Reviews

MSI RTX 3080 Gaming X Trio review

MSI RTX 3080 Gaming X Trio header
Voordelen
Enorme sprong in prestaties
Presteert beter dan Nvidia Founders Edition
Komt met extra bracket
Nadelen
Premium prijs
Past niet in elke case
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?
Totaalscore 9
De MSI RTX 3080 Gaming X Trio is een van de beste opties voor de hardcore gamer die echt alles uit zijn GPU wil halen.

Net zoals bij elke generatie grafische kaarten, wordt de nieuwe Nvidia GeForce RTX 3080 vergezeld van een reeks aftermarket grafische kaarten. Dit maal wordt die line-up aangevoerd door de MSI RTX 3080 Gaming X Trio.

Met een retailprijs van 899 euro, is dit een grafische kaart waarvoor je een zeker premium betaald over de Nvidia Founders Edition en kaarten van de concurrentie. Je betaalt echter wel voor een volledige nieuwe manier van koelen, met drie enorme ventilatoren aan de voorkant en een plaat uit grafiet aan de achterkant. Genoeg dus om komaf te maken met extra warmte. Verder krijg je een extra 8-pin PCIe-stroomkabel, waardoor je nog beter kan overklokken én je niet met een adapter moet werken. 

MSI RTX 3080 Gaming X Trio

We hebben de MSI RTX 3080 Gaming X Trio als stock getest en hebben ons niet gewaagd aan overklokken maar dat was ook niet nodig, want zelfs recht uit de doos bleek deze kaart van MSI duidelijk sneller te zijn dan de Nvidia Founders Edition. Of die betere prestaties de extra prijs waard zijn, is natuurlijk de vraag.

Benchmarks van het hoogste niveau

Op het vlak van 4K-prestaties, wist deze Gaming X Trio de standaard kaart van Nvdia te verslaan met een verschil van zo’n vier procent in benchmarks met 4K-games, maar het verschil is veel minder groot in standaard benchmarks zoals 3DMark Time Spy Extreme. In die test zorgde de extra koeling en standaard overklok maar voor 3,5 procent extra prestaties. Geen enorm verschil dus. 

MSI RTX 3080 Gaming X Trio  poorten
Uiteraard zijn ook de nodige poorten voorzien. Het gaat om HDMI 2.1 + drie maal DisplayPort v1.4a.

Vergeleken met dezelfde kaart uit de Turing-line-up, maakt de kaart echter wel een waanzinnig goede indruk. Ze deed het maar liefst 90 procent beter dan de RTX 2080 Founders Edition bij het spelen van Horizon Zero Dawn in 4K én op de allerhoogste kwaliteit. De 3080 Founders Edition wist al indruk te maken door de enorme sprong in prestaties die de kaart kan leveren, maar aftermarket kaarten zoals deze MSI RTX 3080 Gaming X Trio doen daar nog verschillende stappen bij – en dat zonder te overklokken. 

Dit komt natuurlijk vooral door de technische verbeteringen die Nvidia heeft geïntroduceerd met Ampere. Zo kunnen we genieten van het dubbele aantal CUDA kernen en het snellere GDDR6X-geheugen. Dit op zichzelf is al genoeg om een volledige nieuwe generatie in te luiden, maar MSI doet daar nog een schepje bovenop. Zo verbruikt de kaart van MSI bijvoorbeeld 341W tegenover de 321W van die van Nvidia. 

Ontworpen voor de RGB-liefhebber

De drie ventilatoren zijn dus duidelijk nodig en ze maken de kaart daardoor enorm groot, met een lengte van maar liefst 32,3 centimeter, breedte van 14 centimeter en dikte van 5,3 centimeter. Meet dus zeker eerst even na of deze kaart wel in je case past voor je tot de aankoop overgaat, zeker als het om een minimalistisch exemplaar gaat. 

MSI RTX 3080 Gaming X Trio

Goed om weten is dat de 3080 Gaming X Trio met een bracket komt om de kaart extra te ondersteunen, iets waar je PCIe-sleuven je dankbaar voor zullen zijn als je deze even snel installeert. Verder is de installatie van de kaart geen enkel probleem, maar moest dit toch je eerste keer zijn dan kan je de strip die je in de doos vindt even lezen. MSI-mascotte Lucky gaat daarin aan de slag met zijn eigen PC en legt je uit hoe de installatie verloopt. 

Daarna kan je genieten van je grafische kaart in al zijn glorie, inclusief de RGB-lichstrip aan de bovenkant. Deze zal misschien niet voor iedereen zijn, maar wij konden het geheel zeker smaken want het past perfect bij ons RGB RAM-geheugen (16GB G.Skill TridentZ Royale DDR4 (3.600Mhz) en ASUS ROG Crosshair VIII Hero-moederbord. Zegt het je niets, dan kan je het geheel natuurlijk ook uitschakelen, maar we hadden teleurgesteld geweest als MSI geen RGB had voorzien na ook al te hebben geëxperimenteerd met lichtbalken in hun laptops, zoals bij de GE66 Raider die we eerder dit jaar al reviewden

Eindoordeel MSI RTX 3080 Gaming X Trio

Ben je op zoek naar een grafische kaart van de nieuwe generatie die je naar alle lust kan overklokken, dan is de MSI RTX 3080 Gaming X Trio het overwegen waard. De drie fans zorgen voor voldoende koeling, zodat je ook bij de hoogste prestaties een goede airflow hebt. Voor deze eigenschappen betaal je natuurlijk wel een premium en de kaart is al snel 100 euro duurder dan de goedkoopste 3080-kaarten op de markt. Stoort de prijs je echter niet, meet dan even je case en ga op zoek naar een MSI RTX 3080 Gaming X Trio. 

Interesse in een RTX 3080 grafische kaart? Raadpleeg de beschikbaarheid bij Alternate!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business