Tips

Chrome 25: Spraakherkenning breekt door

Met de laatste versie van Chrome kun je de browser met je stem bedienen, nu Google ontwikkelaars spraakherkenning laat toevoegen aan webdiensten.

Niet elke nieuwe versie van Chrome is interessant voor de gebruiker, maar nummertje 25 is dat wel degelijk. Google voert enkele belangrijke veranderingen door, waarvan vooral de spraakherkenning belangrijk is voor de nabije toekomst.

[download_file]

De zoekmachine, net als Firefox-maker Mozilla, is al enige tijd bezig met het testen van de Web Speech API, een programmeeromgeving die het ontwikkelaars van webdiensten makkelijk moet maken om spraakherkenning toe te voegen in de browser.


De nieuwe API is vooral een belofte voor de toekomst, maar de nieuwe strenge behandeling van extensies zul je wel degelijk merken als je overschakelt naar de nieuwe versie van Chrome.

Google treedt met de nieuwe versie op tegen zogenoemde ‘stille installaties’ van extensies, wat betekent dat derde partijen extensies buiten de Chrome-appwinkel om in de browser installeerden. In veel gevallen gebeurde dat ook nog eens zonder dat gebruikers op de hoogte waren van de installatie.

Als je Chrome 25 voor het eerst opstart, krijg je een melding in beeld dat deze verstekelingen automatisch zijn uitgeschakeld. Je kunt die via de instellingenpagina vervolgens met de hand terug inschakelen.

Afgezien van deze vernieuwingen heeft Google heel wat lapwerk verricht aan zijn browser: Chrome 25 repareert liefs 22 veiligheidslekken en verbetert de ondersteuning voor HTML5.

 


 

Hoewel het nog even zal duren voor je tegen webdiensten kunt praten, is het al wel mogelijk om in Chrome 25 een e-mail te dicteren via deze demopagina. We moeten er meteen bij zeggen dat de spraakherkenning nog verre van perfect is, al zal dat in de nabije toekomst hopelijk verbeteren.

Als je Chrome nog niet hebt geïnstalleerd, bezoek dan de downloadlink op deze pagina. Heb je de browser al op je machine staan, ga dan naar het instellingenmenu (knop met 3 horizontale balken) en ga naar de optie Over Google Chrome. Hier kun je de browser opdragen om zichzelf bij te werken naar de laatste versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business