Reviews

Review Logitech Pro X gaming headset: Premium over de ganse lijn

Voordelen
Prachtig design
Superieure geluidskwaliteit
Premium microfoon
Nadelen
Oorschelpen manueel vervangen
Prijs
Aanbevolen prijs: €129
Waar te koop?
Totaalscore 9
Op zoek naar een gaming headset die het gewoon allemaal doet? Dan is de Logitech Pro X een geweldige keuze met zijn indrukwekkende design en audiokwaliteit.

Als iemand die door de jaren heen best wel wat gaming headsets versleten heeft, was ik onmiddellijk geïnteresseerd toen me de Logitech Pro X werd voorgesteld, een comfortabele, premium headset die in samenwerking met Blue Microphones én esporters is ontwikkeld. Uiteraard wilde ik deze graag reviewen, want zeg nu zelf, een design van Logitech gecombineerd met de technische expertise van Blue Microphones en dat nog eens overgoten met de jarenlange ervaring van professionele gamers? Dat kan gewoon niet mis gaan. 

Studiodesign

Op het vlak van design kunnen we alvast niets slechts zeggen over de Logitech Pro X, want hij ziet er gewoon prachtig uit. Veel gaming headsets proberen het gaming-aspect uit te spelen in het design van de hoofdtelefoon, soms zelfs tot in het extreme door bijvoorbeeld RGB-verlichting toe te voegen of voor futuristische oorschelpen te kiezen. Daar is zeker een doelpubliek voor en vaak ziet het er best goed uit, maar het moment dat je stopt met gamen heb je aan zulke headsets niets. Ze zien er wat overdreven uit en men kijkt raar op als je ze draagt voor een wandeling door de stad. De Logitech Pro X is veel eleganter dan dat en ziet er net uit als zijn naam laat doorschijnen, professioneel. Dat komt vooral omdat hij ontworpen is uit staal en aluminium met een subtiel G-logo op de oorschelpen en het woord pro op de leatherette hoofdband, resulterend in een strak zwart design dat je ook tijdens een conference call zou kunnen dragen. Graag meer van dat in de toekomst!  

Vanaf het moment dat je de headset opzet, voel je dat het goed zit. Tijdens het gamen draag ik steeds een bril en dat kan al eens voor een pijnlijke ervaring zorgen bij lange sessies met een hoofdtelefoon. Gelukkig had ik daar bij de Pro X geen last van, hij zit namelijk gewoon comfortabel om je oren en knelt niet te hard. Standaard zet ik mijn headset ook steeds af na het gamen, maar de Logitech Pro X hield ik gewoon op omdat hij helemaal niet stoort, je merkt na een tijdje zelfs niet meer dat je hem op hebt. Door de geweldige audiokwaliteit zorgt hij ook nog eens voor een betere ervaring dan muziek te luisteren via mijn ondertussen 15 jaar oude Logitech speakers.

What’s in the box?

Daar de Logitech Pro X bestemd is voor professionele gamers (hij werd goedgekeurd door onder andere G2 Esports en Team SoloMid), krijg je er een heleboel snufjes bij. Standaard komt de Pro X uitgerust met de leatherette (kunstleder) oorschelpen, maar je kan ook kiezen voor de stoffen schelpen die iets meer ademen. Tijdens de hoge temperaturen van de voorbije weken waren deze een goede keuze. Vaak wisselen tussen beide zal je echter niet moeten doen, want het duurt even om beide manueel te vervangen en je hebt er wat precisie voor nodig, een van de weinige minpunten van de Pro X. Handig is dat links en rechts netjes wordt aangegeven in de binnenkant van elke schelp.

Een positief punt vervolgens is dat de headset geleverd wordt met twee kabels, een iets langere (2 meter) om te gebruiken in combinatie met je PC of console en een tweede kabel (1,5 meter) met ingebouwde microfoon om te gebruiken met mobiele apparaten zoals je smartphone (als je nog een hoofdtelefoonaansluiting hebt, ten minste). Deze tweede is handig als je de microfoon even wil loskoppelen voor een meer subtiele look. Verder vinden we nog een splitter terug om de audio- en mic-inputs van je pc te kunnen gebruiken en een externe USB-geluidskaart voor als je dat niet wil. Het geheel komt in een stoffen zakje, een toevoeging die we enorm waarderen. 

Logitech Pro X Specificaties

Dat Blue Microphones deel uitmaakt van deze headset, is niet vreemd. Logitech heeft de firma, die vooral bekend staat om zijn Blue Yeti microfoons, vorig jaar overgenomen en dat werpt nu al voor de eerste keer zijn vruchten af. De Logitech Pro X heeft volgende specificaties:

  • Gewicht: 320g
  • Hoofdtelefoon driver: Hybrid mesh PRO-G 50 mm
  • Frequency response: 20 Hz-20 KHz
  • Magneet: Neodymium
  • Impedance: 35 ohm
  • Sensitiviteit: 91.7 dB SPL @ 1 mW & 1 cm
  • Patroon microfoon: Cardioid (Unidirectional)
  • Type: Electret Condenser
  • Grootte: 6 mm
  • Frequency response: 100 Hz-10 KHz

Pro-fessionele prestaties

Indrukwekkende specificaties betekenen natuurlijk niets als de prestaties niet even sterk zijn en gelukkig bestaat daar in het geval van de Pro X helemaal geen twijfel over. Bij aankomst op de TechPulse redactie werd de Pro X allereerst even onderworpen aan een selectie Spotify-playlists en doorstond deze test met glans. Het geproduceerde geluid klinkt helder en zeer gebalanceerd en ook over de geleverde bass kan niets negatief gezegd worden. Natuurlijk kan je een headset voor professionele gamers niet testen zonder zelf te gamen en dat deden we eerst en vooral met Overwatch. Op willekeurige momenten nam ik even de tijd om aandachtig te luisteren en het viel op hoe makkelijk het was om de richting van andere personages te bepalen aan de hand van het geluid. In drukke teamgevechten klonk het geluid van de verschillende wapens en explosies eveneens geweldig, tot op het punt dat het bijna leuk werd om kogels om je oren te hebben vliegen. Mijn prestaties lagen alvast gevoelig hoger dan gemiddeld, maar dat kan ook aan de Logitech G703 Lightspeed hebben gelegen.

Mijn teamgenoten in Overwatch waren zelden sociaal genoeg om een gesprek te voeren, dus besloot ik de Pro X maar uitgebreid te testen tijdens de lancering van World of Warcraft Classic, waarbij oude vrienden en mezelf opnieuw samen kwamen om Azeroth te verkennen. Het was alweer even geleden dat we nog een gesprek hadden gehad en er werd opgemerkt dat mijn microfoon enorm helder klonk. Ik vreesde later dat ik iedereen zou gaan irriteren bij het aanzetten van mijn veel te luide airco, maar de Blue-microfoon in combinatie met de Logitech G Hub software filterde het merendeel van dat irritante gezoem. 

Logitech G Hub software

Logitech G Hub is de software die Logitech gebruikt voor al zijn gamingproducten. Tijdens onze test met de G703 en G903, waren we er al tevreden over en dat is in dit geval niet anders. De tool laat je toe om Blue Vo!ce in te schakelen, waarna je een hoop extra audio-opties krijgt te zien. Handig zijn de vele presets die gebaseerd zijn op de voorkeursinstellingen van beroemde esports professionals. Blue Vo!ce heeft zelf ook een aantal presets en daar lag mijn eigen voorkeur, voornamelijk bij Broadcaster 1 en 2 die je stem normaal en duidelijk doen klinken. Via de equalizer kan je de Pro X nog specifieker afstellen naar eigen smaak of opnieuw naar die van je favoriete gamers. 

Logitech Pro X: Eindoordeel

Er is één aspect van de Logitech Pro X waar we het nog niet over gehad hebben en dat is de prijs. Aan 130 euro is de Pro X alles behalve goedkoop voor een bedrade headset, maar in ruil daarvoor krijg je een headset die er fenomenaal uitziet, topgeluid produceert én voorzien is van een microfoon zoals we die zelden in een gaming headset hebben zien. Waarom zou je kiezen voor een goedkoper exemplaar waar een of meerdere van deze kwaliteiten ontbreken? Je kan het allemaal hebben als je voor de Logitech Pro X kiest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business