Reviews

Logitech Pen voor Chromebook review: de beste USI-stylus?

Logitech Pen
Voordelen
Werkt meteen zonder verbinden
Ligt zeer goed in de hand
Snel opladen en lange batterijduur
Nadelen
Niet perfect voor het maken van notities
Rolt al eens weg
Aanbevolen prijs: €74,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Logitech Pen voor Chromebooks is mogelijk de enige USI-stylus die je ooit zal hoeven aan te schaffen. Wat is USI? We leggen het uit.

Met de Logitech Pen bracht Logitech recent een pen op de markt die speciaal ontworpen is om gebruikt te worden met je Chromebook. Het merk richt zich in de eerste plaats op scholieren, die steeds vaker (al dan niet verplicht vanuit de school) kiezen voor Chromebooks door hun vele mogelijkheden en betaalbare prijs. Elk merk heeft echter zijn eigen technologie, wat vaak resulteert in een pen die enkel werkt voor dat merk. Een hele uitdaging dus voor Logitech om met één stylus op de markt te komen zou je denken, maar gelukkig is er USI.

Logitech Pen

Wat is USI (Universal Stylus Initiative)?

Het Universal Stylus Initiative (USI) is een non-profit alliantie bestaande uit meer dan 40 leden, waaronder grote namen zoals ASUS, Intel, Google, Dell, Lenovo en HP. De organisatie werd opgericht in 2015 met als doel een universele standaard te ontwerpen voor communicatie tussen stylussen en touch-apparaten zoals Chromebooks of laptops, maar ook smartphones, tablets en meer. Sinds eind 2020 staat de technologie op punt en vind je steeds meer USI-pennen op de markt. 

In de praktijk betekent dit dat de Logitech Pen gewoon zal werken met elke Chromebook die USI ondersteunt en dan bedoelen we niet dat je de pen eerst via Bluetooth moet verbinden en ze dan kan beginnen gebruiken zoals bij het Apple Pencil. Nee, wanneer de Logitech Pen in de buurt komt van een ondersteunde Chromebook kan je gewoon het scherm aanraken alsof je dat met je vinger zou doen. Dit is dan ook de functionaliteit die de Logitech Pen geschikt maakt voor scholen. Denk bijvoorbeeld aan een brainstorm waarbij meerdere studenten op één Chromebook werken of een docent die een schets maakt op zijn Chromebook, verbonden aan een projector. 

Ontwerp Logitech Pen

Over een pen valt natuurlijk maar zoveel te zeggen en dat is in het geval van de Logitech Pen niet anders. De driehoekige pen heeft onderaan een gele siliconen anti-slip grip. Dit maakt dat ze comfortabel in de hand ligt en we verkiezen dit ontwerp dan ook boven dat van het Apple Pencil. Wel hadden we graag ergens een recht randje gezien, want de pen begint al snel te rollen wanneer je oppervlak niet helemaal recht is. Bovenaan vind je een usb-c-aansluiting waarmee je de pen makkelijk kan opladen. Een LED-lampje geeft het accuniveau aan en met een volle batterij kan je al snel 15 dagen verder. De actieve penpunt onderaan heeft een drukgevoeligheid van 4096 niveaus en het is mogelijk deze na verloop van tijd te vervangen.

Logitech Pen

Na een tijdje met de Logitech Pen aan de slag te zijn geweest, zijn we er best positief over. Er zit een kleine vertraging op de invoer in vergelijking met het schrijven op papier, maar deze valt binnen verwachtingen en het went snel. Wel hadden we tijdens het maken van notities al eens last van conflicten door het aanraken van het scherm met onze handpalm, met als gevolg dat er een letter ontbrak. Dit is natuurlijk eerder een beperking van ChromeOS dan van de pen, want hielden we wat afstand dan werd ons handschrift uiterst nauwkeurig gevolgd. Navigatie verloopt ook grotendeels prima, al duurt het openen van een link een fractie van een seconde langer dan wanneer je deze met je vinger zou openen. Opnieuw iets dat snel went. 

Stylus functionaliteit ChromeOS

We merkten ook nog de extra Stylus-functionaliteit op die ChromeOS activeert zodra de pen gedetecteerd wordt. Zo kan je kiezen om een schermafdruk te maken van een gebied dat je met de Logitech Pen selecteert, of kan je kiezen voor de functie Laser Pointer die duidelijk maakt waar je pen zich op het scherm bevindt. Je kan ook de vergrootglas functie activeren, wat dan weer zorgt voor extra toegankelijkheid.

Logitech Pen: Kopen of niet?

De Logitech Pen en ChromeOS lijken dus een goede match te zijn. Met een prijskaartje van 74,99 euro (voorlopig enkel via Logitech zelf) verwachten we ook niet anders, maar het blijft een aardige investering. Gelukkig ben je als ChromeOS-gebruiker goedkoper af dan degenen met een iPad en bijhorend Apple Pencil van meer dan 100 euro. Voor scholen lijkt het dan weer een goed idee om klaslokalen te voorzien van een Logitech Pen wanneer Chromebooks standaard apparatuur zijn. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business