msi modern m241
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Slank design
  • 75Hz verversingsgraad
  • MSI Display Kit
  • Goed voor dagelijks gebruik
CON
  • Onhandig kabelbeheer
  • Audio kan beter
  • Niet geschiktt voor zware grafische taken

De MSI Modern MD241PW richt zich op de werknemer die een betaalbaar scherm zoekt voor het thuiskantoor en levert mooie specs aan een scherpe prijs.

Een goede monitor kan dag en nacht verschil zijn voor je productiviteitsniveau. Dat zal iedereen die het gewoon is om te werken met een tweede beeldscherm kunnen beamen. Maar een goede monitor kost je vaak veel geld; en dat budget heb je niet altijd voorhanden om je thuiskantoor op te fleuren. MSI biedt haar Modern-monitors een betaalbare optie. Wij gingen aan de slag met een 24” model uit de reeks, genaamd MSI Modern MD241PW. Dit zijn onze ervaringen.

Compact maar toch elegant

Je weet dat de grootte van het display 24” is. Als je net zoals ik maar een gewone keukentafel als bureau moet gebruiken is die grootte ideaal. Sommigen zullen een iets groter beeldscherm van 27”, 32” of zelfs 43” (voor de grote avonturiers) verkiezen, maar dat is persoonlijke smaak. MSI Modern MD241PW benut die 24” optimaal door haar slanke schermranden, met uitzondering van de iets dikkere rand onderaan. Er moest ergens plaats vrijgemaakt worden voor het MSI-logo. Door die dunne schermranden is de monitor zeer compact en neemt die niet meer plaats in dan nodig op je bureau, tegelijkertijd voegt het een vleugje elegantie toe. Eenvoud kan ook mooi zijn. Aan ergonomie is ook gedacht. Je kan de hoogte van het display zeer makkelijk verschuiven en het beeldscherm kan tot 180° gekanteld worden. Een praktische toepassing van een verticaal beeldscherm moet ik nog ontdekken; suggesties zijn altijd welkom.

Het begint wel met de monitor te installeren, altijd toch een beetje een spannend moment, maar niet bij de MSI Modern MD241PW. De verschillende componenten schuiven vlot in elkaar en in slechts enkele handelingen zijn je display en monitorvoet één. Je hebt verder ook maar één kabel nodig om je monitor van de noodzakelijke stroom te voorzien, en één HDMI-kabel om je laptop aan te sluiten. Geen overvloed aan kabels dus, maar er is wel geen manier voorzien om die kabels uit de weg te halen. Heb je geen draadloos toetsenbord en/of muis, zal je snel met een wirwar aan kabels op je bureau zitten die je niet meer uit elkaar krijgt.

Beeldkwaliteit en specificaties

We vergeven het de MSI Modern MD241PW als hij ons met zijn beeldkwaliteit kan overtuigen, uiteindelijk de belangrijkste eigenschap van een monitor. Over de breedte van de gezichtshoek konden we zeker niet klagen. De specificaties springen niet zo in het oog (1920×1080, Full HD, 8 bits-kleurdiepte), maar voor dagdagelijks gebruik is dat meer dan voldoende. Het display kan wel uitpakken met een verversingsgraad van 75 Hz, zodat scrollen door webpagina’s zeer vlot en aangenaam is. Ook voor het bekijken van video is elke extra Hz mooi meegenomen. Het display heeft ook ingebouwde anti-flikkeringstechnologie om je ogen minder te belasten. Voor het zwaardere grafische werk en games schiet het display toch wat tekort. Simpele games zoals Stardew Valley of Zoo Tycoon kan Modern MD241 zonder moeite aan, maar als je een professioneel video-editor of fervent pc-gamer bent, dan zal je toch een krachtigere monitor nodig hebben. De pc-gamer zal wel iets vinden tussen het ruime assortiment gamingmonitors van MSI.

MSI Modern MD241PW onderscheidt van zich andere displays door zijn dual-speakers onderaan het display. Dat is ook geen unieke feature voor een monitor, maar lang niet elke monitor voorziet je naast beeld ook van audio. We gaan hier wel streng zijn, want de audiokwaliteit zit niet op hetzelfde niveau als de beeldkwaliteit en audioconfiguratieproblemen kunnen voorvallen.

MSI Display kit

Als bonus kan je nog het softwareprogramma MSI Display Kit downloaden op je laptop. Dit is geen vereiste om de monitor te kunnen gebruiken, maar we raden wel ten zeerste aan om het te doen; de software is immers gratis en werkt normaal gezien voor alle monitoren van het merk. Wat Display Kit precies doet, is al je beeldscherminstellingen zoals indeling, kleur etc. centraliseren in één dashboard. Zo hoef je geen gebruik te maken van de bedieningsknoppen van de monitor of op schattenjacht te gaan in de instellingen van Windows. Helaas voor macOS-gebruikers is de Display Kit exclusief voor Windows, gezien de sterke focus op het gamingsegment van MSI. Hier vindt je vijf handige programma’s om Windows-apps te draaien op een Mac.

msi display kit
Heb je een monitor van MSI? Download dan zeker het Display Kit-programma.

MSI Modern MD241PW: verdict

Je leidt uit de review af dat de MSI Modern MD241PW niet de meest high-end monitor in de markt is, maar voor dagdagelijks gebruik staat hij meer dan zijn mannetje. Met een adviesprijs van 219 euro (dit kan wel verschillen per land en retailer) krijg je ook meer dan waar je voor betaalt. Ben je op zoek naar een degelijk extra scherm maar heb je geen zin daar honderden euro’s voor te betalen, dan heb je met dit display een meer dan degelijke optie. Zoek je toch iets meer beeldscherm, kunnen we het nieuwste 27”-model van de MSI Modern-reeks ook aanraden.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.