Brydge Pro+ review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • MacBook design
  • Trackpad met MultiTouch
  • Verlicht toetsenbord
CON
  • Scharnieren net iets te groot
  • Geen AZERTY

Je iPad Pro in een MacBook omtoveren? Het kan met de Brydge Pro+ case. We gingen ermee aan de slag en waren aangenaam verrast.

Advertentie

Toen Apple medio vorig jaar een nieuwe iPad Pro lanceerde samen met een nieuwe Magic Keyboard, kwamen er ook steeds meer nieuwe accessoires van derde partijen op de markt. Het bekende merk Brydge was ook al in onze contreien actief maar kwam met zijn Brydge Pro+ plots heel vaak in beeld. De fabrikant had namelijk een keyboard case op de markt gebracht waarmee je van je iPad Pro net geen laptop kon maken. We spoelen even door naar april 2021. Toen Apple nog geen maand geleden een nieuwe iPad Pro 2021 voorstelde, kwam Brydge ook op de proppen met een nieuwe keyboard case: de MAX+. Met een grotere trackpad en vooral een hoop designverbeteringen. Maar beginnen doen we bij start, dus gingen we aan de slag met de Pro+ voor de 12.9 inch iPad Pro.

Design

Het is voor Brydge niet eenvoudig om op te boksen tegen een gigant als Apple. Diens eigen Magic Keyboard case voor iPad Pro is namelijk een fantastische accessoire voor je iPad. Toch heeft die ook nadelen, het trackpad is bijvoorbeeld kleiner en het model is zeer duur. Een betaalbaar alternatief is dus heel welkom. En daar komt deze Amerikaanse fabrikant zeker in de buurt. Waarom? De Pro+ heeft een aluminium design gekregen waardoor de case meteen heel premium aanvoelt. Het model bestaat uit twee delen: je keyboard en een aparte case die je achteraan je iPad plakt. In de keyboard zijn twee openingen voorzien waarin je je iPad kan wegschuiven. Je toestel zit dus volledig weggewerkt want ook achteraan heeft Brydge ervoor gezorgd dat de iPad beschermt is met twee blokjes van aluminium.

Net zoals bij een gewone laptop kan je je iPad Pro dan 180 graden draaien. Helaas zijn de aluminium scharnieren eigenlijk net iets te groot waardoor het niet zo soepel draait als je zou denken. Maar dat zijn details die eigenlijk niet belangrijk zijn. Of toch? Het nadeel hiervan is vooral dat het aluminium onderaan sneller verslijt omdat het constant op het oppervlak schuurt.

Wat veel mensen meteen aanspreekt aan de Pro+ en MAX+ is het minimalistisch design. De fabrikant beseft maar al te goed dat Apple-klanten dat zeer belangrijk vinden. Dus trekt het die lijn door naar zijn keyboard cases. Op de Pro+ zitten nergens knoppen. Alleen aan de rechterzijde zit één USB-C-poort die je helaas enkel kan gebruiken om op te laden. In de MAX+ zal die poort ook Thunderbolt ondersteunen voor het 2021-model van de iPad Pro.

Brydge Pro+ review
Ook achteraan wordt je iPad voldoende beschermt als je hem eruit zou halen.

Toetsenbord

De belangrijkste reden om een keyboard case voor je iPad te kopen is omdat je er productiever op wil zijn. De case moet een meerwaarde bieden, anders heeft het geen zin. Wie bijvoorbeeld geen laptop of zelfs een desktop meer heeft, kan van zijn iPad Pro perfect een laptop maken met de Brydge Pro+. Je krijgt een volwaardig toetsenbord (weliswaar zonder cijferklavier) en een trackpad van deftige grote. Dagelijks gebruiken we normaal gezien het desktop Magic Keyboard van Apple. Maar de overstap naar het toetsenbord van de Pro+ was geen enkel probleem, het lijkt er zelfs op dat de accessoirefabrikant het geheim heeft gevonden waar Apple al een tijd naar op zoek is voor zijn toetsenborden. Het keyboard van de Pro+ is fantastisch en voelt heel fijn aan om te schrijven. Je krijgt snel en genoeg feedback en toch is het geen bulky toetsenbord. Pluspunten hier dus.

Rechtsboven het toetsenbord vinden we een aan/uit-knop en een bluetoothknop. Daarmee kan je het toetsenbord opnieuw koppelen indien nodig. In het begin dachten we dat het een nadeel zou zijn dat de Pro+ wordt verbonden via bluetooth, maar die manier van werken heeft geen enkele beperking. Als je je iPad niet gebruikt, dan gaat het toetsenbord in slaapstand. Van zodra je hem weer wil gebruiken tik je op de aan/uit-knop en nog geen seconden later ben je alweer bezig. Aan de linkerkant vinden we op de voorlaatste toets dan weer een handige vergrendelingsfunctie. Zo moet je minder wisselen tussen je iPad zelf en het keyboard. Gewoon op de toets duwen en je iPad is weer vergrendeld. Hadden we al vermeld dat het toetsenbord ook verlicht is?

De Brydge Pro+ is een waardige vervanger voor je laptop, vooral als je met een 12.9 inch werkt.

Trackpad

Een klein stukje geschiedenis over Brydge en zijn trackpads. De eerste reviews die met deze Pro+ waren, hadden een verouderde firmware aan boord van Brydge. We hebben die verouderde software zelf nog een week kunnen ervaren. Laat die software nu net het schoentje zijn dat nog zo knelde bij Brydge. De trackpad van deze keyboard case is van een goede grote, maar het probleem was dat je niet alle trackpadfuncties die iPadOS aan boord heeft kon gebruiken. Niet zoals op eender welke andere officiële keyboard case voor iPadOS. Dat betekent dat als je vlot gebruik wilde maak van die trackpad je constant botste op vervelende beperkingen. Een frustratie bij heel wat kopers en reviewers.

Dat probleem is sinds kort opgelost met een firmware-update via de app. Brydge heeft met nieuwe firmware al die beperkingen van de kaart geveegd. Het trackpad in de Pro+ en binnenkort de MAX+ is nu volledig compatibel met Apples UI waarbij vingergebaren op de eerste plaats komen. En we moeten toegeven dat het inderdaad een enorme verademing is. De gebrekkige firmware stoorde ons ook best vaak. En dat terwijl iPadOS echt wel een laptopwaardige vervanger kan zijn. Maar goed, dat is gelukkig verleden tijd.

Verder heeft deze trackpad alleen maar voordelen. Hij is precies, geeft voldoende feedback en klikt vlot. Door de nieuwe software surf je gemakkelijk tussen openstaande apps of vlieg je uit een app om naar het thuisscherm te gaan. Brydge heeft hier heel goed werk geleverd en dat mag beloond worden. Hopelijk wordt iPadOS 15 er nog beter op dit jaar waardoor deze keyboard case nog meer ter vervanging kan zijn van een laptop of zelfs desktop.

Is de Brydge Pro+ iets voor jou?

We beginnen bij de prijs. Voor 179,99 euro krijg je heel wat in de plaats. Deze keyboard is een stuk goedkoper dan de Magic Keyboard case van Apple zelf (399 euro). De Pro+ heeft een degelijk toetsenbord waarmee je gerust een hele namiddag kan typen, een precies trackpad met degelijke feedback en ondersteuning voor alle UI-functies die iPadOS te bieden heeft. De case is beschikbaar voor beide modellen van de iPad Pro maar is helaas alleen beschikbaar in het donkergrijs. Ben je het gewoon om met AZERTY te schrijven? Dan moeten we je waarschuwen want het bedrijf heeft momenteel alleen QWERTY in de aanbieding. Toch kan de opstelling van het toestenbord maar een kleine beperking zijn want de Pro+ maakt van jouw iPad Pro een echte productiviteitspatser. De case zorgt voor voldoende bescherming, je toetsenbord is verlicht en laden doe je snel met USB-C. Als je graag met je iPad Pro werkt en op zoek bent naar een betaalbare vervanger voor de dure case van Apple dan is de Brydge Pro+ een zeer waardig alternatief. De keyboard case werkt op de iPad Pro 2018 en 2020. Voor het 2021-model moet je voor de MAX+ kiezen.