hp elitebook x360
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Mobiel en polyvalent
  • Helder display
  • Fijn toetsenbord
  • Krachtige processor
  • Uitgebreide beveiliging
CON
  • Stroef trackpad
  • Inaccurate detectiescanner
  • Batterijduur is niet bijzonder

De HP Elitebook x360 1040 G7 is ideaal voor wie veel onderweg is en reistijd nuttig wil besteden. Een kleine maar zeer fijne werklaptop.

Advertentie

Na een jaar thuiswerken bereiden we ons stilaan voor op een nieuwe manier van werken. Een hybride werksysteem waarbij we terug wat vaker naar kantoor zullen gaan. Dat betekent dat we het materiaal waarmee we gebruiken opnieuw moeten gaan evalueren. In een hybride werksysteem moet een laptop de perfecte mix bieden tussen mobiliteit en werkkracht. De HP EliteBook x360 1040 G7 belooft je die ideale combinatie, maar maakt de laptop dat ook waar? We namen de proef op de som.  

Mobiliteit in de genen 

Die mobiliteitsbelofte lijkt de laptop alvast in te lossen. Wanneer je de laptop uit de doos haalt, valt je meteen het lichte en compacte design op; de laptop weegt amper een goede kilogram. Dat maakt de laptop ideaal om mee te nemen in je rugzak. Door het compacte design zou je kunnen denken dat HP EliteBook x360 1040 G7 te klein is om goed mee te kunnen werken, maar vergis je niet: het display heeft een diagonaal van 14”. Dat is in lijn met de meeste zakelijke laptops van vandaag de dag. Het design is een schoolvoorbeeld van hoe je schermruimte optimaal moet benutten. Nergens is er overbodige ruimte, zelfs de schermrand waar de webcam in verwerkt zit is niet dikker dan noodzakelijk. Het display is ook zeer helder wat de laptop geschikt om buiten mee te werken. De scharnieren zijn ontzettend soepel en je kan het scherm 180° kantelen om de laptop in tabletvorm te gebruiken in combinatie met de meegeleverde Active Pen (verbinden via bluetooth).

HP EliteBook x360
Een laptop of een tablet? Je kan kiezen!

Mobiel zijn is meer dan compact zijn. Je laptop moet je ook in de mogelijkheid stellen om overal waar je bent te kunnen werken. HP EliteBook x360 1040 G7 biedt ondersteuning voor Wifi 6 en Bluetooth 5. Er is ook een simkaartpoort voorzien om verbinding te maken met mobiele netwerken. Iets wat de treinpendelaar nog het meest van allemaal zal appreciëren. Met de EliteBook x360 1040 G7 ben je altijd verbonden, waar je ook bent.  

Toetsenbord en HP Active Pen 

Ook het toetsenbord draagt bij tot een fijne werkervaring. De toetsen geven een zeer aangename feedback tijdens het typen. Het toetsenbord bevat enkele leuke sneltoetsen. Zo kan je met de F1-toets je beeldindeling aanpassen als je twee schermen gebruikt, en is er een sneltoets voorzien om je webcam aan en uit te zetten. Achter F12 zit nog een ‘programmable key’ waar je dus zelf vrij een shortcut voor kan programmeren. Een gratis privacytip: zet je webcam ook uit als je niet moet videobellen, deze kan immers gehackt worden. De vreemde eend in de bijt is de vingerafdrukscanner die een aparte toets heeft gekregen. Deze toets gedraagt zich helemaal anders, maar de vingerafdrukscanner werkt op zich wel accuraat.  

Het trackpad van de laptop vind ik een stuk minder. Trackpads zijn altijd wel wat stroever dan computermuizen, maar tijdens het scrollen lijkt de cursor vaak geen enkele grip te krijgen. Een externe muis aanschaffen is dus aangeraden.

HP Activity Pen
De Active Pen maak je vast aan de zijkant van de laptop.

Prestaties 

Tot zover laat de HP EliteBook x360 1040 G7 een zeer goede indruk na. Maar blijft die behouden als we de technische capaciteiten op de proef stellen? Een blik onder de motorkap leert ons dat de Intel i5-processor (10e Gen) de laptop laat draaien. De i5 is niet het paradepaardje van Intel, maar het is een processor die wel zijn mannetje kan staan. Je kan je afvragen waarom HP niet kiest voor een Intel i7 of i9, maar dat zou de prijs van de laptop al met duizend euro omhoog kunnen duwen.  

Bovendien is de Intel i5 voor de doorsnee kantoorfunctie gewoon een zeer goede processor. De laptop start snel op, en door het 8GB aan RAM-geheugen kan je ook moeiteloos met verschillende applicaties tegelijk werken. Zelfs eenvoudige games mag geen probleem vormen als je de laptop ook ter ontspanning gebruikt. Wil je toch wat extra rekenkracht, is er ook een configuratie met 16GB RAM beschikbaar.  Voor een laptop zoals de EliteBook x360 1040 G7 is Intel i5 de logische processorkeuze. Grafisch design en professionele videobewerking zal echter net iets te hoog gegrepen zijn. Daarvoor grijp je beter naar een mobiel workstation, de HP Zbook Studio G7 bijvoorbeeld. 

Software: safety first 

Het besturingssysteem van HP Elitebook x360 1040 G7 is uiteraard Windows 10, de Windows 10 Pro-configuratie voor zakelijke laptops om precies te zijn. Verschillen tussen Windows 10 Home voor consumenten en Windows 10 Pro is dat de beveiliging van de zakelijke variant veel uitgebreider is. HP gaat hier nog een stuk verder in dan wat Microsoft standaard aanbiedt. Via de Client Security Manager kan je uitgebreide beveilingsfuncties inschakelen voor je laptop zoals de SpareKey, Sure Run en Sure Recover. Het is ook in dit menu dat je vingerafdruk kan scannen om je laptop te vergrendelen. Dat is aan te raden als je geen liefhebber van wachtwoorden bent. Gezichtsherkenning, of eerder aanwezigheidsdetectie, is ook een optie maar de scanner is verre van nauwkeurig en bijna geen enkele keer sloegen we erin om met gezichtsherkenning in te loggen. Een probleem dat we trouwens met andere laptops van HP ook al ondervonden hebben.  

Een andere beveiligingsfeature waar HP mee uitpakt is de Sure View-modus, een privacyvriendelijke beeldinstelling. Die vermindert het licht met 95% waardoor je normaal het display enkel kan zien als je recht voor het scherm zit. Je activeert het door op de F2-toets te duwen. Uit onze testen blijkt dat de technologie wel werkt, maar pas als je in een heel scherpe hoek staat. Hier is dus nog wel ruimte voor verbetering. Het effect van Sure View proberen we zo goed mogelijk te tonen in onderstaande foto’s.

HP EliteBook x360 1040 G7: conclusie 

HP dient het woordje ‘elite’ zeker niet te schrappen uit de naam van de EliteBook x360 1040 G7. De laptop is als het ware gemaakt om te excelleren in het hybride werksysteem. De laptop heeft zijn beperkingen, maar hij zal altijd wel de prestaties leveren die je verlangt. Of je nu thuis, op kantoor of onderweg bent.  

Advertentie

Gerelateerde artikelen

HP Envy 14 (2021) review: krachtig en compact

Er past veel kracht in deze compacte 14 inch laptop. Hoewel het niet bepaald een lichtgewicht apparaat is, wil je de HP Envy 14 (2021) overal mee naartoe nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here