Tips

Ontwerp je eigen pictogrammen

Ontwerp je eigen pictogrammen

Windows heeft best wel een aardige collectie pictogrammen – en online kan je er natuurlijk nog veel meer ophalen – maar geheel eigen icoontjes ontwerpen heeft natuurlijk ook wel iets. Met IconCool Editor heb je daar weinig moeite mee.

IconCool Editor was vroeger een betalend programma, en daar merk je nog de sporen van. Initieel kan je het maar 30 dagen gratis uitproberen , maar op  www.iconcool.com/freelicense/iconcooleditor.htm vind je de nodige informatie om de proefperiode in een blijvend gratis tool om te zetten.

[download_file]

Het programma is gebruiksvriendelijk genoeg om meteen aan de slag te kunnen. In het midden tref je een groot raster aan. Het aantal rasters hangt af van de ingestelde pictogramgrootte (minimaal 16×16 pixels, maximaal 256×256). Binnen dit raster kan je dan met allerlei tekengerei aan de slag. Daar zijn de klassieke tools als (gevulde) ellips en rechthoek, maar ook een verfborstel, vultool, lijn en potlood ontbreken niet.  Tekst toevoegen i s net zo goed mogelijk.

[related_article id=”160534″]

Er staan bovendien een hele reeks filters en effecten ter beschikking. Om maar enkele voorbeelden te geven: je kan je objecten pixelgewijs in de vier richtingen verschuiven, maar ook roteren, omkeren en op allerlei manieren vervormen. Verlooptinten en schaduw toevoegen is eveneens mogelijk.
Je ontwerp kan je in verschillende formaten opslaan: van jpg, bmp, gif en png tot – uiteraard – ico.

IconCool Editor laat je bovendien toe geanimeerde cursors te ontwerpen. Deze optie zit wel behoorlijk verstopt (in het menu Tools, bij Animation Cursor Builder) en is alleen mogelijk voor ontwerpen van 32×32 pixels. Je krijgt dan een reeks frames te zien en het is de bedoeling dat je telkens het frame aanklikt dat je wil bewerken. Handig is wel dat je binnen het programma kan uittesten of de cursor naar behoren werkt. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat deze functionaliteit een betere integratie in het programma verdient.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business