kef mu3 draadloos in-ear hoofdtelefoon
Image Credit: KEF
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Stijlvol design
  • Eenvoudige touchbediening
  • Zeer sterke ANC
  • Snelladen
  • Goede audiokwaliteit bij muziek
CON
  • Niet gemaakt om te sporten
  • Mindere audiokwaliteit bij telefoongesprekken
  • Geen ondersteunende app

De KEF Mu3 draadloze in-ear hoofdtelefoon biedt je een aangename muziekervaring in alle omstandigheden, en doet dat met stijl.

Advertentie

Het Britse merk KEF is een buitenbeentje in de audiomarkt. De fabrikant van luidsprekers stortte zich in 2013 met grote ambities op de hoofdtelefoonmarkt, maar is er tot heden nog niet in geslaagd om dezelfde naamsbekendheid te verwerven als hun concurrenten Sony en Bose. Daar wil het bedrijf met hun eerste draadloze paar oortjes, de KEF Mu3, verandering in brengen.

Op de productpagina omschrijft KEF de Mu3-headset als de ‘volgende stap in hun klank- en ontwerpreis’. KEF laat met die boodschap zien dat ze het ontwerp van oortjes minstens even belangrijk vinden als de kwaliteit van de audio die de oortjes leveren. De producten van KEF hebben een eigenzinnig en rebels kantje. Worden deze draadloze oortjes de grote doorbraak voor KEF?

KEF Mu3 review: hoe beoordelen we deze oortjes?

Design: de hand van Ross Lovegrove

Laten we dan maar beginnen met het design van de oortjes. KEF werkt al enkele jaren samen met de Welshe kunstenaar Ross Lovegrove. Ik moet toegeven dat ik niet zo vertrouwd ben met het werk van de man, maar KEF speelt hun samenwerking zeer prominent uit. Je ziet de naam van Lovegrove zowel op de doos als in de oplaadcase staan. De boonachtige vorm van de oortjes zal je vrijwel onmiddellijk aan de Galaxy Buds van Samsung doen denken. Al kunnen we niet zeggen of KEF en Lovegrove hun inspiratie ook bij Samsung gehaald hebben.

kef mu 3 vs galaxy buds pro
KEF Mu3 (links) & Samsung Galaxy Buds Pro (rechts): de gelijkenissen zijn zeker merkbaar.

In ieder geval zitten de oortjes comfortabel in je oren en bieden ze enige vrijheid om de optimale positie voor je oren te zoeken. KEF is ook zo vriendelijk om vier verschillende formaten oordoppen mee te leveren. De oortjes blijven ook langdurig comfortabel als je ze voor een langere luistersessie inhoudt. Een paar looptochten leerden me dat ze voor het sporten minder geschikt zijn. Bij te veel schokken verliezen de oortjes hun grip. Met een IPX5-rating hoef je wel niet te vrezen dat je zweetdruppels de oortjes zullen beschadigen. Maar de oortjes komen het beste tot hun recht als je volledig tot rust wil komen met je favoriete muziek.

Een muzikale bubbel

Daar zal de ANC-functie je ook goed bij kunnen helpen. Tegenwoordig verwachten we actieve ruisonderdrukking bij headsets, zeker als ze op het prijspeil van de KEF MU3 balanceren, maar bij draadloze headsets durft dit wel eens tegenvallen. KEF Mu3 stelt hier zeker niet teleur. Je zal nooit elk omgevingsgeluid kunnen wegfilteren, maar zelfs op drukke plaatsen zoals een trein op spitsuur kan je jezelf goed afsluiten van je omgeving en genieten van je muziek in je persoonlijke muzikale bubbel. Om het op straat toch wat veilig te houden, kan je overschakelen op de Ambient-modus die de verkeersgeluiden zal doorlaten zonder je muziekbeleving te verstoren.

Een druk op de knop

Je schakelt met een simpele druk op de knop aan het linkeroor tussen de verschillende modi. Geen gekke handgebaren die je van buiten moet leren of niet willen werken wanneer het moet, gewoon één keer duwen en klaar. Met dezelfde handleiding pauzeer je met de knop aan het rechteroor en twee keer duwen slaat een nummer over. We konden niet uitdokteren met welke actie je nummers kan terugspoelen of het volume regelen, dus de touch-bediening had nog uitgebreider gemogen.

Zuivere tonen van hoog tot laag

Ook van de audiokwaliteit waren we zeer tevreden. In elk van de oortjes zit hetzelfde type full-ranger driver als in de luidsprekers van KEF. Die zorgen voor een zuiver en consistent geluid bij middentonen, hogere tonen en diepe bassen. Lagere tonen lijken de drivers wel minder goed te kunnen capteren en de audiokwaliteit neemt gevoelsmatig af bij telefoongesprekken.

Er is ook geen begeleidende app om de EQ- en audio-instellingen te optimaliseren. Misschien maar goed ook, daar de applicaties van KEF voor luidsprekers niet bepaald goede reviews krijgen in de Play Store en App Store. De oortjes zijn niet feilloos, maar over het algemeen bieden ze wel een aangename luisterervaring in elke omgeving.

Image Credit: KEF

Muziek heel de dag door

Van die luisterervaring zal je ook lang kunnen genieten. Na één oplaadbeurt kunnen de oortjes ongeveer 9 uur mee en met een opgeladen oplaadcase zou je dat tot 24 uur moeten kunnen rekken. Minder lang dan bijvoorbeeld de Sony WF-1000 XM4 of de Galaxy Buds Pro, maar over de batterijduur hoor je ons zeker niet klagen. Zijn ze toch helemaal leeggelopen? Na amper vijf minuten opladen kan je weer een uur verder.

KEF Mu3: eindoordeel

De KEF Mu3 is een headset met stijl. De oortjes hebben een premium uitstraling en maken die ook waar met een uitstekende audiokwaliteit. Dankzij de lange batterijduur ben je verzekerd van urenlang intens luistergenot, waar je ook bent. Bieden ze de beste audio die we ooit al gehoord hebben? Dat net niet. Naar ons gevoel staan de Apple AirPods Pro en Sony WF-1000 XM4 helemaal bovenaan de ladder. Maar de KEF Mu3 mag zich op de eerste trede daaronder zetten.