Reviews

Oppo Enco Air review: gladde prijzenklopper met compromissen

Oppo Enco Air
Voordelen
Eenvoudig te connecteren
Uitstekende pasvorm en draagcomfort
Verrassend heldere voice calls
Veel waarde voor het geld
Nadelen
Gebrek aan bastonen
Case is niet hoogwaardig (maar wel functioneel)
Geen voer voor audiofielen
Aanbevolen prijs: €71,95
Waar te koop?
Totaalscore 8
Oppo kennen we in de eerste plaats van zijn uitstekende budgetsmartphones. Het merk hoopt ook naam te maken met kwalitatieve, betaalbare earbuds.

Met een adviesprijs van 71,95 euro zijn de Oppo Enco Air alvast een stuk goedkoper dan de Apple AirPods 2 (129,95 euro), nog altijd de referentie voor bluetooth-oortjes. Eerste indrukken zijn belangrijk: de Oppo Enco Air-buds zijn bijzonder licht en dankzij de uitstekende pasvorm zijn ze ook comfortabel. Ze zitten zeker niet te los, waardoor je nooit het gevoel hebt dat ze op elk moment uit je oor kunnen floepen. Voor het geld is de bouwkwaliteit van de oortjes zeker bovengemiddeld. De case zelf (en vooral het klepje van dun plastic) voelt dan weer wat goedkoop aan, maar is net zozeer functioneel en voldoende stevig.

Gebruiksvriendelijk

Ze in gebruik nemen is zo simpel als maar kan: open de case en maak verbinding via de bluetooth-instellingen van je smartphone of computer. Zowel de linker- als rechter-earbud beschikken over touchbediening. Het contactoppervlak is vrij klein (logisch gezien de compacte constructie), waardoor we niet altijd van de eerste keer naar het volgende nummer konden skippen of een call konden aannemen. Na verloop van tijd word je daar handiger in, maar het blijft toch een beetje zoeken. Beschik je over een Oppo-telefoon, dan kan je de touchacties personaliseren in een speciaal menu, binnen ColorOS 11 of een nieuwere versie. Gebruik je een andere Android-telefoon, dan kan je de aanraakbediening van de Oppo Enco Air aanpassen in de HellyMelody-app. De oortjes zijn trouwens IPX4-waterbestendig en zijn dus zeker geschikt om in de fitness of rond (maar niet in) het zwembad te gebruiken.

Heldere sound, gebrek aan bas

De audioprestaties van de Oppo Enco Air zijn (voor het prijssegment) bovengemiddeld. Het meest verrassend is de bijzonder heldere geluidskwaliteit tijdens voice calls. De oortjes moeten het zonder ruisonderdrukking stellen, maar dat kan je hier ook niet verwachten. Wie verwend is door de volle audiokwaliteit van zijn full size-hoofdtelefoon of duurdere oortjes, zal meteen opmerken dat de Oppo Enco Air vooral bij de lage tonen tekortschieten. Hoewel de audio best helder is, blijft de klank vlak en voelt het spectrum (noodgedwongen) samengeperst.  Ze zijn dan ook niet bestemd voor audiofielen. Wel zijn de oortjes meer dan prima voor wie tijdens het sporten of onderweg een streepje muziek wil meepikken zonder zijn hoofdtelefoon mee te zeulen. Dat de buds ook stemassistenten ondersteunen, is mooi meegenomen. Qua batterijduur doen de Oppo Enco Air het uitstekend en kunnen ze zich meten met de Apple AirPods. We konden ze een viertal uur gebruiken zonder ze op te laden in de case. Die laatste biedt ruim 24 uur aan luisterplezier zonder hem op te laden via USB-C.

Conclusie

Al met al zijn de Oppo Enco Air dus verre van perfect. In deze prijsklasse kan je dat ook gewoon niet verwachten. Hou je dat in het achterhoofd, dan besef je dat je met deze buds best veel waar voor je geld krijgt. Ze zien er goed uit, klinken helder en zijn functioneel. Wie binnen het budget een beter alternatief zoekt, zal stevig zijn best mogen doen.

De Oppo Enco Air zijn nu beschikbaar bij onder meer Bol.com en Amazon.nl, enkel in het wit en voor een adviesprijs van 71,95 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business