Tips

Geef je pc een rapportcijfer voor veiligheid

Met OPSWAT Security Score haal je een onafhankelijke veiligheidsadviseur in huis, die je in een paar seconden kan vertellen hoe goed je pc eigenlijk is beveiligd.

OPSWAT, een antivirusspecialist die meer gratis securitytools in huis heeft, biedt dit lichtvoetige programma gratis aan om mensen meer bewust te maken van mogelijke zwakheden in de verdediging van hun pc.

Na installatie licht het je machine niet alleen door op de aanwezigheid van antivirus, maar kijkt ook of je firewall aan staat, of je backup gebruikt en controleert de aanwezigheid van P2P-software, vaak een bron van besmettingen.

[download_file]

Kort door de bocht
Security Score geeft je dan een rapportcijfer in een leuk grafisch overzicht, al moet je deze waardering met een korreltje zout nemen. Zo geeft het progarmma je alleen punten als je updates van Windows automatisch binnenhaalt, terwijl je er ook voor kunt kiezen om updates met de hand te installeren. Je krijgt al snel de volle 20 punten als je Dropbox hebt geïnstalleerd; een goede stap, maar niet genoeg om al je bestanden te beschermen. 

[related_article id=”161920″]

Dat neemt niet weg dat dit gratis programma beginnende gebruikers in de juiste richting kan helpen en ervaren gebruikers gebreken kan tonen die ze misschien over het hoofd hebben gezien.

De aanwezigheid van een optie voor schijfencryptie (bijv. Bitlocker) is iets wat mensen vaak over het hoofd zien en soms weten mensen niet eens dat ze een P2P-programma op de harde schijf hebben staan.

Handige tips
OPSWAT Security Score biedt een examen waar je niet echt voor kunt zakken of slagen, maar het biedt je wel een overzichtelijke weergave van de veiligheidsstatus van je pc. Het komt dus goed van pas als geheugensteuntje en kan je snel informatie bieden als je andermans pc aan het repareren bent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business