Tips

Viivo: je Dropbox-bestanden veilig versleuteld

Je ziet best wel iets in Dropbox, maar hebt er geen goed gevoel bij dat je data onversleuteld worden opgeslagen in (Amerikaanse) datacenters? Laat Viivo dan voor een stevige encryptie zorgen.

Dropbox hoeven we je echt niet meer voor te stellen. Zo’n online opslag- en synchronisatieservice kan uitermate handig zijn, tenminste zolang je ermee kan leven dat je data opgeslagen worden in een Amerikaans datacenter – waar de Amerikaanse overheid zonder problemen privégegevens kan opvragen. Viivo zorgt er echter voor dat je gegevens voortaan eerst stevig versleuteld worden.

Viivo, een product van PKWare (de uitvinders van het .zip-formaat), werkt  (vooralsnog?) alleen samen met Dropbox. Gebruik je diensten als Google Drive of Skydrive, dan moet je dus een andere oplossing zoeken. Voor je Viivo installeert , is het belangrijk dat je eerst Dropbox draaiende hebt. Viivo zal om je Dropbox-ID vragen en zodra je hebt aangegeven waar de Dropbox-map zich  op je toestel bevindt, kan de tool aan de slag.

[download_file]

Er wordt een nieuwe map aangemaakt (met de naam Viivo) en alle data die je hierin onderbrengt worden automatisch gekopieerd naar een speciale Viivo-submap in je Dropbox-map, echter niet zonder die daar te versleutelen met een stevig AES-256 algoritme.  Die versleutelde bestanden krijgen automatisch de extensie .viivo mee.

[related_article id=”161920″]

Nu is het perfect mogelijk gegevens die je op die manier in Dropbox hebt versleuteld, met anderen te delen. De werkwijze is eigenlijk identiek aan niet-versleutelde bestanden (die dus buiten die speciale Viivo-submap in je Dropbox liggen opgeslagen).  Je nodigt personen (via e-mailadres) uit met wie je zo’n versleutelde map of bestand wil delen en zodra die Viivo heeft geïnstalleerd, kan die de gedeelde gegevens benaderen.

Viivo brengt je via een pop-up op de hoogte van de toenaderingspogingen, waarna je definitief je toestemming kan verlenen – of alsnog kan weigeren.

Natuurlijk, om onderweg toegang te krijgen tot je eigen versleutelde gegevens zal je op het toestel ook Viivo draaiend moeten hebben en, na ingave van het juiste wachtwoord, met je Dropbox laten connecteren. De tool is gelukkig wel voor diverse platformen beschikbaar: Windows, Mac OS X, iOS en Android.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business