Reviews

Astro A20 Gen 2 review: Wireless gaming headset voor PC/PS5/Xbox

Astro A20 Gen 2
Voordelen
Zit comfortabel rond de oren
Gekende Astro-geluidskwaliteit
15+ uur batterijduur
Extra dongle laat je op tweede console gamen
Blijft rechtop staan
Nadelen
Design heeft te veel weg van Astro A10
Rubberen hoofdband heeft geen perfecte pasvorm
Aanbevolen prijs: €119,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Astro A20 Gen 2 is een betaalbare draadloze headset die het makkelijker maakt dan ooit om op verschillende consoles én PC te gamen.

Heb jij recent een next-gen console op de kop weten tikken? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een nieuwe headset. Technisch gezien is dat niet nodig, want alle oude modellen blijven gewoon werken, maar na jaren last-gen gamen ben je waarschijnlijk wel eens aan een nieuw exemplaar toe. Astro speelt daar aardig op in met de lancering van de Astro A20 Gen 2, een draadloze headset waarmee je urenlang comfortabel kan gamen. 

Voor PC, PlayStation én Xbox (min of meer)

Laten we het eerst even hebben over compatibiliteit, want zoals je ongetwijfeld weet hebben de Xbox en PlayStation-consoles een andere manier van werken als het op hoofdtelefoons aankomt. Daarom is het allemaal wat ingewikkelder dan gewoon de dongle van plaats veranderen, wat resulteert in een aparte headset voor elke console. Ook de A20 gen 2 bestaat in twee varianten: De blauwe voor Team Sony en de groene voor Team Microsoft. Nu wil je natuurlijk liever geen tweede headset kopen wanneer je een mix van consoles in huis hebt. Astro wil dat ook niet. Voor 20 euro kan je daarom de draadloze adapter van het andere team aanschaffen. Wij hebben dit zelf niet getest, maar het komt er op neer dat je je headset bij het wisselen van console enkel even moet pairen met de andere dongle. 

Daarnaast kan je de Astro A20 ook gebruiken met je computer. Bluetooth ondersteuning is er niet, dus ook hier ben je aangewezen op de dongle. Wisselen tussen beide gaat zeer vlot, want het enige dat je moet doen is de dongle omzetten van de consolestand naar de computerstand. Het lampje verandert dan van blauw (groen voor de Xbox-versie) naar wit en je kan meteen aan de slag. Opvallend wel is dat de Astro A20 Gen 2 niet ondersteund wordt door de Astro Command Center software, waardoor je geen firmware-updates zal kunnen installeren en ook niet zelf aan de slag kan met de geluidsinstellingen. Functionaliteit zal ongetwijfeld gemist worden door de audiofiele gamer. 

Astro A20 Gen 2

Geluidskwaliteit en microfoon Astro A20 Gen 2

De audiokwaliteit van de A20 is weliswaar uitstekend voor zijn prijskaartje van 120 euro. Aan de hand van de Equalizer-toets op de rechter oorschelp wissel je tussen drie verschillende presets. Zo kies je voor een gebalanceerde geluidservaring, leg je de focus eerder op stemgeluiden, of benadruk je de bas. Dit kan je verder fine-tunen door gebruik te maken van de Voice- en Game-knoppen die zich aan weerskanten van de volumeregelaar bevinden. De efficiëntie hiervan wist ons te verbazen toen we tijdens het beluisteren van een podcast de sterkste Game-instelling selecteerden (een korte toon geeft de eindpunten aan en het midden tussen beide instellingen) en de stemmen plots volledig verdwenen. Zeer handig als je vaak multiplayer speelt en je teamgenoten het nodige lawaai met zich meebrengen. 

Wij gingen zelf vooral aan de slag met Cyberpunk 2077, dat ondanks de vele bugs en problemen weet te zorgen voor een goede mix van muziek en gesprekken en ook niet teleurstelt op het vlak van schoten, motorgeluiden en explosies. De Astro A20 doorstond het allemaal prima we konden geen zwakke elementen opmerken in de audioprestaties. 

Wat de microfoon betreft zijn we eveneens tevreden. Onze stem klinkt zeer duidelijk over Discord, wat ook blijkt uit onderstaande audiotest. Het geluid van ons mechanisch toetsenbord wordt weliswaar opgepikt, maar klinkt minder luid dan bij goedkopere microfoons. Een aparte microfoon zal op PC natuurlijk voor een betere audiokwaliteit zorgen, maar Astro legt met de A20 nu eenmaal de focus bij het gamen op console en voor simpel overleg met je teamgenoten is de kwaliteit zeker voldoende. Met dat in het achterhoofd kunnen we ook de flip-to-mute functionaliteit appreciëren, want je console heeft natuurlijk geen mute-knop. 

Astro gebruikt voor de A20 Gen 2 een 2,4 Ghz-signaal, wat moet zorgen voor een uitstekende verbinding. Dit lijkt ook te kloppen, want onze verbinding bleef stabiel toen we de trap op liepen naar de eerste verdieping. De tweede verdieping haalden we net niet voor het signaal verbroken werd. Een prima resultaat. Ook de batterijduur is zoals geadverteerd (rond de 15 uur), al misten we wel een manier om het exacte percentage te weten te komen, want buiten de alarmtonen die je te horen krijgt als de batterij bijna leeg is, tast je volledig in het duister.

Ontwerp niet voor iedereen

Tenslotte moeten we het hebben over het design van de Astro A20. Normaal beginnen we onze reviews daarmee om vervolgens dieper in te gaan op de prestaties, maar in dit geval hield het mij langer bezig dan gedacht. De Astro A20 presteert immers zoals je dat van een gaming headset van 120 euro zou verwachten, maar… hij ziet er niet meteen zo uit. De blauwe accenten (groen voor xbox) gecombineerd met zijn witte en zwarte kleur zorgen ervoor dat er nogal veel aan de hand is. Voor mij hoeft de A20 er niet uit te zien als een console headset, zeker niet als ik hem ook voor PC ga gebruiken én er een dongle te koop is die mijn PlayStation-exemplaar ook met Xbox doet werken. De A20 Gen 1 had deze accenten ook, maar was voor de rest volledig zwart en ziet er naar mijn mening beter uit. De witte accenten passen nog wel bij de PlayStation 5, maar helemaal niet bij het groen van Xbox. Smaken verschillen natuurlijk, maar persoonlijk had ik liever een ontwerp gezien dat meer leek op de Astro A40 TR en minder op de A10.

Astro A20 Gen 2
Het Astro-logo had hier een betere keuze geweest, zoals dat links ook het geval is.

Ook met enkele van de andere ontwerpkeuzes die Astro gemaakt heeft ben ik het niet eens. Voornamelijk dan de (vrij dunne) rubberen hoofdband die voor een drukpunt zorgt in het midden van je hoofd. Dit komt vooral door het eerder rechthoekige ontwerp van de A20 dat je hoofd niet volgt, waardoor er al snel 318 gram rust op een stukje van zo’n 5 centimeter breed. Als je de headset even op hebt merk je dit na een tijdje niet meer. Tenminste, tot je hem (zelfs maar een beetje) van positie verandert. Toen ik na enkele uren gamen mijn Logitech Pro X terug opzette, merkte ik pas hoe groot het verschil in comfort was.

Daarbuiten zit de headset nochtans heel aangenaam dankzij de zachte oorkussentjes. De klemming is bovendien ook perfect, wat dan weer een positief gevolg is van het rechthoekige ontwerp. De A20 kan bijgesteld worden via een schuifsysteem dat een beetje kracht vraagt en dus niet zomaar van positie zal veranderen. De headset even afnemen is de makkelijkste manier om aanpassingen te doen. 

Astro A20 Gen 2: Eindoordeel

De A20 Gen 2 bevindt zich tussen de entry-level en high-end headsets van Astro en leent duidelijk aan beide kanten elementen. Zo krijg je de prima Astro-audiokwaliteit die je verwacht van het merk en zit hij heel comfortabel rond je oren. Aan de andere kant geef je wel wat aanpasbaarheid op door het ontbreken van Astro Command Center ondersteuning en zal het ontwerp niet iedereen aanspreken. De mogelijkheid om een dongle te kopen voor je andere console kunnen we alleen maar toejuichen en we hopen dat dit de nieuwe standaard wordt bij draadloze gaming headsets. 

De nieuwe Astro A20 Gen 2 ligt vanaf 14 januari in de winkels, bijvoorbeeld bij Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business