Reviews

Poco X4 GT review: op maat van gamers

poco x4 gt
Image Credit: Xiaomi/Poco
Voordelen
Hoge verversingsgraad
Vlaggenschipwaardige prestaties
Snelladen
Nadelen
Camera's niet overweldigend
Veel bloatware
Aanbevolen prijs: €379
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Poco X4 GT bewijst dat ook budgetsmartphones geschikt kunnen zijn voor games zonder het totaalpakket uit het oog te verliezen.

Poco, een dochtermerk van Xiaomi staat gekend om zijn goede budgetvriendelijke smartphones. Dat bewees de fabrikant eerder al met zijn X3-reeks uit 2020 en de X4-reeks die ze dit jaar lanceerden. Maar nu Poco te maken heeft met sterkere concurrentie in het budget- en middensegment, ziet de fabrikant zich genoodzaakt het over een andere brug te gooien. De Poco X4 GT moet gamers kunnen lokken naar de lagere prijsklassen.

Die propositie legt bij voorbaat al heel wat druk op het toestel. Laat games nu net één van de zwaarste taken zijn voor een smartphone en voor veel budgettoestellen is dit dan ook te hoog gegrepen. Is de Poco X4 GT wel opgewassen voor het stevigere krachtwerk? We namen de proef op de som.

Poco X4 Pro: specificaties

  • Afmetingen: 163,6 x 74,3 x 8,9 mm
  • Display: IPS LCD (6,6 inch), 650 nits
  • Resolutie: 1080 x 2460 pixels, 20,5:9 ratio, 407 ppi
  • Verversingsgraad: 144 Hz
  • Besturingssyteem: MIUI 13 (Android 12)
  • CPU: MediaTek Dimensity 8100 (octacore, 5nm)
  • GPU: Mali-G610 MC6
  • Werkgeheugen: 8 GB
  • Intern opslag: 128GB of 256GB (niet uitbreidbaar)
  • Camera’s achterkant: 64 MP hoofdcamera, 8 MP ultragroothoek, 2 MP macro
  • Camera voorkant: 16 MP
  • Connectiviteit: 5G, Bluetooth 5.1; Wi-Fi 802.11,
  • Batterij: 5080 mAh (niet verwijderbaar), 67W opladen, draadloos laden niet ondersteund
  • Prijs: 379 euro (vanaf 128 GB)

Design & display

De Poco X4 GT is ondanks dat ze dezelfde reeksnaam delen geen kopie van de X4 Pro. Bij die laatste merkten we op dat het toestel er goedkoper afgewerkt uitziet. Dat gevoel heb je minder bij de X4 GT door de glanzende afwerking, al blijft de behuizing gevoelig voor vingerafdrukken. Het toestel zit wel zeer licht en comfortabel in je hand.

Het display is helemaal afgestemd om je de beste ervaring te bieden bij het spelen van games of het bekijken van videocontent. Ten eerste paste Poco de beeldverhouding aan naar een vrij ongewone 20,5:9. Daarmee slaagt Poco erin om je meer scherm te geven zonder de afmetingen van de smartphone te moeten aanpassen. Een leuk extraatje is dat ze zo ook de resolutie en pixeldichtheid weten te verhogen wat leidt tot haarscherp beeld. De specificatie die het meest van al ‘games’ schreeuwt, is de verversingsgraad van 144 Hz. Hiermee troeft Poco X4 GT zelfs menig vlaggenschipsmartphone af en dit resulteert in een zeer vloeiende beeldweergave. Er zijn ook wel enkele beperkingen te noteren. Zo is het LCD-scherm minder in staat om contrasten en zwartwaarden weer te geven en ook de leesbaarheid van het scherm kan beter buitenshuis. Het zijn kleine visuele mankementjes die de gebruikservaring echter slechts in zeer beperkte mate verstoren.

Processor met spierballen

Bij dit type smartphone is het van nog groter belang dat je een performante processor hebt. De keuze van Poco is gevallen op de MediaTek Dimensity 8100, een processor die in dezelfde categorie valt als de Snapdragon 888. Dit is een bijna-vlaggenschipprocessor die je normaal gezien nooit in een budgetsmartphone zoals de Poco X4 GT zou terugvinden. De processor is gekoppeld aan een Arm Mali-G610 MC6-GPU die in deze chipset hoger geklokt is. Het spelen van games gaat enorm vlot en wat vooral ook opvalt, is dat de smartphone nauwelijks opwarmt bij het uitvoeren van zwaardere taken. De Poco X4 GT is natuurlijk geen ASUS ROG Phone 6, maar dat is dan ook de Rolls Royce onder de gamingsmartphones. Maar deze budgetsmartphone mag zijn voet zonder schaamte naast die van veel duurdere toestellen zetten.

Image Credit: Xiaomi/Poco

De krachttoeren die de processor moet uitvoeren maken de Poco X4 GT wel niet het meest energiezuinige toestel. Er zit wel een flinke 5.080 mAh-batterij aan boord, maar als je veel wil gamen en je scherm constant op de hoogste verversingsgraad laat staan dan ga je het ook daarmee geen volledige dag trekken. Gun de batterij daarom ook voldoende rust of je zal snel naar de lader moeten. De batterij kan gelukkig wel snel opladen aan 67W. Na een goede 45 minuten aan de oplader hangen kan je weer een dagje verder.

Camera’s

Je zal deze smartphone natuurlijk niet alleen maar kopen om spelletjes te spelen. Van budgetsmartphones moet je geen topcamera’s verwachten, maar je wil ook niet de pixels kunnen tellen in je foto’s. De camerasetup telt drie lenzen: een 64 MP hoofdlens, een 8 MP groothoekcamera en een 2 MP macrolens. In vergelijking met de X4 Pro moet enkel de hoofdlens enkele pixels afstaan. De opstelling van de lenzen lijkt geïnspireerd op het camera-eiland van de iPhone. Dat is voor Xiaomi, die gekend staan om hun experimentele cameradesigns, opvallend gewoontjes.

Met de hoofdcamera kan je fijne beelden schieten. Ze zijn scherp, al oogt de kleursaturatie lichtjes overdreven en de zoomfuncties zijn beperkt. Ook de groothoeklens en macrolens doet wat ze moeten zonder te excelleren. De kwaliteit van foto’s en video-opnames is degelijk te noemen, maar ook niet meer dan dat. Fotografie is niet de hoofdspecialiteit van deze smartphone en dat wil Poco ook niet pretenderen.

Software

Met de X4 GT stapt Poco het Android 12-tijdperk in. De Poco X4 Pro kwam nog met MIUI 13 gebaseerd op Android 11 uit de doos, maar voor het nieuwe model heeft de MIUI-software elementen vanuit de nieuwste Android-versie overgenomen. MIUI is wel één van de softwarelagen die misschien wel het meest afwijkt van de rauwe Android-schil. Xiaomi voegt graag zijn eigen toetsen toe en dat is prima als je gewend bent om met hun software te werken. Wie overstapt vanaf een ander merk zal soms moeten zoeken naar bepaalde instellingen en zich storen aan de vele voorgeïnstalleerde apps. Elke software heeft voor- en tegenstanders en of MIUI 13 voor jou geschikt is zal je aan der lijve moeten vinden. Je mag wel rekenen op drie in plaats van twee grote software-updates, wat een mooie verbetering is.

Poco X4 GT: ons oordeel

Goedkopere smartphones worden met de dag beter en de Poco X4 GT zet die trend met glans verder. Deze middenklasser levert vlaggenschipwaardige prestaties af. De focus ligt zeer duidelijk op het spelen van games, zonder daarbij de consumenten die gewoon een goed en betaalbaar toestel willen uit het oog te verliezen. Poco X4 GT is niet perfect, maar biedt wel een aantrekkelijk totaalpakket.

Xiaomi Poco X4 GT is te verkrijgen via de Mi Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business