Reviews

Nextbase 622GW review: 4K-dashcam van topniveau

Nextbase 622GW
Voordelen
Haarscherpe beelden (4K, beeldstabilisatie en nachtmodus)
Muurvaste montage zonder schokken
Gebruiksvriendelijke smartphone- en desktop-app
Nadelen
microSD-kaartje niet standaard meegeleverd (geen intern geheugen)
Kwaliteit heeft zijn prijs
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?

Nextbase 622GW Dash Cam G-Sensor 7,6cm Display 4K GPS Notfall-SOS

Last Amazon price update was: 4 oktober 2023 18:04 18:04
Totaalscore 9
Een goede dashcam kan een extra verzekering zijn wanneer het eens misloopt op de baan. De beelden kunnen dan immers pittige discussies vermijden. Wij reden enkele weken rond met de Nextbase 622GW.

Dat de Nextbase 622GW een serieuze dashcam is, merk je aan de lange lens en verwijderbare polarisatiefilter. Het uiteinde van de lens heeft ook een ring waarmee je mechanisch kan scherpstellen, want niet elke motorkap is even lang of elke autoruit heeft dezelfde curve. De kijkhoek is 140 graden breed en dat is ruim voldoende om je een goed gevoel van overzicht te geven. De lens heeft maar liefst zes lagen en een diafragma van f/1.3. Het juiste focuspunt vinden is dan ook helemaal niet moeilijk.

Daarnaast maakt Nextbase komaf met klungelige houders en zo zien we het graag. In de doos zitten (naast een autolader en een mini-usb-kabel) twee accessoires om de 622W aan je dashboard of voorruit te bevestigen, waarvan er eentje te richten is en het andere een vaste positie heeft. Beide mounts bevestig je met 3M-tape. Eens gemonteerd zit de houder muurvast. De dashcam zelf bevestig je met een magnetisch kliksysteem dat onmogelijk zelf loslaat. Top.

Verbluffende beeldkwaliteit

De 622W belooft alvast haarscherpe beelden in alle weersomstandigheden. Een 4K-resolutie, optische beeldstabilisatie en een nachtmodus zouden daarvoor moeten zorgen. En we moeten bekennen: ook op het display van de dashcam zelf zien opnames in 4K er al heel scherp uit. Het kost dan ook geenenkele moeite om (op je smartphone of pc) uit de beelden details af te lezen als nummerplaten, verkeersborden of andere opschriften langs de weg. Het nadeel is natuurlijk dat die 4K-beelden aardig wat opslagruimte vragen. Is resolutie minder belangrijk, dan behoud je met de goedkopere dashcams van Nextbase ook enkele voordelen, zoals het verbeterde nachtzicht. En van dat laatste waren we danig onder de indruk. Ook ’s nachts blijven alle objecten scherp en goed zichtbaar.

De 622GW is wel het enige model dat beeldstabilisatie biedt. En die levert magisch werk. Nergens konden we de dashcam op schokjes betrappen. De lagere modellen (zonder beeldstabilisatie) kunnen wel last hebben van schokkerige beelden. Daarnaast is het zeker mogelijk om je opslagruimte voor de 622W beter te benutten. De videokwaliteit kan je aanpassen naar 1080p of 1440p en ook die resoluties volstaan zeker voor dagelijks gebruik. Film je in 4K, dan zal het geheugen na ongeveer 2 uur vol komen te zitten en worden de oudste beelden overschreven. De 4K-resolutie is aanlokkelijk wanneer je bewust een (sportieve) autorit zouden willen gaan filmen, of wanneer het mooie landschap daarom smeekt. Hoewel 4K aan 30 fps er zeker vlot genoeg uitziet, is 1440p en 60 fps misschien wel de beste balans.

Wil je echt lang kunnen opnemen, dan kan dat ook nog in 1080p (120 fps). Om in die urenlange opnames de juiste beelden te kunnen vinden, splitst Nextbase ze automatisch op in segmenten. Je kan zelf instellen of elke losse video dan wel één, twee of drie minuten lang moet zijn. Handig.

Smartphone-connectiviteit

In het menu van de dashcam zelf vind je een aantal basisinstellingen terug, zoals de resolutie voor je opnames en de lengte van de clips. Hoewel de dashcam zelf vlot te bedienen is met het gevoelige 3-inch-touchscreen en je de clips ook op de dashcam zelf kan afspelen, zal je beelden toch vooral willen bekijken op je smartphone. Daarvoor combineert Nextbase een bluetoothverbinding met een snelle wifi-connectie (ondersteuning voor 2.4 en 5 GHz). Tik je een clip aan, dan speelt die ook onmiddellijk af. Wil je beelden bewaren, dan druk je in de app op het downloadicoontje en dan verschijnen de clips in je Bibliotheek. Wanneer je een clip opent, kan je ook een geanimeerde Google Maps-kaart bekijken, zodat je meteen kan zien over welke rit het gaat en de exacte locatie ziet die bij de beelden hoort. Het ziet er niet alleen knap uit, maar het werkt ook bijzonder fijn. We konden de smartphone-app op geen hapering betrappen. Ook desktop-app voor pc werkt fijn, mocht die toch je voorkeur dragen.

Tot slot heeft de Nextbase 622GW nog wat extra features die het pakket compleet maken. Denk daarbij aan degelijke geluidskwaliteit, al is dat bij een dashcam eigenlijk niet van belang. Je kan audio-opnames trouwens uitschakelen voor meer privacy. De gps-tracking slaagt erin om je snelheid knap weer te geven en de dashcam kan bij een ongeval zelfs een Emergency SOS versturen, al is die optie maar een jaar lang gratis beschikbaar. Ook wanneer je geparkeerd staat en de dashcam een schok detecteert, zal die beginnen filmen. En ook dat kan nuttig beeldmateriaal opleveren.

Nextbase 622GW: het verdict

De Nextbase 622GW is het absolute vlaggenschip van het merk en intussen snap je ook waarom. Daarvoor zorgen de haarscherpe en consistente beeldkwaliteit, en het gebruiksgemak wanneer je de dashcam verbindt met je smartphone of pc. Kwaliteit heeft zijn prijs en in dit geval is dat 299 euro. Als we dan toch één puntje van kritiek mogen geven is het dat Nextbase standaard wel een microSD-kaartje mag meeleveren, aangezien er geen intern geheugen is. Dat je daar nog eens 39,99 euro voor moet neertellen, voelt een beetje als een verkooptruc. Los daarvan is de Nextbase 622 zonder twijfel een van de beste dashcams op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business