Xiaomi Folding e-bike
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • leuk design
 • krachtige motor
 • snel opladen
CON
 • weegt meer dan anders
 • niet voor dagritten

Smartphonefabrikant Xiaomi produceert meer dan alleen telefoons en smart hometoepassingen. Eerder dit najaar kwam de eeste Mi Electric Folding Bike op de markt in België. Wij gingen ermee rondbollen.

Advertentie

Op een dag gaan we met z’n allen weer door een roze bril kunnen kijken. Woon-werkverkeer komt terug en dat wil zeggen ook die ellenlange typische winterfiles. We zijn er nog niet, maar laten we ervan uitgaan dat we binnenkort weer iets vaker naar onze kantoren kunnen rijden. Wie niet in de file wil staan of gewoon extra beweging zoekt, kan dat met een elektrische fiets. Maar als je niet heel ver moet rijden, kan een kleine e-bike héél goed van pas komen. Waarom zeggen we héél? Omdat hij simpelweg perfect is voor stadsverkeer. Hoe zit dat nu juist met die Xiaomi Electric Folding Bike? We leggen het je graag uit.

Xiaomi Folding e-bike
Deze fiets valt op in de straat.

Design

De Xiaomi Electric Folding Bike is een heel eenvoudige vouwfiets. Je kan dus letterlijk bijna ieder onderdeel gemakkelijk demonteren. Dat betekende ook dat de fiets in elkaar zetten redelijk vlot ging. Je plooit het frame gemakkelijk uit zijn vorm en de pedalen en het zadel erin schuiven of schroeven is een fluitje van een cent. En daar zit het design van deze fiets natuurlijk voor iets tussen. Het is klein, fijn en minimalistisch. Weinig toeters en bellen, wel de technologie die je écht nodig hebt.

Op het eerste zicht heeft de Xiaomi Folding Bike een ietwat uitzonderlijk uiterlijk. Xiaomi heeft de e-bike een eigenwijs uiterlijk gegeven en dat zorgt ervoor dat mensen op straat je zeker gezien hebben. Een lange buis onderaan van voor naar achter. Iedere kant is voorzien van een licht. Uit onze tests ’s avonds is gebleken dat de lichten van deze fiets echt wel heel goed scoren. Een pluspuntje, ook in de donkere steden. Ook de batterij is heel gemakkelijk te demonteren en kan je zelfs gewoon meenemen in een rugzak. Wil je weten of je nog wat verder kan? Met een simpele druk op de knop van de batterij krijg je het resterende vermogen te zien. Je kan dat ook controleren via de Xiaomi Home app op je smartphone, daarover later meer.

Xiaomi Folding e-bike
Je bent zeker goed zichtbaar wanneer het donker is.

Specificaties

We kijken even naar de specificaties. Zoals je misschien al op de foto’s hebt gezien, heeft deze kleine e-bike van Xiaomi kleine bandjes. Maar dat is geen probleem. Twee trappen en je bent vertrokken. De maximum snelheid is uiteraard wettelijk beperkt, maar 25 kilometer of maximum 30 als je zelf bijtrapt is zeker genoeg op deze kleinere fiets. Ook het opladen gaat gelukkig heel snel.

Xiaomi Folding e-bike
De boordcomputer geeft je alle nodige informatie, verwacht niet te veel toeters en bellen.
 • Kleur: Alleen in het zwart beschikbaar
 • Gewicht: 14,95 kilogram
 • Wielmat: 16 inch
 • Maximum snelheid: 25km/u
 • Autonomie: 45 kilometer
 • Opladen: in 3 uur
 • Vermogen: 350W
 • Connectiviteit: Xiaomi Home App

Qua comfort had ik op het eerste zicht redelijk lage verwachtingen. Ik kon niet geloven hoe je nu langer dan een half uur op die fiets zou kunnen zitten. Maar de Xiaomi Mi Electric Folding bike heeft mij ook op dit punt aangenaam weten verrassen. Ook al is hij eerder gemaakt voor kortere afstanden, hij bolt lekker en je zit goed op je zadel. Opvallend is wel dat deze mini e-bike maximum 100 kilogram kan dragen. Niet dat ik daar vlotjes over ga, maar het kan voor sommige mensen wel een belangrijk voor- of tegenargument zijn. De fiets is draagbaar en plooibaar, en weegt ook wel wat meer dan normaal. Als het is om op te plooien op te trein raad ik hem niet aan. Maar als je deze fiets in zijn getransformeerde vorm kan meenemen echt wel. Handig is ook dat je met deze e-bike bijvoorbeeld geen fietsdrager op je wagen nodig hebt. Opplooien, in de koffer en wegwezen.

Xiaomi Folding e-bike
Zo kan het ook.

Is deze e-bike iets voor jou?

Dat hangt enorm hard af van het doel waarvoor je hem wil gebruiken. Hij is in ieder geval gebouwd voor korte afstanden. Dat kan natuurlijk overal en hoeft niet alleen in de stad te zijn. Maar de vraag is natuurlijk hoeveel je maximum wil spenderen aan een opvouwbare elektrische fiets. De Xiaomi Mi Electric Folding Bike kost 999 euro. Dat is niet veel voor een elektrische fiets, maar misschien is dat voor jou wel veel voor een Mini e-bike. Het blijft je eigen keuze, maar we kunnen hem wel aanraden als je graag extra power hebt voor je woon-werk- of zondagse woon-bakker-verkeer wil. Als leuke extra kan je je e-bike ook koppelen aan Xiaomi’s Home-applicatie. Je geeft hem je favoriete locatie in/rondom huis en kan ook zien hoeveel kilometer je op je laatste trip en in totaal hebt gereden.

Heb je interesse? Deze fiets is te koop bij verschillende retailers, zoals Fnac en VandenBorre.