Reviews

Sony Xperia 1 II: Indrukwekkend, maar niet voor iedereen

Xperia 1 II
Voordelen
Prachtig 4K-display
Hoofdtelefoonaansluiting
Camera & Eye-detect
Goede batterijduur
Nadelen
Vingerafdruksensor is ondermaats
Glijdt makkelijk weg
Prijskaartje
Blijft een nicheproduct
Aanbevolen prijs: €1199
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Sony Xperia 1 II (Sony Xperia 1 Mark 2) is de meest recente poging van het bedrijf om met een vlaggenschip te komen dat de concurrentie aankan met de beste telefoons van Apple, Samsung en een hoop andere Android-concurrenten.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: Dit is de beste Sony-smartphone die we in lange tijd gezien hebben. Er zijn grote verbeteringen aangebracht op enkele belangrijke vlakken, maar het is ook een dure telefoon die ontwikkeld is voor een beperkt doelpubliek. De Sony Xperia 1 II heeft het meest verfijnde design van een Sony smartphone tot nu toe en behoudt de unieke rechthoekige vorm. Uiteraard keert ook het geweldige 4K-display terug, wat zorgt voor een resolutie die je op geen andere smartphone zal vinden. De telefoon is krachtig, met een high-end Snapdragon 865 chipset, 8Gb RAM en automatische camera-modi die beter zijn dan op vorige modellen van Sony. Bovendien krijg je ook toegang tot 5G-connectiviteit en draadloos opladen.

Wat de telefoon uniek maakt, is echter ook een nadeel, want hij is ontwikkeld met een zeer specifieke gebruiker in gedachten – zij die een telefoon willen met een extra lang scherm, voor de ideale kijkervaring tijdens het gamen of kijken van films – en daarom kan het toestel tijdens dagelijks gebruik al eens wat minder praktisch zijn.

Slank ontwerp

Het design van de Xperia 1 II is door Sony niet echt veranderd ten opzichte van de vorige generatie. Het toestel voelt premium aan en past perfect naast de high-end smartphones van Samsung en Apple.

Toch is de telefoon net iets anders en velen zullen het een moeilijk apparaat vinden om met één hand vast te houden voor dagdagelijkse taken. Dat heeft allemaal te maken met de aspect ratio van 21:9, die de telefoon hoger maakt dan veel andere vlaggenschepen. Je zal dus geen fan zijn als je houdt van kleinere smartphones. De glazen achterkant van de Xperia 1 II zorgt er ook voor dat de smartphone zeer makkelijk uit je handen schuift, iets waar we bij andere smartphones geen problemen mee hebben. Dit is mogelijk te verklaren door het gewicht dat zich in de hoogte verspreidt en minder in de breedte.

Aan de rechterkant zien we de volumeknop, aan/uit-knop en de vertrouwde Sony camera-knop. De aan/uit-knop dient ook als vingerafdrukscanner en deze werkt helaas niet zoals gehoopt. Bij normaal gebruik moet je bijna altijd meerdere keren proberen voor je telefoon zich ontgrendelt en haal je hem uit je broekzak dan raak je de sensor vaak per ongeluk enkele keren aan, waardoor hij geblokkeerd wordt voor 30 seconden. Zelfs na enkele weken intensief gebruik konden we hier niet aan wennen.

Sony Xperia 1 II

Een van de belangrijkste aspecten zal voor veel fans de terugkeer van de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting zijn. Veel vlaggenschepen laten de poort voor wat ze is en stappen over op Bluetooth-verbindingen, maar Sony gaat de andere richting uit en dat terwijl de poort op de Xperia 1 wel afwezig was.

Het blijft een handige toevoeging en als je fan bent van hoofdtelefoons of oortjes met draad, dan is dit een van de weinige vlaggenschepen die je dat kan bieden.

4K kijkplezier met de Sony Xperia 1 II

Tot op de dag van vandaag is Sony de enige fabrikant die een 4K-display op een smartphone aanbiedt. Dat komt waarschijnlijk omdat veel bedrijven vinden dat QHD voldoende is, maar het is een duidelijke meerwaarde voor zij die content in de hoogst mogelijke kwaliteit willen bekijken.

Sony Xperia 1 II

Het scherm is met zijn 6,5 inch aan de grotere kant, zeker met de 21:9 beeldverhouding. We hebben een aantal fabrikanten dit formaat zien overnemen, maar Sony was de eerste die dit deed, en het blijft kenmerkende eigenschap van hun smartphones. Het idee hier is dat je scherm langer is dan bij veel andere telefoons en je dus meer ruimte hebt op het scherm om naar te kijken. Dat moet zorgen voor een breder gezichtsveld tijdens het gamen en een eersteklas ervaring tijdens het kijken van films of series.

Natuurlijk moet de content die je kijkt dan ook wel in 21:9 zijn en dat kan al eens een uitdaging zijn op platformen zoals YouTube en zelfs Netflix, waar 16:9 vaker gebruikt wordt. Vind je toch de juiste video, dan is het heerlijk genieten van alles dat het scherm te bieden heeft, want de kleurweergave is absoluut geweldig. Over de batterij hoef je je bovendien geen zorgen te maken, want deze gaat makkelijk een hele dag mee.

Professionele camera’s

Sony heeft de Xperia 1 II voorzien van technologie uit hun professionele a9-serie en dat belooft dus heel wat. De telefoon is voorzien van een quad-camera, genesteld in een camera bump die net iets hoger is dan de achterkant. Voorzien zijn een 12MP f/1.7 wide, 12MP f/2.4 telephoto en 12MP f/2.2 ultrawide lens, plus een 0.3MP time of flight sensor. In onze tests bleek de autofocus en oogdetectie enorm goed/snel en merkten we dat de Xperia 1 II wel erg scherpe beelden kon produceren, met levensechte kleuren. De foto’s zullen er misschien niet even dramatisch of kleurrijk uitzien als die van andere merken, maar ze zijn wel waarheidsgetrouw.

Sony voorziet ook een eigen Pro Foto (en Pro Video) app die je toelaat om zelf je instellingen te kiezen om vervolgens een foto te maken met de fysieke sluiterknop. Hier waren we als fotograaf zeer tevreden over, al had het leuk geweest om nog meer mogelijkheden te hebben. Bij fotograferen in portretmodus draait de interface bijvoorbeeld niet mee en ook het scherpstelpunt kan niet vrij bepaald worden in de continue scherpstelmodus. Gewone gebruikers zullen de app waarschijnlijk links laten liggen en daarmee zijn we weer teruggekomen bij de niche doelgroep die de Xperia 1 II aanspreekt.

Conclusie Sony Xperia 1 II

De Sony Xperia 1 II is in veel opzichten een geweldige smartphone en ongetwijfeld de beste die Sony ooit gemaakt heeft, maar hij zal slechts een beperkte doelgroep aanspreken. Niet iedereen heeft immers een 4K-scherm nodig met een beeldverhouding van 21:9 (hoe goed het display ook is) en de extra camera-functionaliteit zal verloren gaan in de handen van de gemiddelde gebruiker. Spreekt dat jou net wel aan (en stoort het je niet om manueel je pincode in te geven), dan vind je in de Sony Xperia 1 II een uniek product terug om aan die wensen te voldoen.

Is de Sony Xperia 1 II exact wat jij zocht? Kijk dan op Coolblue voor een korting én cashback.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business