De 5 beste toetsenborden en muizen voor thuiswerk

beste toetsenbord en muis
Wanneer je een toetsenbord of muis koopt, wil je er jaren plezier aan beleven. Dit zijn de beste toetsenborden en muizen volgens TechPulse.

Nu mensen steeds vaker en langer achter een computer zitten, lopen mensen al snel tegen problemen en frustraties aan. Haperende muizen, verkeerd getypte letters… het komt allemaal zo snel voor! Een goed resultaat begint bij goed gereedschap. Een muis die hapert levert frustraties op en vergroot de kans op fouten, een toetsenbord dat niet fijn typt verlaagt de werksnelheid aanzienlijk en kan ook daar weer voor fouten zorgen. Bovendien levert een goed toetsenbord een betere ergonomie, waardoor je minder snel last krijgt van spierklachten in armen, nek en schouders. Met een toetsenbord en muis op jouw maat aan je zijde zal je veel productiever en aangenamer werken. We zetten je op weg bij het uitkiezen voor de beste toetsenborden en muizen voor je thuiskantoor.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een toetsenbord of muis?

Draadloos… of niet? 

De meeste mensen vragen zich als eerste af of een toetsenbord bedraad moet zijn, of niet. Logisch, dat is ook een onderscheid dat veel webshops maken. En het is ook een lastige vraag om te beantwoorden. Aan de ene kant staat een draadloos toetsenbord mooi op je bureau. Die kabels zijn maar lelijk en lastig. Aan de andere kant leveren draadloze toetsenborden en muizen soms problemen op met de verbinding en moet je regelmatig de batterijen vervangen of de accu opladen.  

Manier van typen 

Belangrijk bij toetsenborden is de manier van typen. Ieder toetsenbord heeft een eigen manier van typen. De een vindt het fijn als hij minder druk hoeft te zetten, terwijl de ander juist een stukje tegenstand wil voelen. Daarbij is er ook geen goed of fout, hoewel een lichter toetsenbord logischerwijs ook vriendelijker is voor je spierbelasting. Voordeel van een lichter toetsenbord is dat ze stiller zijn, wat meteen ook het nadeel is van een mechanisch toetsenbord: die hoor je zeker wel! Daar tussenin zitten de ‘klassieke’ toetsenborden, de standaard toetsenborden zogezegd. Deze zien er hetzelfde uit als een mechanisch toetsenbord, maar bieden minder weerstand tijdens het typen. Hoewel ze dezelfde techniek gebruiken als de lichtere ‘laptop’-toetsenborden, moet je de toetsen verder indrukken.  

Formaat telt  

Wel is belangrijk dat je toetsenbord het juiste formaat heeft: een te klein toetsenbord levert fouten op, maar een te groot toetsenbord is ook weer niet praktisch. Het gros van de toetsenborden gebruikt echter dezelfde standaard, waarbij kleinere toetsenborden steevast als ‘compact’ worden betiteld. Let daarnaast op de vorm. Wil je een recht toetsenbord, of een ergonomisch toetsenbord, waarbij het in twee delen is gesplitst? Deze toetsenborden bieden een verhoogde ergonomie, omdat je polsen minder gebogen zijn tijdens het typen. Je kunt overigens de ergonomie van je werkplek al verhogen door het weglaten van het numerieke deel aan de rechterkant van je toetsenbord. Veel mensen gebruiken het niet tot nauwelijks, maar het verhoogt de toegankelijkheid tot je muis aanzienlijk! 

Muizen 

Voor muizen zijn er minder aspecten om op te letten. Net als bij toetsenborden kun je bij een muis kiezen voor een bekabelde of een draadloze variant. Belangrijker dan bij een toetsenbord is echter het formaat. Een muis moet goed in de hand liggen. Daarbij heb je de keuze uit een vlakke muis of een verticale muis, die een verhoogde ergonomie biedt. Bij deze muizen hoef je immers minder met je pols te draaien om hem te bedienen, maar het is wel even wennen. Draadloze muizen bieden vaak meer opties dan bekabelde muizen, maar er zijn genoeg uitzonderingen. Het is prettig om wat extra knoppen op je muis te hebben die je kunt programmeren, maar veel mensen gebruiken die opties in de praktijk niet tot nauwelijks. Bijzondere muizen zijn gamingmuizen: deze hebben ontzettend veel knoppen en preciezere sensoren. Daarnaast beschikken ze vaak over verlichting en kun je ze zwaarder maken met gewichtjes. 

Alternatieve invoermethoden 

Naast muizen en keyboards zijn er nog tal van manieren die je kunt gebruiken om je computer te bedienen. Denk aan een tablet waar je met een pen of je vingers op kunt tekenen of schrijven, een touchpad, spraakherkenning, een toetsenbord op je beeldscherm en bijzondere varianten van ergonomische manieren om een toetsenbord in te delen. 

Bluetooth of dongle?

Draadloze muizen maken verbinding met je computer via een bluetooth-signaal. Daarin zijn twee mogelijkheden: er zijn muizen die direct contact maken met de bluetooth-module van je computer, maar het komt vaker voor dat een muis enkel werkt met een meegeleverde dongle, een kleine USB-stick die je in je computer steekt. De verbinding met de laatstgenoemde is stabieler en kost minder energie voor je toetsenbord of muis. Het nadeel is wel dat het weer een vrije USB-poort kost!  

De beste toetsenborden en muizen volgens TechPulse

1. Microsoft Sculpt toetsenbord of muis 

Dit is één van de meest betaalbare ergonomische sets die je zult vinden. Het gesplitste toetsenbord is licht gebogen, waardoor je handen en armen goed kunnen ontspannen. Daarbij beschikt het toetsenbord over een zachte handpalmsteun voor een goede ondersteuning van je polsen. De muis is iets hoger dan een normale muis, maar minder extreem dan een verticale muis. Dat vermindert de druk op je pols voor een groot deel. De muis heeft een aantal knoppen, waarbij de Windows-knop bijzonder praktisch blijkt. Deze set werkt met een dongle, waardoor je een goede connectiviteit hebt. Bovendien krijg je er een los draadloos numeriek toetsenbord bij, zodat je het kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt. 

 
Prijs toetsenbord: 94,90 euro bij Amazon.nl

Prijs muis: 39,99 euro bij Coolblue

Eigenschappen: Ergonomisch, licht typen, programmeerbare sneltoetsen, los numeriek deel. 

2. Logitech MK540 Advanced 

Dit high-tech draadloze toetsenbord voelt meteen vertrouwd. Het heeft lichte toetsen die je wat dieper moet indrukken, zoals je gewend bent met een standaard toetsenbord. De strak uitgevoerde muis heeft een rubber coating en ligt makkelijk in de hand. Hij heeft praktisch bedienbare, stille toetsen. Voor wat extra comfort heb je een korte palmsteun en instelbare pootjes, zodat je het toetsenbord in een kleine helling kunt zetten. Voor je gemak heeft het toetsenbord verschillende mediafuncties, zoals het regelen van volume of het openen van bepaalde apps. Het meest indrukwekkende is het energiebeheer: het toetsenbord kan tot 36 maanden vooruit op een enkele set batterijen! 

Prijs: 69,94 euro bij Amazon.nl (combi toetsenbord & muis)

Eigenschappen: Draadloos, mediatoetsen, betrouwbaar model, vertrouwde vormgeving, complete set. 

3. Razer Pro Type & Click

"Vaak maken mechanische toetsenborden te veel lawaai. Vooral als je nog op kantoor zou werken met de weinige collega’s die toegelaten zijn, kan zo’n luid mechanisch toetsenbord heel erg vervelend zijn. Razer heeft daar een oplossing op gevonden. Let op, het gaat hier nog steeds om een mechanisch toetsenbord. Maar het geproduceerde geluid ligt al stukken lager dan bij de rest. De Pro Type en Pro Click zijn het antwoord van Razer op een markt met gebruikers voor thuis- of kantoorwerk."

Prijs toetsenbord (Pro Type): 149,90 euro bij Alternate.be

Prijs muis (Pro Click): 105,99 euro bij Coolblue.be

Eigenschappen: Eigenwijs uiterlijk, mechanisch toetsenbord, draadloos én bedraad, mediatoetsen. 

Lees ook onze review van de Razer Pro Type & Click.

Razer Pro

4. R-Go Compact Break ergonomisch toetsenbord

Waar veel ergonomische toetsenbord een gebogen ontwerp, is het Compact Break toetsenbord van R-Go Tools zo plat als een pannenkoek. Dat zorgt ervoor dat je je polsen tijdens het typen niet hoeft te plooien. Door het compacte design is het toetsenbord ook gezond voor het schouders. Maar dit toetsenbord is niet enkel bekommerd om je fysieke gezondheid. De pauze-indicator waarschuwt je wanneer het tijd is om pauze te nemen.

Prijs toetsenbord: 52,99 euro bij bol.com

Eigenschappen: compact en ergonomisch, pauze-indicator, draadloos of bekabeld

r-go compact break toetsenbord

5. Evoluent D ergonomische muis 

De Evoluent D is een bekroonde verticale muis. Hij is verkrijgbaar in een bedrade en een draadloze variant. De ergonomische vorm zorgt ervoor dat de vingers de ideale positie kunnen innemen, waardoor de arm en pols gelijkmatig worden ontlast. Hij ligt stevig in de hand en de gegroefde toetsen verbeteren de grip. De muis wordt geleverd met een uitgebreid stuurprogramma. Daarmee kan van elke knop de functie worden geprogrammeerd. Bovendien is het scrollen inventiever geworden. 

Prijs muis: 109 euro bij Coolblue.be

Eigenschappen: ergonomisch, muis, programmeerbaar, draadloos of bekabeld. 

Evoluent D Muis Large Main Image

We werken onze koopgidsen regelmatig bij met de nieuwste producten en actuele prijzen. Ontbreekt er volgens jou een toetsenbord of muis in onze lijst? Laat het ons weten via de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business