Reviews

Backforce One review: de gamingstoel die anders is

Backforce One 1
Voordelen
Makkelijk te assembleren
Weg te draaien armleuningen
Unieke functionaliteit in syncseat
Nadelen
Duurder dan concurrenten
Onvoldoende ondersteuning onderrug
Armleuningen niet verstelbaar in alle richtingen
Aanbevolen prijs: €538
Waar te koop?
Totaalscore 7
Gamingstoelen zijn er in veel vormen en maten, maar Backforce weet zich met de One te onderscheiden door enkele unieke mogelijkheden te bieden, zoals LED-verlichting en armleuningen die weggeklapt kunnen worden. Maar zit de stoel ook goed?

Het Duitse merk Backforce is aan het uitbreiden en levert sinds kort zijn Backforce One en One Plus gaming stoelen ook in België. Zulke stoelen zijn al geruime tijd aan populariteit aan het winnen en nieuwe merken springen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Gevestigde namen in het segment zijn DXRacer, Maxnomic en SecretLab, maar elke producent van gaming peripherals heeft tegenwoordig ook zijn eigen gaming chair, denk maar aan Razer, MSI en Trust. Er werd ons echter beloofd dat Backforce anders was en dat zelfs op meerdere vlakken. Genoeg reden voor een test dus. 

ontwerp backforce one

Het kuipontwerp van dit type stoelen is ons allemaal wel bekend. Sommigen haten het met een passie terwijl andere het juist verkiezen. Persoonlijk behoor ik tot de laatste categorie, al word ik niet graag in één vaste positie geplaatst. Er moet dus voldoende bewegingsvrijheid zijn. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in een zitvlak zonder al te hoge randen en de mogelijkheid om naar achter te kantelen indien gewenst. 

Syncseat technologie

De Backforce One voldoet hier aan, maar vult het in met de syncseat technologie, de naam die Backforce geeft aan het principe van ‘synchronous tilt’ dat je vaak bij high-end bureaustoelen tegenkomt. Dit houdt in dat je op een ergonomische manier achterover kan leunen zonder dat je jezelf hoeft te lanceren, wat bij mijn SecretLab Titan nodig is omdat de kuip steeds in een hoek van 90 graden (bij benadering) blijft. Bij de Backforce One blijft het zitvlak een zo goed als vaste positie behouden, terwijl jij de rug in de positie plaatst die jij wil door weerstand te bieden. Sta je recht, dan komt de rug automatisch terug naar voor. Binnenin bestaat de rugleuning voor een groot deel uit hout, wat volgens Backforce zorgt voor een betere aanpasbaarheid door de lichte buigzaamheid van het materiaal tegenover traditionele aluminium rugleuningen.

Leuk hieraan is dat je zo steeds je positie kan behouden en je voeten niet in het niets rondzweven. Een nadeel is dan weer dat je steeds een zekere druk voelt in je rug. De weerstand is aan te passen, maar stel je deze te laag in, dan merk je dat de rug stilaan naar achter toe beweegt. Je moet het geheel dus steeds een beetje balanceren en dat vonden we niet altijd even aangenaam. Leun je helemaal naar achter, dan ontstaat er ook een holte bij je onderrug waardoor de ondersteuning deels wegvalt. In de SecretLab Titan behoudt je steeds je 90 graden positie en behoud je steed de aanpasbare ondersteuning voor je onderrug. Backforce laat weten dat de ondersteuning normaal voldoende is, maar raadt aan om voor de One Plus te kiezen als je toch meer steun wil, aangezien deze horizontale en verticale ondersteuning voor de onderrug biedt.

Wat ons ook nog opviel is dat je bij het gebruik van syncseat in de meest ontspannen positie steeds wat naar voor geduwd lijkt te worden. Het doet denken aan de positie die gamers aannemen waardoor ze met hun neus op het scherm zitten om toch niets van de actie te missen. Voor normaal kantoorwerk voelt het echter vreemd aan en kozen we dus steeds weer om de rugleuning vast te zetten in een iets beter hoek.

Weg te klappen armleuningen

Uniek zijn de armleuningen van de Backforce One. Deze kan je immers naar onderen toe wegvouwen. Makkelijk als je graag in kleermakerszit zit of snel uit je stoel wil kunnen rechtstaan. Het is de eerste keer dat we deze functionaliteit zien en het heeft zeker een meerwaarde. De armleuningen zijn wel enkel in de hoogte verstelbaar en niet naar voor en achter of links en rechts. Dit is zeer jammer en verwacht ik wel bij een gaming chair van deze prijs. De hoogte is ook maar net voldoende voor mezelf. Dat kan kloppen, want de stoel is ontworpen voor personen van 151 tot 192 centimeter en ik meet zelf 189 centimeter. Aan het maximumgewicht van 130 kilogram kom ik gelukkig lang niet aan. 

Met verlichting

Andere leukigheden zijn de LED-verlichting die je achteraan vindt en de velcro patches voor op de schouders die je met een eigen tekst kan laten bedrukken voor zo’n 12 euro. Goed voor die persoonlijke touch. Het lampje was fijn voor de eerste dagen, maar na een paar keer opladen (een usb-kabel wordt meegeleverd) deden we geen moeite meer om deze te gebruiken. 

verlichting

Zelf hebben we het all-black model van de Backforce One getest, maar dat materiaal voelt nogal hard en sponzig aan. De standaardmodellen in PU leder lijken ons hier eerder aan te raden, tenzij je huisdieren met scherpe nagels hebt. Naast standaardkleuren zijn er ook branded stoelen beschikbaar met unieke kleurcombinaties. Voorlopig beperken deze zich wel nog tot Duitse gaming en esports merken.

De voetjes rollen goed over verschillende oppervlakken en het frame dat ze op hun plaats houdt is gemaakt van een stevig metaal. Assemblage gaat ook snel. We haalden de geadverteerde tien minuten niet omdat we een schroefje kwijt speelden in een opening van de stoel, maar extra punten aan Backforce voor het feit dat de verpakking gebruikt kan worden als ondersteuning om de montage te vergemakkelijken. 

Backforce One: Kopen of niet? 

Of de Backforce One iets voor jou is hangt af van de wat voor ondersteuning jij verkiest. synchronous shift is op papier beter, maar het was niets voor ons. Het gebrek aan verstelbare ondersteuning voor de onderrug maakt dat we na verloop van tijd toch meer last van rugklachten bleken te hebben. De rug vastzetten is een optie, maar dan verlies je wel heel wat functionaliteit en kan je beter op zoek gaan naar een goedkoper alternatief, want die zijn zeker te vinden. Een leuke extra is dat Backforce 10 jaar garantie geeft, wat meer is dan de concurrentie. Houd er wel rekening mee dat deze niet van toepassing is op slijtage van het stof of de armleuningen.

De Backforce One is te bestellen via de officiële website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business