Reviews

Sony HT-G700 review: Stijlvolle soundbar met subwoofer

Sony HT-G700
Voordelen
Bluetooth-ondersteuning
Atmos/DTS:X
Immersive AE voor surround sound
Nadelen
Digitaal surround is nog steeds geen echt surround
Sommige opties niet op afstandsbediening
Aanbevolen prijs: €450
Waar te koop?
Totaalscore 8
Deze 3.1-kanaals soundbar van Sony zorgt voor een geweldige TV- en filmervaring, maar heeft in dit prijssegment veel concurrentie. Kan de Sony HT-G700 zich voldoende onderscheiden?

De Sony HT-G700 zet in op het afleveren van “cinematic surround sound” dat je van een luisterervaring moet voorzien zoals in de bioscoop. Een 3.1 soundbar is hier natuurlijk niet voor uitgerust, maar Sony gebruikt digitale geluidsverwerking om zo dicht mogelijk bij het echte werk (met name Dolby Atmos / DTS:X) in de buurt te komen. Als iemand dat kan, is het Sony wel.

Sony HT-G700 product

Ontwerp en mogelijkheden

De Sony HT-G700 heeft een prijskaartje van 450 euro in de Benelux. In ruil daarvoor krijg je een soundbar van zo’n 98 centimeter lang met een matte finish bovenaan en een metalen gril vooraan die de drie full-range drives van 45x100mm bevat. Er zijn geen aparte tweeters. Vergeleken met onze eigen Sonos Beam is de visuele impact natuurlijk een pak groter, maar zolang de luisterervaring beter is, is dat geen probleem. De hoogte is bovendien vaak een belangrijker element dan de breedte en met zijn 6,4 centimeter zal de soundbar onder de meeste hedendaagse televisies passen. De meegeleverde 100W subwoofer is zo’n 39 centimeter hoog, 19 centimeter breed en 41 centimeter hoog en paste in ons geval prima naast ons TV-meubel zonder onnodige aandacht te trekken. Indien gewenst kan je de subwoofer ook op zijn kant leggen, want alle lage tonen worden langs de voorkant afgeleverd. Knoppen vinden we er niet op terug, want eens je de soundbar en sub op de netstroom aansluit, zullen ze automatisch verbinding maken met elkaar.

Sony HT-G700

Aansluitingen

Op de soundbar zelf vinden we wel verschillende aansluitingen terug. Helaas zit de stroomvoorziening links achteraan, terwijl de verschillende poorten rechts zitten. Dit maakt het net iets moeilijker om je kabels netjes te verstoppen. Om het geheel te koppelen met je tv zal je de HDMI eARC/ARC-ingang of de optisch digitale ingang gebruiken. We raden deze eerste verbinding aan omdat je zo de Atmos soundtracks die streamingdiensten aanleveren direct naar je soundbar kan sturen. Oudere televisies zullen gebruik maken van een optische aansluiting, terwijl ondersteunde Sony-televisies (zoals de Sony A8 KD-55A8 (2020)) ook Bluetooth kunnen gebruiken. Een HDMI-kabel zit standaard in de verpakking alsook de batterijen voor de afstandsbediening. Deze laatste is voorzien van twee kolommen met knoppen voor de belangrijkste functies en heeft aparte volumeknoppen voor de subwoofer.

Sony HT-G700
De HT-G700 is voorzien van alle nodige poorten.

Audioformaten

Waar de Sony HT-G700 zich weet te onderscheiden, is de ondersteuning van een groot aanbod van audioformaten, waaronder Dolby Digital, Dolby TrueHD en Dolby Atmos, maar ook DTS, DTS HD audio met hoge resolutie, DTS HD Master Audio, DTS ES, DTS 96 / 24, DTS: X en LPCM.

Twee van deze formaten, Dolby Atmos en DTS:X kunnen ook hoogte-informatie bevatten, waardoor je een betere surround sound ervaring zal hebben wanneer je luidsprekers hebt die zich boven en rondom je hoofd bevinden (tot maximaal 24.1.10-kanaals). Voor veel consumenten zal dat natuurlijk overdreven zijn. Gelukkig werken deze formaten ook prima samen met eenvoudige systemen, zoals de 3.1-kanaals opstelling van de Sony HT-G700. Echte hoogte ga je wel niet krijgen, maar Sony doet wel een goede poging om je stereogeluid om te zetten naar 7.1.2-kanaals surround sound. Hiervoor druk je even op de Meeslepende AE (Audio Enhancement)-knop op de afstandsbediening en plots klinkt alles veel ruimtelijker.

Je kan echter ook de perfecte instellingen zelf kiezen, bijvoorbeeld door de voorinstellingen op de afstandsbediening te gebruiken. Wij schakelden zelf vaak tussen Standaard, Cinema en Muziek, afhankelijk van wat we aan het kijken of luisteren waren. We gebruikten ook de Stem-modus enkele keren, maar hoewel de focus inderdaad op de stemmen kwam te liggen, waren sporadische scénes met muziek in verhouding veel te luid, waardoor we continu het volume moesten aanpassen. Handig tijdens het nieuws ofzo, maar verder dus minder. De nachtmodus gebruikten we al eens vaker, want deze zorgt ervoor dat de buren minder last hebben van jouw nachtelijke Netflix-binge.   

In het menu, dat nogal onhandig te raadplegen is via de afstandsbediening en het kleine display, kan je ook nog kiezen voor effecten zoals Dolby Speaker Virtualizer, de surround sound technologie van Dolby zelf. DTS virtual X is ook een optie en voegt een digitaal aspect toe aan DTS-geluid. De laatste modus is de ‘Auto Sound Mode’, die je gebruikt om automatisch te wisselen tussen de Standaard, Cinema en Muziek modi. Meer opties is altijd leuk natuurlijk en als je per film wil opzoeken welk audioformaat gebruikt is, dan haal je er zeker je voordeel uit, maar het feit dat enkel ‘Auto Sound Mode’ op de afstandsbediening aanwezig is, spreekt tegen het gebruiksgemak van deze effecten. Raak je iets anders aan op de afstandsbediening terwijl je Dolby hebt geselecteerd, dan springen de effecten uit en moet je dus opnieuw naar het menu.

HT-G700
De afstandsbediening heeft veel mogelijkheden, maar we missen er enkele.

Geluidskwaliteit

Over het algemeen zijn we enorm tevreden over de geluidskwaliteit van de Sony HT-G700. Wij kozen vaak voor de bovenstaand Dolby-effect omdat dit het meest overtuigende surround sound produceerde in bijna alle omstandigheden. Toch klonk Immersive AE van Sony zelf ook prima en als je niet steeds in het menu wil duiken zal je hier meer dan tevreden over zijn.

De Bluetooth-ondersteuning maakt de HT-G700 ook uitermate geschikt om muziek te luisteren. Hiervoor kan je de Muziek-modus gebruiken, maar we vonden onze muziek natuurlijker vinden met alle effecten af dus dat raden we je zeker aan voor lange luistersessies. Bluetooth beperkt zich overigens niet tot smartphones en je kan ook gewoon je laptop met de soundbar verbinden, zodat werken vanuit de zetel met een streepje muziek plots zoveel leuker is.  

Sony HT-G700: Eindoordeel

De Sony HT-G700 is een zeer goede soundbar in zijn prijscategorie en zal iedereen die nog steeds zijn tv-luidsprekers gebruikt omverblazen met het grote verschil. Het blijft natuurlijk een 3.1-kanaals soundbar en daarop accuraat surround sound produceren is een hele uitdaging. Sony heeft hier echter goed zijn best gedaan en biedt op dat vlak veel keuze, al zitten de allerbeste geluidsinstellingen wel verborgen in het menu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business