Storytel Reader review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Naadloze synchronisatie
 • Lezen en luisteren gaat perfect
 • Bluetooth hoofdtelefoons koppelen
CON
 • Niet spatwater-bestendig
 • Zoekfunctie mag uitgebreider
 • Reactiesnelheid stelt teleur bij sommige menu's

Kobo en Kindle kennen we al, maar heb je al gehoord van de Storytel Reader uit Zweden? Wij gingen ermee aan de slag, dit is onze ervaring.

Advertentie

Storytel is een Zweedse abonnementendienst waarmee je ebooks kan lezen en beluisteren. De voornaamste USP is audioboeken en daarvoor heeft het platform al jaren een handige applicatie voor je smartphone of tablet. Sinds kort heeft Storytel zijn eigen Storytel Reader in België en Nederland gelanceerd. Een e-reader waarmee je ebooks kan beluisteren en lezen, twee vliegen in één klap dus. Het toestel bestaat al sinds 2018, het is niet duidelijk waarom het bedrijf zo lang gewacht heeft met een lancering in de Benelux. TechPulse ging aan de slag met deze olijke e-reader en we waren meteen verkocht moeten we nu al toegeven.

Storytel Reader: het design

Net zoals de meeste e-readers is ook de Storytel Reader heel eenvoudig van design. Toch is het een leuk toestel waarin het logo van Storytel op een subtiele manier werd verwerkt. Aan de voorzijde zit een 6 inch E-inkt display met touch screen. Aan beide zijkanten zit een knop waarmee je kan bladeren door verschillende pagina’s. De knop onderaan (het oranje logo) is er om terug naar home te gaan. Een beetje hetzelfde verhaal als bij je smartphone. Op de achterzijde staat dan het volwaardige logo op een witte achtergrond. De Storytel Reader is momenteel alleen beschikbaar in het wit. Aan de onderkant van het toestel zit één USB-C poort en 1 3,5mm audiojack. Bovenaan zit tot slot de aan/uit-knop. Heel minimalistisch wat het toestel een zeer aantrekkelijke indruk geeft. Het oranje logo breekt die eenvoud wat en dat is goed.

Lezen en luisteren

Zoals vermeld heeft Storytel het beste van twee werelden naar één toestel gebracht. De Reader is een e-reader en je kan er ook audioboeken mee beluisteren. Dat lezen kan ook met de applicatie van het bedrijf, maar we verkiezen toch de e-reader. Lezen is een stuk aangenamer en je kan niet gestoord worden door andere meldingen tijdens het lezen. Een e-reader heeft een pak meer weg van een echt boek en voelt ook aangenamer aan voor het oog.

Het 6 inch display is daarbij heel scherp waardoor je zonder problemen voor een langere tijd kan lezen. Zoals vermeld heb je aan de linker- en rechterzijde twee handige knoppen waarmee je snel tussen pagina’s kan wisselen. Toch biedt het UI een handig menu waarmee je ook van pagina kan wisselen, de helderheid en de warmte van je scherm aanpassen of in één tik overschakelen op het audioboek als je bijvoorbeeld te moe bent om te lezen. Vooral het feit dat je de warmte van je scherm ook zelf kan bepalen is een groot pluspunt bij deze e-reader.

Die eenvoud vind je ook terug in de software en gebruikerservaring.

Boeken luisteren

Terug naar de audioboeken, de kern van Storytel. Vanuit je leesboek kan je in een oogopslag wisselen naar het audioboek. Heel wat boeken bieden dan ook beide mogelijkheden, het is dus verstandig om zowel het e-book als het audioboek te downloaden. Ook hier is het UI heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk opgebouwd. Onderaan krijg je deels hetzelfde menu als bij het lezen. Verschillend hier is het bluetoothmenu waarmee je je hoofdtelefoon draadloos kan koppelen, de knop om naar het e-book te gaan en het volume van de spreker aan te passen. De audioplayer heeft een standaard afspeelknop en twee toesten om achteruit en vooruit te spoelen. Helemaal rechts kan je bovendien nog de snelheid aanpassen.

Toch is er één groter nadeel bij het beluisteren  en lezen van je favoriete boek, de menu’s reageren namelijk niet zo snel op je opdrachten. De kans is groot dat dit aan het UI ligt waardoor Storytel achterliggend nog wat performance aanpassingen kan doen om deze menu’s te versnellen. Dat zou de lees- en luisterervaring op de Storytel Reader afmaken.

Bibliotheek

De e-reader is de ideale manier om op reis nieuwe boeken te ontdekken. Het hoofdmenu bovenaan is net zoals andere menu’s heel eenvoudig opgemaakt en is snel te bereiken. Rechtsboven zie je de status van je batterij, bluetooth en in het midden het uur. Daar recht onder staat het hoofdmenu. Rechtsboven vind je het instellingenwieltje terug waar je onder andere het bluetooth- en updatemenu kan opvragen. Naast de instelllingen staat een zoekfunctie waarmee je toplijstjes, nieuwe boeken en categorieën kan doorbladeren. Je kan ook rechtstreeks op zoek gaan naar een boek dat je wil lezen of beluisteren.

Niet alle boeken zijn al beschikbaar in audioformaat, maar de meeste e-books zijn wel te vinden bij Storytel. Als je het ons vraagt mag de zoekfunctie op de e-reader wel nog een stuk beter, je bent nu verplicht om te bladeren tussen de eindeloze pagina’s met boeken. Er zijn maar weinig sorteeer- en filtermogelijkheden waardoor je al rap opgeeft.

Wie dus niet graag op zoek gaat naar een boek via de e-reader kan dat ook via de website of de app van Storytel. Je logt in met je account en je kan heel snel en overzichtelijk boeken ontdekken en opzoeken. Je kan ze van daaruit rechtstreeks downloaden naar je account waardoor ze meteen ook zichtbaar zijn in de boekenplank op je reader, smartphone of op storytel.com. In de webversie kan je onder mijn reader eveneens zelf e-books toevoegen die je ergens anders gekocht hebt. Alles in ePub-formaat met een maximale bestandsgrootte van 50MB volstaat.

Zoeken in de app of webversie werkt toch net iets vlotter.

Specificaties

 • Kleur: wit
 • Gewicht: 195 gram
 • Afmeting: 170x117x8,7 mm
 • 6 inch E-Inkt scherm
 • Touch screen Knoppen aan beide kanten en oranje homeknop
 • 8 GB ruimte (gelijk aan meer dan 4.000 boeken)
 • Wi-Fi (2,4 GHz)
 • Koptelefoon ingang (3,5 mm)
 • Li-polymeerbatterij van 3000 mAh
 • Alleen compatibel met het Storytel-abonnement
 • Bluetooth

Storytel Reader: iets voor jou?

Wat ons betreft is de Storytel Reader een enorme meerwaarde voor de echte boekenfans. De reader- en audiofuncties werken naadloos samen, synchronisatie tussen je verschillende toestellen gaat vanzelf en en je kan vanop de reader zelf op zoek naar leuke boeken of audiovertelsels. Het Zweedse platform mag volgens ons wel nog extra functies voorzien in de zoek- en ontdekkingsfunctie op de reader, daar missen we meer vrijheid.

Ook de menu’s in de audio- en leesfunctie missen extra reactiesnelheid. Het volgende model mag wat ons betreft ook minstens spatwaterdicht zijn. Geen enkele e-reader is perfect, maar de Storytel Reader is het ideale alternatief om je stapel boeken opzij te schuiven en te kiezen voor een draagbar, licht en aantrekkelijk toestel. Je hebt de Storytel Reader voor 129 euro, een boekenabonnement kost 12,99 euro per maand en er is ook een extra case beschikbaar voor 19,99 euro.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here