RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Draagbare vormfactor
  • Volledige extra set keycaps
  • Duurzame bouw
CON
  • Typt niet zo vloeiend
  • Gebrek aan technische informatie

De Klim Shift is een compact mechanisch toetsenbord voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke en mobiele toevoeging aan hun gaming setup.

Advertentie

Bij het horen van de merknaam ‘Klim’ zal je hoogstwaarschijnlijk wat in het duister tasten. Dat nemen we je dan ook niet kwalijk. Het is een vrij recent merk dat slechts in 2015 het levenslicht zag. Inmiddels hebben ze reeds een hele reeks producten op de markt, en zijn we dan ook nieuwsgierig om hier eens een kijkje naar te kunnen nemen.

Het aanbod van Klim is vrij breed. Zo bieden ze onder meer gaming stoelen, earbuds, headsets, toetsenborden, muizen en laptopkoelers aan. Ze geven zelf aan liever geld in de kwaliteit van hun producten te steken dan in marketing, wat er waarschijnlijk voor zorgt dat ze nog zo relatief onbekend zijn. Hun focus ligt naast het maken van gaming gerelateerde randapparatuur ook op het leveren van een zo goed mogelijke klantenservice en eerlijke producten die lang meegaan.

Een van deze producten is de Klim Shift. Dit is een compact draadloos mechanisch toetsenbord gemaakt voor gamers die niet kunnen stilzitten of die vaak onderweg zijn. Slagen ze er met de Klim Shift in om een mooie eerste indruk te maken? Lees verder voor ons verdict.

Ontwerp

De Klim Shift is bedoeld als een compact en eenvoudig toetsenbord, en dat wordt volledig ondersteund door het design. Er wordt gekozen voor een simpele aanpak, met enkel de witte metalen plaat achter de toetsen die voor wat diepte zorgt. De dimensies van het toetsenbord bedragen 315 x 107 x 35mm, en het heeft een totaal gewicht van 650 gram. De toetsen komen met een matte afwerking, waardoor deze steeds goed aanvoelen onder jouw vingers.

Het toetsenbord is compact en in combinatie met het ‘beperkte’ gewicht robuust en mobiel.

De onderzijde van het toetsenbord bestaat uit een zwart plastic voorzien van twee voetjes om het mee omhoog te zetten, samen met een knop waarmee je kan schakelen tussen de verschillende verbindingsopties. Aan de voorzijde van het toetsenbord zit de aan/uit-knop, samen met een magnetische opening waar je de USB-dongle in kan vastschuiven. In de doos komt het toetsenbord met zwarte keycaps. Voor zij die hun toetsenbord liever in een andere kleur zien zit er ook een volledige reeks witte keycaps bij, waardoor je alles dus naar wens kan vormgeven. Zeker niet alle fabrikanten zijn op dit vlak zo vrijgevig, en dat stemt ons dus enkel gelukkig.

Omdat het toetsenbord gericht is op gamers, konden ze het natuurlijk niet laten om het toetsenbord van de nodige LED-achtergrondverlichting te voorzien. Hier zijn 19 verschillende kleurenmodi voor die je met de bijkomende software kan aanpassen, of met de juiste snelkoppelingen gewoon op het toetsenbord zelf.

Achteraan vind je alle verschillende verbindingsopties terug.

Zoals we reeds aanhaalden bevindt er zich onder de toetsen een witte metalen plaat. Deze zorgt er wel voor dat het RGB-licht mooi wordt verspreid, waardoor je een mooie gloed krijgt als de lichtjes van de toetsen aanstaan. Bovendien zorgt de combinatie van het metaal en de plastic behuizing ervoor dat het gewicht van het toetsenbord niet te hoog ligt, terwijl het toch een vrij duurzaam keyboard is. Daarnaast heb je ook nog een plastic bumper rond de behuizing van het toetsenbord. Deze zit met magneten vast aan de metalen plaat, maar deze kan je er in een wip gewoon afklikken.

Switches

Onder de toetsen zitten Jixian Brown-switches. Tijdens het typen voelen deze echter wat stroef aan, waardoor je misschien wat moet wennen aan de korrelige feedback, wat niet abnormaal is voor deze switches. Het zijn zeker niet de beste die je op de markt kan vinden, maar ook niet de slechtste. Bij een toetsenbord binnen deze prijsklasse mogen we hier niet te hard over struikelen, maar het is toch iets waar je rekening mee moet houden.

Je kan het draadloze toetsenbord met jouw computer of laptop verbinden door middel van een Bluetooth-verbinding, de 2,4Ghz draadloze verbinding via de dongle of met een USB-C-kabel. Daarnaast kan je ook eenvoudig wisselen tussen drie verschillende Bluetooth-verbindingen.

De switches zijn wat ‘hard’, waardoor je geen vloeiende typervaring hebt.

Een bijkomend probleempje dat we hadden bij het werken met het toetsenbord is dat Klim nogal schaars is als het op technische informatie aankomt. Zo konden we noch op de website, noch in de bijgeleverde boekjes veel gegevens terugvinden. Zaken zoals de polling-snelheid staan nergens vermeld, wat we toch wat jammer vinden. Iets meer online informatie over de technische aspecten is dus welkom.

Batterij

Voor het opladen van de 2.000mAh batterij van het toetsenbord stelt Klim dat je een viertal uren moet rekenen, wat ook bij ons wel een accuraat getal bleek. Dit lijkt ons toch wat aan de trage kant, dus dat is wel iets waar ze bij een volgende iteratie wat op mogen letten. Je kan het toetsenbord natuurlijk via de bijgeleverde USB-C-naar-USB-A-kabel met jouw computer of laptop verbinden om het toch nog te blijven gebruiken tijdens het laden. De batterij zelf houdt het zelf 10 uren vol bij normaal gebruik, wat niet ongewoon is.

Verdict

De Klim Shift is een eenvoudig en compact toetsenbord dat niet enorm veel om het lijf heeft, maar wat ook niet hoeft. De behuizing is sterk, het voelt duurzaam aan en bovendien krijg je er nog eens een hele set extra keycaps bij om alles naar jouw hand te zetten. Met een prijs van 67 euro betaal je trouwens ook niet teveel. De switches voelen echter wat haperend aan, waardoor het zeker niet de vlotste typ-ervaring biedt die je ooit tegenkomt. Als dat cruciaal is voor jou, dan kijk je best elders voor jouw nieuwe keyboard.

Zoek je echter een budgetvriendelijk, stevig en functioneel toetsenbord dat je bij al jouw dagelijkse taken ondersteunt, of het nu werk of gaming-gerelateerd is, en dat zowel thuis als onderweg? Dan is de Klim Shift misschien wel iets voor jou.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.