logitech color collection
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Degelijke audiokwaliteit (zeker na het tweaken van de instellingen)
  • Comfortabel
  • Batterijduur
CON
  • Slechte geluidskwaliteit microfoon en beperkte flexibiliteit
  • Geen bekabelde verbinding mogelijk

Bij gaming gear denken we hoofdzakelijk aan zwarte hardware met opvallende LED-verlichting, maar Logitech wil meer kleur brengen in het leven van gamers. Dat doen ze met de Logitech G-Series Color Collection, waar de G733 Lightspeed een belangrijk deel van vormt.

De kleurrijke collectie van Logitech bestaat uit het draadloze G733 Lightspeed headset, de G305 Lightspeed gaming muis, de G203 Lightsync muis en het G915 TKL toetsenbord. Eerder gingen we reeds aan de slag met de G203 Lightsync, een gaming muis uit het budgetsegment die absoluut positief kon verrassen. De koptelefoon kan je met zijn verkoopprijs van 150 euro niet meer tot het budgetsegment rekenen, maar hij verpakt wel enkele interessante functionaliteiten. 

Allereerst staan de kleuropties natuurlijk centraal. Het accessoire is te krijgen in het wit, blauw, lila en zwart. Daarnaast is de hoofdtelefoon absoluut de lichtste die ik ooit in mijn handen hebben gehad. Met zijn gewicht van 278 gram is het toestel dan ook amper te voelen op je hoofd. Om dat comfort verder te zetten, kan je de memory foam-oorkussens ook wat verstellen in de hoogte. Ook de elastische hoofdband kan je wat inkorten. De hoofdband is ook omkeerbaar, zodat je zelf kan kiezen welk patroon je wil. Zoveel verschil maakt het echter niet in de praktijk. Logitech verkoopt de hoofdbanden ook afzonderlijk, zodat je zelf kan kiezen welke kleur hoofdband je wil bij je headset. Een (extra) hoofdband koop je voor 10 euro. Ook leuk zijn de grappige microfoonkapjes waar je het headset verder mee kan personaliseren. Dan gaat het bijvoorbeeld om lipjes, een snor of een duimpje omhoog. Ook de microfoonkapjes zijn te krijgen voor 10 euro, maar daarvoor krijg je gelukkig wel een set met vijf variaties. 

Logitech houdt het simpel en voorziet geen talloze toeters en bellen op de headset. Dat is enkel een pluspunt voor mij, want een toestel zoals de Logitech G935 beschikt over zoveel knopjes dat je toch steeds vergeet waar ze voor dienen. Persoonlijk vind ik het fijner om dan alles simpelweg aan te passen via de software, zo heb je tenminste ook visuele feedback. Op het toestel vind je een USB-C poort, een powertoets, een volumeknop en een muteknop. Een audiojack om het apparaat bekabeld te gebruiken ontbreekt, dus je zal moeten zorgen dat hij altijd voldoende is opgeladen. 

Kortom: aan personalisatiemogelijkheden geen gebrek. Maar is het op technisch vlak ook een indrukwekkend product? 

logitech g733 mic lips

Teleurstellende microfoon

De microfoon is afneembaar en kan je (heel beperkt) wat verbuigen, maar verwacht niet om veel flexibiliteit te hebben. De microfoon buigt namelijk heel makkelijk terug naar zijn startpositie. Logitech heeft de microfoon standaard uitgerust met hun Blue Vo!ce filter die ruis vermindert en je stem professioneler zou moeten laten klinken, maar zelfs met deze filter ingeschakeld (via de software kan je de filter in- of uitschakelen) was ik teleurgesteld over het geluid. Van teamgenoten kreeg ik door dat ik moeilijk te verstaan was, en wanneer ik een opname maakte en achteraf opnieuw luisterden, werd meteen duidelijk wat ze bedoelden. Luister vooral even mee via onderstaand audiofragment: 

Geluidskwaliteit

Out of the box was ik ook niet overtuigd van de geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon. Zeker bij het luisteren van muziek waren de klanken nogal schel en ongeïnspireerd. Gelukkig kan je het geluid wel naar je hand zetten via Logitech G Hub. Omwille daarvan komt de hoofdtelefoon ook absoluut beter tot zijn recht op pc dan op console (PS4). De software van Logitech wordt steeds beter en is absoluut een geldige reden om binnen het ecosysteem van de hardwaregigant te blijven. Vooral het inschakelen van de DTS Super Stereo Mode heeft een immense impact op de geluidskwaliteit. Daarna kan je nog even de bass bijstellen en zo leunt de audiokwaliteit al veel beter aan bij wat je verwacht van een headset van 150 euro. Ik had geen problemen met de verbinding van het headset en ik kon quasi overal in mijn appartement rondlopen zonder de verbinding te verliezen. 

Over het algemeen ben ik geen voorstander van virtueel surround sound (in tegenstelling tot true surround sound), maar het virtuele surroundgeluid van Logitech is absoluut sterk. Wie zijn hoofdtelefoon graag luid zet, komt ook absoluut niet bedrogen uit met de G733. Al zal je dan natuurlijk wel moeten inboeten op het vlak van geluidskwaliteit. 

logitech g733 lightspeed

Batterijduur en RGB

De personalisatie stopt niet bij hoofdbanden en microfoonkapjes, want uiteraard werd er ook RGB-verlichting voorzien. In beide oorstukken vind je een ledstrook die beschikt over twee verschillende zones. Via de software kan je volledig zelf een effect samenstellen, maar dit heeft uiteraard wel impact op de batterijduur. Met de verlichting ingeschakeld zou je volgens Logitech zo’n 20 uur uit je headset moeten halen. Zonder verlichting kan je dit optrekken naar 29 uur. Ik heb het niet getimed, maar ik had in ieder geval ook niet het gevoel dat ik het toestel vaak moesten opladen. Opladen doe je – gelukkig – via USB-C. 

Een leuk extraatje – en een voordeel van het Logitech ecosysteem – is dat je de verlichting kan synchroniseren met de RGB-verlichting van andere Logitech-producten. Ook is er een handige optie waarmee je de mute-knop (de enige knop op het toestel) kan configureren zodat het een andere mogelijkheid krijgt. 

Conclusie

De G733 doet wat hij belooft: hij is comfortabel door het lichte gewicht en de hoofdband en er zijn vrolijke personalisatiemogelijkheden. Out of the box stelt de geluidskwaliteit teleur, maar door te spelen met de instellingen in Logitech G Hub kan de geluidskwaliteit uiteindelijk wel opleven naar de verwachtingen. Wat wel blijft teleurstellen, is de kwaliteit van de microfoon. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here