Reviews

JBL Charge 5 review: kan het nog beter?

JBL Charge 5 review
Voordelen
IP67
Warme en diepe bas
Powerbank
Nadelen
Behuizing trekt snel stof aan
Gewicht
Aanbevolen prijs: €159 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
’t Is zomer en iedereen komt naar buiten. Dat geldt ook voor de JBL Charge 5. We haalden hem boven voor een uitgebreide test in de tuin.

JBL heeft doorheen de jaren een fantastisch imago opgebouwd als het aankomt op draadloze en draagbare speakers. De Charge, Flip en Pulse zijn in dat aanbod de drie koplopers. We kennen allemaal wel iemand die een JBL bluetoothspeaker in huis heeft. Sinds begin dit jaar heeft de audiospecialist een opvolger voor zijn grootste speaker: de JBL Charge 5. Die volgt logischerwijze de Charge 4 op. Wat zijn nu de verschillen en waarin kan JBL het nog beter doen? Wij gingen aan de slag met deze robuuste speaker.

Niet fijnzinnig, wel stevig en stabiel.

Design

De JBL Charge 5 is volledig afgewerkt uit stof. Dat stof zit zo dicht op elkaar geweven dat de speaker een enorm robuuste uitstraling en afwerking heeft. Je voelt gewoon dat hij overal tegenkan. Aan de zijkanten (waar de basradiatoren zitten) heeft JBL dan weer twee grote rubberen cirkels aangebracht. Ook horizontaal zitten rubberen lijnen waardoor je de Charge 5 heel stabiel op een oppervlak kan zetten zonder dat hij kan wegschuiven of iets van die aard. JBL wil wel dat je de speaker horizontaal neerzet. Iets waar je bij een UE Boombox of Sonos Roam wel vrij in bent.

Bovenaan zitten 6 knopjes. De eerste links is de Partyboost-knop om te koppelen met andere JBL-speakers, dan de volumeknop, de aan/uit-knop, bluetoothfunctie en play/pauze. Het merk heeft die knopen weer iets groter gemaakt in vergelijking met de Charge 4. In het midden aan de voorkant zit dan het enorme merklogo en daaronder een kleine LED-strip die aangeeft wanneer je de speaker moet opladen, of toont als je hem aan het opladen bent. Op de twee basradiatoren links en rechts zie je ook het iconische ‘uitroeptekenlogo’ van JBL terug.

Achteraan zit dan weer een USB-C-poort om op te laden en natuurlijk de Chargefunctie die deze speaker voor het grootste deel kan onderscheiden van de rest. De meeste elementen zijn bijna een kopie van de Charge 4, maar het onderscheid is er en we zijn er fan van.

Verder heeft de speaker een IP67-rating gekregen. Dat betekent dat hij spatwater- en stofdicht is. Door de stoffen behuizing trekt de Charge 5 wel meer vuil aan dan je zou verwachten. De gigant zelf raadt wel af om de speaker in het zwembad te nemen maar je kan de speaker in principe tot 1,5 meter onder water nemen.

Opladen doe je zo.

JBL Charge 5 = buiten

Wie bluetoothspeaker zegt, denkt aan feestjes buiten. Met de Signature Pro Sound van JBL haal je altijd de beste geluidskwaliteit in je tuin. De twee basradiatoren kunnen heel erg luid en diepe warme tonen geven. Verder is de speaker voorzien van één driver en één tweeter en een aparte 20mm dome tweeter. De grote behuizing maakt dat je de Charge 5 ook redelijk hoog kan zetten in volume. Dat maakt wel dat je bij nummers met hogere tonen het gevoel hebt dat deze Charge potentieel mist. Hij kan heel luid, maar de geluidskwaliteit wordt dan ook wel minder. Gelukkig zet je je speaker maar zelden zo luid. Het grote voordeel is ook dat je met bluetooth 5.1 direct verbonden bent met je speaker. Dat hoor je bovendien aan de typische JBL-geluidjes die ook bij de andere speakers in het gamma aanwezig zijn.

Afhankelijk van het volume kan je met de Charge 5 zo’n 20 uur luisterplezier beleven. Dat is evenveel als bij de Charge 4. Ook de batterij is dezelfde als die in de Charge 4. Met 7500mAh kan je met wat geluk je toestel twee keer opladen moest dat nodig zijn. Natuurlijk heb je dan ook minder luisterplezier.

Welke kies je?

Charge 5 v.s. Sonos Roam

Voor deze review maken we ook graag een moment vrij om de vergelijking te maken met de nieuwe Sonos Roam. De prijskaartjes van beide speakers komen namelijk gemakkelijk in de buurt. Voor de Sonos Roam betaal je vandaag 179 euro en de Charge 5 van JBL heb je voor 159 euro. We vergelijken de speakers op 3 vlakken zodat je zelf gemakkelijker kan uitmaken welk exemplaar nu bij jouw wensen hoort.

We zullen beginnen met het design. Dat is natuurlijk een zeer persoonlijke kwestie. Toch valt er wat over te zeggen. De Sonos Roam is namelijk een stuk kleiner en minder zwaar. De Roam weegt 430 gram tegenover de Charge die 960 gram weegt. De batterij is natuurlijk ook groter en de Roam kan daardoor minder luid. Persoonlijk vinden we het uiterlijk van de Roam een stuk aantrekkelijker en minimalistischer dan de Charge 5. Vooral voor binnen valt deze speaker een pak minder op dan de grote en robuuste JBL.

Qua geluidskwaliteit kan je de twee ongeveer naast elkaar zetten. De Roam levert prachtige audio maar kan niet zo’n diepe en warme bas bieden als de JBL Charge 5. Ook hier zit de hardware er natuurlijk voor iets tussen. Het vermogen van de Charge is veel groter dus als je dat belangrijk vindt kan je beter voor JBL kiezen en de Roam links laten liggen.

Beide speakers kan je perfect meenemen naar het strand of op de camping. Ze zijn beide gemaakt om tegen water te kunnen. De Sonos Roam heeft het voordeel dat hij compact is en je hem gemakkelijk in een zak of tas kwijt kan. Hier heeft de JBL een groter nadeel. Het voordeel van de Charge 5 is dan weer dat hij een ingebouwde powerbank aan boord heeft waardoor je net weer iets meer voordelen bij hebt.

Iets voor jou?

De JBL Charge 5 is echt een degelijke en stevige bluetoothspeaker. Hij kan dienen voor alle mogelijke feestjes en is ideaal voor binnen- en buitengebruik. Je hebt een deftige powerbank bij, een volle en warme bas, volledig stof- en waterdicht en via Partyboost kan je hem koppelen met heel wat andere JBL-speakers. Voor 159 euro krijg je voor jaren aan luisterplezier terug en dat maakt deze speaker een echte aanrader. Het verschil met de Charge 4 mag dan misschien wat kleiner zijn, je doet er sowieso geen slechte zaak aan om nu 40 euro meer uit te geven voor de 5-reeks.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business