Reviews

Garmin Epix 2 review: een nieuw wereldrecord

Beste garmin smartwatch
Image Credit: Garmin
Voordelen
Meest complete sporthorloge dat er is
Prachtig amoled-scherm
Touchscreen
Nadelen
Batterij gaat minder lang mee dan de Fenix 7
Duurste Garmin horloge tot nu toe
Aanbevolen prijs: €899
Totaalscore 8
De Garmin Epix 2 brengt een prachtig scherm naar een (top)sporthorloge, het resultaat mag er zijn.

De Garmin Epix 2 geeft je het beste van de geavanceerde Garmin sporttracking technologie en maakt het geheel met een prachtig amoled-scherm nóg mooier. In essentie heeft de Epix 2 namelijk alle functies die de nieuwe Garmin Fenix 7 ook heeft: het draait op dezelfde software en ook aan de buitenkant lijken de horloges op elkaar. Toch is de Epix 2 uniek in zijn klasse.

Design en uiterlijk

De buitenkant van de Epix 2 heeft eigenlijk niks meer te maken met de Epix 1 uit 2018. Niet in de laatste plaats omdat de eerste Epix vierkant was en de Epix 2 rond is. Garmin heeft duidelijk besloten het design van de Epix 2 dichtbij de Fenix 7 te houden. Logisch, want de Fenix-lijn is tot nu toe Garmins succesformule geweest.

Aan de buitenkant van de Epix 2 zie je meteen de gelijkenissen tussen de Epix 2 en Fenix 7. Het horloge ziet er stevig uit en met de zichtbare schroeven en knoppen voelt het heel robuust aan. Tegelijkertijd zorgen de gebruikte materialen (polymeer met roestvrij staal of titanium) voor een premium uitstraling. Bij het vastpakken voel je meteen dat het horloge tegen een stootje kan. Dat moet ook wel, want primair is het horloge natuurlijk gemaakt voor alle soorten sporten, waaronder extreme buitensporten. 

De Epix 2 zit door het comfortabele bandje als gegoten om je pols: je merkt vrijwel niet dat het draagt. Het horloge is wel wat aan de dikke kant, waardoor hij voor sommige gebruikers wat groot aan kan voelen. Zeker bij het aankleden blijft je arm daarom nogal eens in je mouwen hangen.

Het meest opvallende aan de Epix 2 is het amoled-scherm. Het geeft een verbluffende helderheid en prachtige kleuren in elke situatie, zowel tijdens het sporten als daarbuiten. En zeg nu zelf: er is niets fijner dan na een intensieve workout je resultaten terug te zien op een scherm waar de kleuren vanaf spatten. Het scherm is ook aanraakgevoelig (wat je tijdens activiteiten gelukkig uit kan zetten) en dat maakt dat de Epix 2 ook perfect functioneert als volledige smartwatch.

Het scherm heeft daarnaast een always-on functie waarbij je door je pols te draaien automatisch de helderheid aanpast om zo bijvoorbeeld de tijd af te lezen.

Zeker ten opzichte van het MIP-scherm (memory in pixel) van de Fenix 7 heeft Garmin hier met de Epix 2 een zeer welkome upgrade gemaakt.

Features

De Garmin Epix 2 is bedoeld voor sporters die hun sporthorloge ook in het dagelijks leven willen gebruiken. Waar je de Apple Watch meer kan zien als verlengstuk van je telefoon, voegt de Epix 2 op vlak van sport echt iets wezenlijks toe. Er zijn natuurlijk de belangrijkste smartwatch functionaliteiten: zo kan je meldingen op je horloge ontvangen, muziek opslaan en afspelen van je horloge, betalen met Garmin Pay en er is een complete appstore waarin de mogelijkheden eindeloos zijn. 

Toch ligt de focus op sporten. Zo is er voor vrijwel elke workout een eigen activiteit beschikbaar in het systeem: van wandelen tot langlaufen en van peddelsurfen tot padel en tennis. Het horloge laat de voor de geselecteerde activiteit relevante gegevens zien tijdens de activiteit. Zo zie je bij het skiën bijvoorbeeld je hoogtemeters, en bij het hardlopen je snelheid en hartslag. Daarnaast hou je zo je prestaties perfect per activiteit bij in de handige dashboards die Garmin biedt.

Batterij

Garmin claimt een batterijduur van 10 uur wanneer alle satellietsystemen en muziek aan staan, tot 21 dagen in batterijbesparingsmodus. Nogal ruim dus. Tijdens onze test kwamen we bij normaal gebruik telkens tot een batterijduur van 4 dagen. Hierbij droegen we het horloge de hele dag (en nacht), gebruikten we het voor meldingen en deden we dagelijks activiteiten. 

Dat maakt de batterijduur van de Epix 2 een stuk minder dan de Fenix 7 (die bij hetzelfde gebruik een batterijduur van 8 dagen heeft), wat natuurlijk volledig te verwijten is aan het amoled-scherm. Daartegenover staat dan weer de batterijduur van 1 dag bij bijvoorbeeld de Apple Watch 7. Voor de meeste mensen zal 4 dagen zonder opladen dan ook ruim voldoende zijn.

Conclusie

Hoewel de Epix-lijn tot op heden geen bekende productlijn van Garmin was, voorspellen we dat dit na de tweede generatie zeker wel het geval zal worden. Garmin heeft al het goede van de nieuwe Fenix 7 gepakt, en er als kers op de taart nog een prachtig amoled-touchscreen aan toegevoegd. 

Je levert misschien wat in op de batterij, maar 4 dagen is vaak ruim voldoende als gebruikstijd per lading. Is die batterijduur toch te weinig voor jou? Dan heeft Garmin met de Fenix 7 een prima alternatief in handen. Je levert dan wat in op het scherm, maar kan dagen (tot zelfs weken) met één lading doen. 

Dan blijft er nog over… de prijs. Die varieert momenteel van 899 euro tot en met 1099 euro, daar koop je dus twee Apple Watches voor. Iedereen zal zelf moeten beslissen of hij/zij het geld ervoor over heeft, maar we kunnen beamen dat je voor dat bedrag absoluut een tophorloge in handen krijgt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business