Tips

Verlies de draad van je tekst niet

Verlies de draad van je tekst niet!

Toegegeven, op een tekstverwerker als yWriter zit niet iedereen te wachten, maar wie lange verhalen of heuse boeken schrijft, zal toch snel de voordelen weten te appreciëren. Alles is er namelijk op gericht je weg in de vele hoofdstukken, scènes en personages niet te verliezen.

Een tekstverwerker als MS Word of LibreOffice Writer staat dan wel als een huis, maar eens je document een paar tienduizend woorden telt, wordt het lastiger. Zeker als je – als creatief schrijver – snel tussen scènes wil omschakelen of als je nota’s aan bepaalde tekstdelen wil koppelen of bijvoorbeeld wil weten in welke scènes deze of gene personages zijn opgetreden.

[download_file]

In een ‘normale’ tekstverwerker verwacht je eigenlijk maar één groot veld: dat waar je de tekst in kwijt kan. Niet zo bij yWriter en dat maakt het toch wel even wennen. Hier krijg je eigenlijk vier panelen te zien. Links een paneel waarin de titels van de verschillende hoofdstukken horen terecht te komen, daaronder een voor de beschrijving van de geselecteerde hoofdstukken. Rechtsboven dan weer kan je de verschillende bouwstenen van zo’n hoofdstuk kwijt, in een paneel met verschillende tabbladen: Scènes, Project Notities, Karakters – een minder goede vertaling voor Personages -, Locaties en Voorwerpen.

De eigenlijke tekst komt dan terecht in het onderste paneel, meer bepaald op het tabblad Inhoud. De tekstverwerkersmodule is trouwens erg beperkt: een ander lettertype en kleuren, vetjes, onderstreept, uitgelijnd, etc. zit er allemaal wel bij, maar dat is het ongeveer – zelfs het invoegen van afbeeldingen zoek je vergeefs. Wel is het mogelijk geselecteerde stukken tekst te laten voorlezen, maar dat blijkt alleen zinvol voor Engelstalige teksten. Scènes en hoofdstukken verplaatsen is eveneens mogelijk, en een automatische hernummering vangt je capriolen netjes op.

Om een en ander aan het werk te zien en de achterliggende filosofie van het programma beter te begrijpen, kan je via het Project-menu wel best eerst een voorbeeldproject (sample) openen.

boekdownloadsromansoftwaretekstverwerkertekstverwerkingverhaalywriter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen