Reviews

Netgear Orbi Tri-band WiFi 6 Mesh-systeem review: stabiel en betrouwbaar internet

Het NETGEAR Orbi Tri-band WiFi 6 Mesh-systeem
Credits: Netgear
Voordelen
Eenvoudig te installeren
Stabiel en betrouwbaar internet
Supersnel dankzij Wi-Fi 6
Nadelen
Fors prijskaartje
Aanbevolen prijs: €1.199
Waar te koop?

Netgear Orbi RBK863SB - Mesh WiFi - AX6000 - Tri-Band - 3-Pack - Zwart

Last Amazon price update was: 21 april 2024 13:27 13:27
Totaalscore 8
In deze review nemen we het Netgear Orbi (RBK863SB) meshsysteem met Wi-Fi 6 onder de loep.

Netgears geavanceerde triband-meshsysteem belooft indrukwekkende prestaties en een breed scala aan functies. We zullen onder andere de installatie, prestaties, functies en gebruiksvriendelijkheid behandelen.

Wat is meshwifi?

Nog even terug: wat houdt meshwifi precies in? Meshwifi is een netwerktechnologie waarbij twee of meer wifipunten draadloos met elkaar in verbinding staan. Elk wifipunt, meestal hub, satelliet of station genoemd, heeft altijd verbinding met minimaal één ander station. Ze werken continu samen en dit zorgt voor stabieler draadloos internet. Daarnaast zorgt het meshsysteem ervoor dat de belasting op je netwerk beter verdeeld wordt, waardoor het wifinetwerk beter presteert.

Bij een meshnetwerk sluit je een hoofdrouter (de meshrouter) aan op je modem. In je huis plaats je verschillende stations die het wifisignaal van de meshrouter oppakken en versterken. De apparaten in je huis maken dan automatisch verbinding met het station dat het beste signaal heeft.

Wat zit er in de verpakking?

In de doos zit een Orbi Wi-Fi 6-router en twee Wi-Fi 6-satellieten inclusief 3 voedingsadapters. Daarnaast wordt er een 2 meter lange ethernetkabel meegeleverd. De handleiding ontbreekt natuurlijk ook niet, maar die heb je niet echt nodig want de installatie gaat uitermate gemakkelijk.

Installatie

De installatie van het Orbi-meshsysteem (RBK863SB) is zeer eenvoudig en intuïtief. Zelfs als je niet technisch onderlegd bent, kun je het systeem binnen enkele minuten opzetten met behulp van de duidelijke instructies en de handige Orbi-app voor je telefoon. De router sluit je met de meegeleverde ethernetkabel gemakkelijk op je modem aan en de twee meegeleverde satellieten zet je op de verdieping in de ruimtes waar je ze wilt hebben. De twee satellieten maken automatisch verbinding met de router en met elkaar, dat is wel zo handig. Zorg er uiteraard wel voor dat de router en satellieten binnen het bereik van elkaar worden gepositioneerd, zodat de apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Prestaties

De Wi-Fi 6-router en de twee satellieten bieden allen triband-wifi met een dedicated backhaul, bestaande uit een 2,4 GHz-band en twee 5 GHz-banden. Een van die 5 GHz-banden is uitsluitend bestemd voor communicatie tussen de hoofdrouter en de satellieten. Hierdoor wordt het verkeer tussen de router en de satellieten en je apparaten en de router/satellieten van elkaar gescheiden. Dat zorgt er in de praktijk voor dat het wifiverkeer elkaar niet in de weg zitten én de snelheid toeneemt.

Qua snelheid biedt het meshsysteem uitstekende prestaties met snelheden tot 6 Gbps, gecombineerd over de drie wifibanden. Zelfs in een huis met veel beton is de verbinding prima. Alhoewel het signaal door het beton wel verzwakt wordt, ondervinden we geen vertragingen of haperingen tijdens het streamen op meerdere devices tegelijkertijd.

De dekkingskwaliteit is ook goed te noemen. Met een hoofdrouter die een bereik heeft van 180 m2 en de twee satellieten die elk eveneens een bereik van 180 m2 bieden, heb je dus een totaal bereik van 540 m2. De dekking is dan ook prima en je hebt geen last van ‘dode zones’ in je huis. Ook in de tuin heb je goed bereik, al wordt het signaal uiteraard wel minder naarmate je verder van de satelliet verwijderd bent. Een tip is om de satelliet dicht bij het raam te zetten om het bereik in de tuin, indien gewenst, te vergroten.

Qua stabiliteit werkt het systeem ook uitstekend. Zowel de hoofdrouter als de twee satellieten hebben acht hoogwaardige antennes aan boord met krachtige versterkers. Dit gecombineerd met het triband wifisysteem maakt dat het netwerk erg stabiel is.   

Functies en gebruiksvriendelijkheid

Het Netgear AX6000 Mesh WiFi-systeem (RBK863SB) biedt een breed scala aan functies, waaronder ouderlijk toezicht waarbij je eenvoudig de tijd en toegankelijkheid van de apparaten van je kinderen kunt beheren. Ook is het mogelijk om een gastnetwerk op te zetten en biedt Netgear Armor internetbeveiliging, updates en waarschuwingen voor alle aangesloten apparaten. Qua beveiliging is het dus ook allemaal in orde.

Design

Het ontwerp van de Orbi-router en -satellieten is nagenoeg identiek. Het zijn wat hogere staande units met een hoogte van 25,4 cm, breedte van 19 cm en een diepte van 7,1 cm. Het systeem is in twee kleuren verkrijgbaar: het wit en zwart. Twee veilige kleuren die bij elk interieur passen, en niet erg opvallen als ze op een tv-meubel staan. Het design is wat ons betreft geslaagd.

Het meshsysteem is zowel in het wit als zwart verkrijgbaar en past hierdoor bij elk interieur – © Netgear

Conclusie

De Netgear AX6000 Mesh WiFi (RBK863SB) is niet de goedkoopste meshkit op de markt, maar als je op zoek bent naar een fantastische wifi-oplossing voor een wat groter huis, dan is dit systeem zeker een optie.

Het bereik is zelfs nog verder uit te breiden door losse satellieten toe te voegen. Het Netgear-systeem biedt, zo bleek gedurende onze testperiode, een snel en stabiel wifinetwerk. Voor degenen die bereid zijn te investeren in kwaliteit, is dit wifisysteem een uitstekende keuze. Mocht je in een kleiner huis wonen dan zal dit systeem wellicht een beetje overkill zijn en zijn er andere goedkopere opties beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business