Reviews

MSI Optix MEG381CQR Plus review: gemaakt voor gamers

Voordelen
Enorm veel schermruimte
175Hz beeldverversing
Veel aansluitingen
Nadelen
Zéér prijzig
Geen HDMI 2.1-poorten
Aanbevolen prijs: €2.199
Waar te koop?
Totaalscore 8
Ben je op zoek naar een van de beste gaming monitoren om jouw spelervaringen naar een volgend niveau te tillen? Dan is de MSI Optix MEG381CQR Plus wel iets voor jou.

MSI heeft een breed aanbod aan verschillende producten, maar staat toch bij de meesten onder ons bekend voor zijn grote waaier aan gaming gerelateerde toestellen, waaronder monitoren. Binnen deze categorie biedt het toestellen aan in zowat elke prijsklasse, en ook hier blijft het bedrijf steeds op zoek naar meer. Met de MSI Optix MEG381CQR Plus lijken ze die meerwaarde alvast gevonden te hebben, in elke betekenis van het woord. Deze gaming monitor heeft volgens MSI ongeveer alles in huis wat jouw gaming-hartje maar begeert. Slaagt hij er ook in de praktijk in om uit te blinken? Wij gingen er voor jou mee aan de slag.

Ontwerp gemaakt voor gamers

Bij het installeren van de MSI Optix MEG381CQR Plus zal je al meteen merken dat het niet de kleinste monitor is die je zal vinden. Met een schermdiagonaal van 38 inch en een curved 21:9 beeldhoekverhouding is het een stevige kolos te noemen. De monitor is vervaardigd uit zwart plastic, waarbij er wordt afgewisseld tussen een matte en glanzende afwerking voor wat extra uitstraling. Onderaan heb je een dikke rand waar je een bijkomend scherm met draaiknop, LED-verlichting, webcam en de aan/uit-knop kan terugvinden.

Credit: MSI

De voet van de monitor bestaat volledig uit metaal en heeft de vorm van een ‘V’ met breed uiteenlopende benen. De stevige breedte van deze voet zorgt er wel voor dat jouw monitor veel plaats inneemt op jouw bureau. Het voordeel is hier wel dat jouw scherm stevig recht staat en nergens naartoe gaat. Dankzij het steunpunt ben je in staat om de monitor in de hoogte te verstellen. Daarnaast kan je hem ook nog van hoek veranderen en naar boven of onder tilten.

Achteraan de monitor kan je twee HDMI 2.0-poorten en een DisplayPort 1.4-aansluiting terugvinden. Daarnaast zijn er ook nog drie USB-A 3.2-poorten en een USB-B 3.2-poort. Daar komen dan nog eens een mic-in en 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting bij. Omdat je hier enkel met HDMI 2.0-poorten werkt, loop je wel een klein beetje achter. Dit zorgt ervoor dat je via jouw HDMI-poorten wat beperkt zit qua maximale beeldverversing. Een USB-C-poort had alles helemaal afgemaakt, zowel als aansluiting naar jouw desktop als bijkomende poort, maar het is moeilijk om enorm hard te klagen over de hoeveelheid beschikbare poorten.

Kleurrijke beelden

Ook op gebied van beeldkwaliteit blinkt de monitor uit. De MSI Optix MEG381CQR Plus komt met een 38 inch gebogen Rapid IPS-paneel met een kromming van 2300R. Met een UWQHD+-resolutie van 3.840 x 1.600p en een beeldhoek van 21:9 heb je een interessante pixeldichtheid, en daar komt een 175Hz beeldverversing met een responstijd van 1ms bovenop. Op gebied van gaming zijn dat geen slechte specs.

Credit: MSI

De helderheid bedraagt maximaal 600 nits en de contrastratio is 1000:1. De dynamische contrastratio (DCR) kijkt zelf naar de helderheid van de beelden op jouw monitor en stelt vervolgens de helderheid bij. Hier ligt deze op 100.000.000:1. De monitor heeft tevens een HDR600-certificatie. Dankzij de 96,2% DCI-P3 en 128,7% SRGB mag je ook rekenen op een mooie kleurenweergave, waardoor elke game of film er steeds enorm levendig en fris uitziet. De MSI komt met acht verschillende beeldinstellingen, gaande van FPS, Racing en RTS tot aangepaste kleurschema’s zoals Anti-Blue om jouw ogen te sparen. Daarnaast heb je ook een G-Sync Ultimate-processor, waardoor je de beste beeldprestaties mag verwachten. Ook van FreeSync kan je nog steeds gebruikmaken als je wilt.

Veelzijdige functies

Aan de rechtse zijde van het scherm kan je achteraan een joystick terugvinden waarmee je het OSD-beeldschermmenu kan oproepen. Hier kan je alle verschillende instellingen terugvinden om de nodige aanpassingen te brengen.

Linksonder kan je op de monitor een tweede klein schermpje terugvinden, genaamd de HMI-interface. Hier kan je allerlei informatie op aflezen over de huidige prestaties van jouw monitor, zoals de beeldverversing, resolutie en bron waarop het scherm verbonden is. Dit kan je uitbreiden door de monitor met een USB-B-kabel met jouw computer te verbinden. Zo kan je ook andere gegevens, zoals volume en Mystic Light daarmee aanpassen.

Dit is een zeer handige toevoeging voor gamers, omdat ze hier real time-feedback krijgen over hoe hun scherm functioneert. Zodra je echter met meer alledaagse taken op jouw scherm bezig bent, zoals het browsen of werken in documenten, zal dit scherm met de dynamische informatie je steeds in het oog springen. Dit kan best afleidend werken, waardoor we je dus niet kunnen aanraden om de monitor voor bureauwerk te gebruiken, tenzij je het scherm kan afdekken.

Credit: MSI

De Mystic Light-feature stelt je in staat om de RGB-verlichting, zowel onderaan als achteraan, van de MSI aan te passen. Dankzij SteelSeries GameSense kan je de RGB-LED-balk onderaan de monitor ook van een andere functie voorzien. Wil je tijdens het spelen liever een beter zicht op jouw levensbalk? Dan kan je deze gewoon laten weergeven in deze LED-strip voor een makkelijker overzicht. Voor hardcore gamers is het een leuke toevoeging, maar mensen die niet afgeleid willen worden door LED-verlichting zullen dit al gauw uitschakelen.

Onderaan de rand van de monitor zit in het midden een webcam ingebouwd. Deze HD-webcam levert een resolutie van 720p tegen 30fps, en is daarom een mooie toevoeging, maar volgens ons is deze verre van sterk genoeg om je echt van mooie beelden te voorzien.

In de doos krijg je ook nog een kleine webcam-houder die je bovenaan jouw scherm kan bevestigen. Daar kan je jouw eigen webcam op plaatsen, en zo ben je er zeker van dat hij goed blijft zitten. Er zit ook nog een mouse bungee bij die je onderaan de monitor kan vastmaken. Hiermee wordt de kabel van jouw muis mooi begeleid zodat deze nergens achter blijft steken.

Credit: MSI

Verdict

De MIS Optix MEG381CQR Plus is ongetwijfeld een van de sterkste gaming monitoren waar we al mee mochten werken. Op vlak van prestaties valt er niet enorm veel op te merken aan de monitor. Het scherm is gigantisch, waardoor je steeds voldoende overzicht hebt over elke situatie die een spel jouw richting uit gooit. De 4K-resolutie zorgt voor haarscherpe beelden en de knappe kleurenweergave levert diepe, rijke beelden ongeacht jouw activiteiten. Daarnaast zijn er een heleboel poorten beschikbaar en heb je een toegang tot een waaier aan interessante functies die van deze monitor een pareltje maken.

De nadelen zijn niet met veel, maar wel zeer significant. Een van de grootste minpunten is het zeer rijkelijke prijskaartje van 2.199 euro. Deze prijs zorgt ervoor dat de monitor op zichzelf bijna al meer kost dan een goede gaming pc. Hierdoor vermoeden we dat deze monitor zich enkel richt op die niche gamers die zowel de allerbeste specs willen als voldoende budget hebben om dit soort speeltjes in huis te halen. Doorsnee gamers mogen het wel vergeten, en zullen met een budgetvriendelijker alternatief aan de slag moeten. Heb je echter een heleboel geld teveel liggen? Dan is de MSI Optix MEG381CQR Plus wel een van de meer premium gaming monitoren die je nog een lange tijd in huis kan halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business