prestaties en software

Als we een kijkje onder de motorkap nemen, dan zien we de Snapdragon 765 chipset met 4GB RAM en 64GB opslag (349 euro en de configuratie die wij hadden) ofwel met 6GB RAM en 128GB opslag (399 euro). 64GB opslag is wat aan de lage kant (je hebt ongeveer 50GB over om zelf te gebruiken), maar je kan het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart. Het geheel wordt van stroom voorzien door een grote 5.000mAh-batterij die 20W-snelladen ondersteunt.

Zelfs met de goedkoopste configuratie met 4GB RAM merkten we zelden haperingen en vertragingen op. Scrollen op sociale media ging erg vlot met het 90Hz-display aan en de meeste games gaven ook geen problemen. Als je echter zwaardere games wil spelen zoals Fortnite, dan zal je merken dat de hoogste instellingen misschien niet het beste idee zijn, aangezien er dan soms wel haperingen zijn. Bij dagelijks gebruik verloopt alles dus wel zoals erg vlot.

motorola moto g 5G plus

Ook met het 90Hz-display aan kan je bij licht tot gemiddeld gebruik twee dagen rondkomen met de Motorola Moto g 5G Plus door zijn grote batterij. Motorola heeft ook zijn laadsnelheid verhoogt tot maximaal 20W (draadloos laden is niet mogelijk). Tijdens het snelladen wordt de smartphone wel erg heet en aangezien de batterij zodanig groot is, mag je toch rekenen op ruim anderhalf tot twee uur om hem weer volledig op te laden.

Op vlak van software krijgen we de gebruikelijke schone versie van Android 10 te zien met enkele extraatjes. In de aan/uitknop zit namelijk een functie verwerkt die een snelmenu kan openen waar je zes apps naar keuze kan plaatsen zodat je ze meteen kan openen, wat je ook aan het doen bent. Je opent dit menu door twee keer te tikken op de aan/uitknop (je drukt hem dus niet in) en ook dit werkte altijd goed en snel. Het gebeurde wel soms dat het snelmenu geopend werd als we de Motorola Moto g 5G Plus “gewoon” in onze handen hielden. Feilloos is het dus niet.

Talloze camera’s

Als laatste zien we maar liefst zes verschillende camera’s op de Motorola Moto g 5G Plus. Achteraan krijgen we een 48MP-hoofdcamera, 8MP-groothoekcamera, 5MP-macrocamera en 2MP-dieptesensor. Vooraan krijgen we dan weer een 16MP-selfiecamera en 8MP-groothoekcamera. Dit zijn allemaal camera’s die Motorola al eerder heeft gebruikt, behalve de 8MP-groothoekcamera aan de voorkant. Motorola gaf wel aan dat het zijn camerasoftware een update heeft gegeven voor betere automatische nabewerking van foto’s.

De 48MP-hoofdcamera kan zoals gewoonlijk maximaal foto’s in 12MP nemen, maar kan wel 4K-video opnemen. Over het algemeen zijn de foto’s erg detailrijk bij daglicht en zorgt de automatische HDR ervoor dat de kleuren levendig zijn. Bij foto’s met de 8MP-groothoekcamera merkten we daarentegen duidelijk verschillen op en werden details al snel vager en kleuren minder levendig. Hetzelfde zagen we gebeuren bij de groothoekcamera vooraan. Tegenover de gewone selfiecamera zien alle foto’s (vooral de foto’s zonder daglicht) er waziger uit en vallen en verdwijnen er details. Er passen inderdaad meer mensen op je selfie, maar de kwaliteit is beduidend lager.

Hoewel de macrocamera nog steeds niet onze favoriete toevoeging is, heeft de Motorola Moto g 5G Plus een van de betere exemplaren die verrassend goede plaatjes kan schieten bij daglicht. Tot slot zien we gemengde resultaten bij de nachtmodus. Bij zonsondergang waren de resultaten erg goed, maar als de enige lichtbron bestond uit een paar straatlampen, dan zagen we dat de randen van voorwerpen snel vervaagd werden en dat er de nodige hoeveelheid ruis aanwezig was.

Eindoordeel

De Motorola Moto g 5G Plus is een van de beste én betaalbare 5G-smartphones van het moment. Een 90Hz-display voor dit geld is erg indrukwekkend en de prestaties van de camera’s zijn over het algemeen erg degelijk te noemen. Het grootste minpunt van de smartphone is zijn formaat, dat voor sommigen nu eenmaal te groot en lomp gaat zijn.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here