Tips

Linux Mint 14: fier op traditionele desktop

Linux Mint 14 is een Linuxversie die voor mensen die van een door-en-door klassieke desktop houden. Wie de nieuwlichterij in Ubuntu niet hoeft, of wie niet moet weten van de tegels in Windows 8, kan bij Minux Mint terecht voor een traditionele computeromgeving.

De recentste versie van Linux Mint heet Nadia en heeft een opgefriste interface, nieuwe beheerderstools en enkele verbeteringen onder de motorkap.

[download_file]

Linux Mint 14 werd donderdag als download aangeboden. Het besturingssysteem is gebaseerd op Ubuntu 12.10 met als codenaam Quantal Quetzal en gebruikt de 3.5-kernel.


“Na zes maanden van bijkomende ontwikkeling heeft Linux Mint een imposante lijst verbeteringen, betere stabiliteit en een verfijnde desktopervaring.”, schrijft het ontwikkelteam in een blogpost.

In tegenstelling tot Ubuntu, de Linuxversie waarop Mint is gebaseerd, zie je hier geen Unity-interface. Bij Mint kan je kiezen voor de op maat gemaakte Cinnamon-interfece of de MATE 1.4-fork van Gnome 2.

“MATE 1.4 versterkt niet alleen de kwaliteit en stabiliteit van de desktop, maar het gaat verder dan Gnome 2 door bugs op te lossen die er al jaren waren en door aan te tonen welke functies er voorheen misten”, zei het Mint-project.

Daarbovenop brengt deze versie een vernieuwde Mint Display Manager (MDM). Deze interface voegt ondersteuning toe voor thema’s van Gnome Display Manager 2. Daarmee kunnen mensen hun bureaubladuiterlijk en inlogscherm volledig aanpassen. Er zijn ook een aantal bugfixes.

Het team achter Linux Mint heeft ook beslist om aptdaemon buiten te gooien omdat die te veel crashes veroorzaakte. In de plaats gebruiken ze nu hun eigen apt-client om de installatie en verwijdering van apps af te handlen. Software installeren is nu makkelijker omdat de softwaremanager meteen met de nodige beheerdersrechten draait en dus niet meer om een wachtwoord moet vragen.

Linux Mint 14 heeft ook extra tekstcommando’s gekregen. Als je bijvoorbeeld dns-fix intikt, dan schakel voor dns-opzoekingen over op OpenDNS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business