Reviews

HP Z27k G3 4K USB-C Display review: stevige monitor met stijl

Voordelen
Stevig gebouwd maar toch soepel
Veel aansluitingspoorten
Vlotte configuratie
Groot display
4K-beeldkwaliteit
Nadelen
Bedieningsknop voelt onhandig aan
Geen ingebouwde webcam of speakers
Duur in verhouding tot andere merken
Aanbevolen prijs: €549
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een goede monitor is onmisbaar voor elk thuiskantoor. Wij onderwierpen de Z27k G3 USB-C Display van HP aan een uitgebreide test.

Iedereen die al meer dan een jaar vanuit thuis werkt, zal het met deze stelling eens zijn: werken met een extra beeldscherm is veel aangenamer dan zonder. Maar het keuzeaanbod aan monitoren lijkt soms eindeloos. Om de keuze voor jou wat eenvoudiger te maken, testen we graag monitoren en beeldschermen van verschillende fabrikanten. Vandaag is het de beurt aan de HP Z27k G3 4K USB-C Display om voor de jury te passeren. Een van de nieuwste premium-monitoren die HP eind 2020 lanceerde. De naam rolt niet echt vlot van de tong, maar in zijn dagelijks gebruik is deze 27” monitor gelukkig wel een stuk vlotter.

Stevig design

Het begint met de monitor uit de doos te halen. Bij het monteren zijn drie onderdelen van belang: het voetstuk, de rugstand en uiteraard het display zelf. De ondersteunende delen zijn afgewerkt in aluminium, wat de monitor een stevige look geeft. Met een totaalgewicht van 6 kilogram kan deze monitor wel tegen een stootje. Alle onderdelen schuiven vlotjes in elkaar waardoor de monitor snel klaar is voor gebruik.

Datzelfde geldt ook voor de aansluiting. Je hebt in totaal drie aansluitingsmogelijkheden: HDMI, USB-C of DisplayPort. De invoer kan je regelen via het instellingenmenu dat met de knop op de achterzijde bediend wordt. Met die knop kan je ook te allen tijde de invoer wijzigen. De bedieningsknop voelt echter vaak wat onhandig aan. Het softwaremenu is daarentegen wel eenvoudig in gebruik. Om al die verbindingsmogelijkheden te ondersteunen heb je maar liefst 12 verschillende poorten aan de achterkant. Gelukkig leidt dat niet tot een wirwar aan kabels op je bureau. Een stroomkabel en verbindingskabel en je bent klaar. Dankzij de verschillende USB-C poorten (naast de verbindingspoort heb je nog 4 extra USB A-poorten ter beschikking) kan de monitor dienst als docking station als je aangesloten laptop krap zit met poorten.

Een overzicht van alle verschillende poorten van de monitor. Image Credit: HP

Ergonomie is belangrijk. Daar heeft HP bij het ontwerp van de Z27k G3 4K USB-C Display aan gedacht. De rugstand is zeer makkelijk verzetbaar om de ideale hoogte te vinden. Niemand wil nekpijn overhouden door een hele dag naar een slecht ingesteld beeldscherm te moeten kijken. Ook kan je het scherm vlotjes tot bijna 180° draaien (al vinden we daar niet meteen een praktisch nut voor). Tijdens het instellen van de juiste hoek blijft het display dankzij het stevige framework ook zeer stabiel.

Indrukwekkende beeldervaring

Laten we het eens uitvoerig over dat display hebben, het onderdeel dat een monitor maakt of kraakt. Zoals we aangaven heeft het display een grootte van 27” (diagonaal, in de breedte is het ongeveer 24”). Voor mijn bureautafel meer dan voldoende groot en ook de doorsnee gebruiker heeft echt geen groter beeldscherm nodig. Het display ondersteunt een maximale resolutie tot 3840 x 2160 pixels, 4K-beeldkwaliteit en een verversingsgraad tot 60Hz. Om die laatste optimaal te benutten moet je je laptop wel via de USB C-kabel aansluiten. Via het instellingenmenu kan je de kwaliteit van het beeld optimaliseren voor de gebruikstoepassing. Voor het lezen en beantwoorden van mails heb je minder nodig dan tijdens het streamen. Ook zaken als helderheid en contrast kan je eenvoudig bijstellen naar je eigen noden en smaak.

HP richt zijn productportfolio voornamelijk op de professionele gebruiker. Wie een doorsnee kantoorjob uitoefent, zal aan deze monitor heel wat hebben. Het ontbreken van een ingebouwde camera en microfoon maakt dat je je laptop tijdens videomeetings wel eens zal moeten ontkoppelen als je jezelf goed in beeld wilt brengen. De grafische professional zou zich ook kunnen storen aan de 99% sGRB-kleurdekking. Er zijn voldoende monitoren te vinden die hier 100% halen. We hebben de monitor uiteraard ook na de kantooruren getest tijdens het streamen en gamen. De beeldspecificaties zijn voor entertainment zoals streamen en gamen ook meer dan voldoende, al is deze monitor voor de pc-gamer eveneens niet de beste keuze.

Conclusie

De HP Z27k G3 4K USB-C Display is in zijn geheel een kwalitatief hoogstaande monitor. Het ontwerp is stevig maar oog toch flexibel en elegant, en er is voldoende aandacht besteed aan ergonomie. De monitor kan zonder al te veel logistieke problemen op een kleinere werktafel worden geplaatst. De instellingen kunnen naar hartenlust worden aangepast zodat je voor elk gebruik de optimale beeldverhoudingen vindt. Toch zijn er ook beperkingen. Zo geraken we maar moeilijk tot een consensus waar deze monitor het best tot zijn recht komt in 2021. Het is veel meer een werkmonitor dan een entertainmentmonitor, maar is de gemiddelde consument bereid om meer dan 500 euro te spenderen aan een monitor voor thuisgebruik? Dat betwijfelen we toch, aangezien er goedkopere alternatieven bestaan die kwalitatief niet moeten onderdoen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business