Tips

Snel tussen DNS-servers schakelen

Om te kunnen surfen heb je een DSN-service nodig: die zet makkelijk leesbare URL’s om in de bijhorende IP-adressen. De meeste thuisgebruikers gebruiken standaard de DNS-servers van hun internetprovider. In sommige gevallen kan het echter interessant zijn naar een andere DNS-service over te schakelen en sneller omschakelen dan met DNS Jumper wordt lastig.

DNS Jumper behoeft niet eens een installatie. Meteen na het uitpakken kan je het exe-bestand opstarten. Het programma laat zich vanuit een bescheiden venstertje bedienen. Een uitklapmenu geeft je standaard toegang tot een 40-tal verschillende DNS-servers. Het volstaat de gewenste DNS-server te selecteren en aan te geven voor welke netwerkadapter(s) je die aanpassing wil doorvoeren. Meteen erna is de nieuwe DNS-server al actief (dat kan je bijvoorbeeld checken door het commando ipconfig /all uit te voeren).

[download_file]

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een andere DNS-server wil instellen. Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat de vaste DNS-server (van je provider?) tijdelijk buiten gebruik is of opvallend traag presteert. Wat dit laatste betreft: DNS Jumper voorziet in een handig ‘speedtest’: even klikken op Fastest DNS Server en het programma vertelt je wat op dat moment de meest responsieve dienst is. Een druk op Apply Fastest DNS doet de rest.

[related_article id=”160534″]

Er staan echter ook een handvol DNS-servers in de lijst die er speciaal op gericht zijn ongeschikte sites te blokkeren (klik hiervoor op DNS Groups en kies Security). Te denken valt aan onveilige sites (webserves die bijvoorbeeld in een phishing-lijst zijn opgenomen), maar ook aan sites die niet geschikt zijn voor kinderogen (zoals pornografische sites en gewelddadige sites). Zelf DNS-servers toevoegen is eveneens mogelijk, maar de tool waarschuwt er wel wijselijk voor dat ze niet verantwoordelijk zijn voor  illegale of onveilige praktijken.

Handig is nog dat je je huidige DNS-instellingen met een druk op de knop kan back-uppen en op elk moment naar een vorige DNS-configuratie kan terugkeren. Er is verder nog een knopje beschikbaar om de DNS cache op je systeem leeg te maken (DNS flush).
Vermeldenswaard is nog dat DNS Jumper nu ook Ipv6 ondersteunt. Een vinkje plaatsen bij Ipv6 volstaat om uit een – voorlopig schamel – tweetal ipv6 DNS-servers te kunnen kiezen (Google en OpenDNS Sandbox).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business