Yale Linus Smart Lock
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Mooi design
  • Enorm gebruiksvriendelijk
  • 3 voor de prijs van 1
CON
  • Luide melodie bij ontgrendelen
  • Slot beweegt redelijk hard mee

Slimme sloten bestaan al lang. Maar een smart lock van Yale? Dat moet de moeite zijn. Wij gingen aan de slag met Linus.


Opmerking: Voor de prijs van 249,99 euro ontvang je alleen het slimme deurslot, maar geen bridge en keypad. De bridge en de keypad zijn apart verkijgbaar en kosten respectievelijk 79,99 euro en 69,99 euro.

Batterij gaat ongeveer 6 maanden mee in een gemiddeld gezin, afhankelijk van het type slot en welke functies je gebruikt.

Het slot kan ontgrendelen als je aan komt lopen met de automatisch ontgrendelen functie. Dit werkt op basis van GPS, WiFi en Bluetooth. Zodra je binnen een straal van 200m binnen je huis komt wordt je slot voorbereid op het automatisch ontgrendelen. Wanneer je binnen WiFi en Bluetooth bereik bent gaat je slot open. Wanneer je de straal rondom je huis weer verlaat, gaat je slot in de “niet thuis” stand en kan hij weer automatisch ontgrendelen wanneer je weer binnen die straal komt.


Wanneer je dit combineert met de automatisch vergrendelen functie, hoe je dus zelf niet meer je deur op slot te doen of van het slot te halen.

Je beseft het waarschijnlijk niet, maar de sloten in je deur bestaan in hun huidige concept al sinds midden 19e eeuw. Het gekende cilinderslot werd uitgevonden door de Amerikaan Linus Yale. Inderdaad, Yale heeft zijn eerste smartlock genoemd naar de uitvinder van het oudste slot ter wereld. 

We kennen Yale allemaal als dé producent in sloten en dergelijke, maar net zoals in elke andere sector, staat digitalisering niet stil. Dus moest Yale ook nadenken over hoe ze hun producten in een slimmere vorm konden uitbrengen. En toen ontstond Linus. Het is de eerste generatie en werd op CES in 2020 voorgesteld. Slimme sloten zijn op zich geen nieuw ding, fabrikanten als Nuki of Xiaomi maken ze al geruime tijd. Maar een verstandig slot, gebouwd door dé slotenmaker van de wereld. Dat moeten we getest hebben.

Design

Het voordeel van Linus is dat je je slot niet hoeft te vervangen. Iets wat bij voorganger Yale Entr wel nog nodig was. Linus is bijna plug-and-play. Je hangt de kast over je bestaande cilinderslot, en klaar is Kees. Dat maakt het slot ook wat stijlvoller. Toegegeven, het zit niet geïntegreerd in je deur. Maar vooral in de zilveren kleur is het een knappe toevoeging. De kast is ietsje groter dan bij Nuki maar dat stoort op zich niet. Niemand kijkt constant op zijn/haar voordeur. 

Bovenaan zit het draaislot waarmee je Linus ook handmatig kan openen, en onderaan het klepje zitten de batterijen. Aan de zijkanten zitten nog twee beugels waarmee je de kast van het slot eenvoudig van de deur kan verwijderen mocht er iets niet goed gaan. 

In gebruik

En dat brengt ons meteen bij de vraag of jij zo’n smart lock wel vertrouwd? De paniekfunctie van je slot is hier het antwoord. We raden Yale Linus aan als je een dubbelzijdig slot hebt. Dat wil zeggen dat je je slot ook langs de buitenkant open of dicht kan doen terwijl er langs de binnenkant een sleutel op zit. Dat kan handig zijn wanneer Linus (in een uitzonderlijke situatie) zou komen vastzitten of je de batterijen bent vergeten te vervangen. Met een dubbelzijdig slot kan je dus gerust zijn. We hebben Linus uitbundig getest, tot 20 keer het slot constant open en dicht gedaan maar hebben na een kleine maand nog nooit problemen gehad. 

Ook qua installatie ging alles vlot. Je download de Yale Access-app en volgt alle stapjes om je apparaten toe te voegen. De applicatie zal je eerst wat vragen stellen over de aard van je slot, nadien volgen alle stappen eenvoudig op elkaar. We hebben echt amper tien minuten nodig gehad om Linus op te hangen. Dat is het grote voordeel van een smart lock dat niet helemaal omgebouwd moet worden. 

Yale Linus smart lock
Yale smart lock

Yale Access

Is een must om je smart lock te beheren. Als je Linus bijvoorbeeld niet alleen via bluetooth wil bedienen moet je ook de Yale Connect bridge installeren. Heb je een appartement dat je regelmatig gaat verhuren? Dan kan een unieke toegangscode met de Yale Keypad ook van pas komen. Het grootste voordeel van de Bridge is dat je je slot ook kan combineren met Apple HomeKit of Google Assistant. Zo kan je gemakkelijk je slot vanop afstand beheren en zelfs aan Google vragen om de voordeur alvast los te maken. 

Terug naar de applicatie. Wie meerdere locaties heeft, kan die eenvoudig oplijsten in de app. Per locatie kan je zien of het slot open/dicht is en ontgrendelen vanop afstand, indien gewenst. Onder het tabje activity kan je de geschiedenis bekijken en bij de gastenlijst kan je vrienden en familie toevoegen om toegang te krijgen. Je kan er ook de naam van je huis en een foto toevoegen of de instellingen van je Linus, Bridge of Keypad aanpassen.

Het handige aan een smart lock is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over sleutels. Met de automatische vergrendeling en ontgrendeling op basis van je locatie, gaat Yale Linus open en dicht als je aankomt of vertrekt. Fantastisch toch? Yale gebruikt daarvoor o.a. zijn eigen DoorSense technologie. Een klein plaatje dat naast je slot en deur hangt en opmaakt wanneer je duur open of dicht is. Verder kan je ook smart alerts instellen, daarmee geeft de applicatie je een notificatie als iemand toekomt of weggaat. Indien dit je eigen huis is, lijkt me dat minder nodig. Maar er zullen wel toepassingen zijn waarbij dit hadig is. Wat ons wel opviel is dat de melodie van Yale Linus bij het ver- of ontgrendelen nogal luid is. Een functie om dat zachter te zetten of de melodie te wijzigen zou leuk zijn. Nu kan je in de app de melodie alleen uitschakelen, op zich is dat ook goed.

Is zo’n app wel veilig?

Ja hoor. Yale heeft alle mogelijke veiligheidstools ingebouwd zodat niemand je huis binnen kan. Ook niet als je overvallen zou worden. Je kan je verloren telefoon blokkeren, tweefactorauthenticatie inschakelen en de app opendoen met Touch ID of Face ID.

Batterijduur

Volgens Yale gaat de batterij 6 maanden mee in een gemiddeld gezin, afhankelijk van het type slot en welke functies je gebruikt. Als je bijvoorbeeld veel gebruikmaakt van de automatische functies met GPS en WiFi kan die batterijduur natuurlijk een stukje teruglopen. In ieder geval wordt je als gebruiker op de hoogte gebracht wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn.

Yale smart lock

Conclusie

Yale Linus is vandaag te koop bij de meeste (online) retailers. Het smart lock kost je 249 euro. Voor die prijs krijg je in de doos een slot, keypad én bridge. Daarmee betaal je toch een stuk minder dan bijvoorbeeld bij Nuki. Als je daarbij het enorme installatie- en gebruiksgemak rekent en je geen bridge of keypad apart moet aankopen, wordt de Yale Linus echt wel een aanrader.

Bedienen kan perfect vanop afstand, zolang je maar een stabiele WiFi-verbinding hebt. Met DoorSense heb je geen sleutel meer nodig en kan je smartphone in je broekzak blijven zitten. De applicatie is voorzien van voldoende beveiliging zodat niemand met je digitale sleutels kan gaan lopen. Hadden we al gezegd dat Linus in het Zilver het beste tot zijn recht komt? Als je dus al een tijdje op zoek bent naar een smart lock en niet goed weet waar te beginnen, raden we je aan om niet verder te zoeken. Linus Yale zou trots zijn!