Tips

Veilig back-uppen naar de cloud

Gegevens naar de cloud opslaan is erg comfortabel. Minder comfortabel is de wetenschap dat je data misschien door anderen kunnen worden ingekeken... Duplicati zorgt echter voor een stevige versleuteling.

Er zijn heel wat diensten die je online opslagruimte aanbieden, en er zijn ook flink wat services die zich toespitsen op het maken van online back-ups. Duplicati is echter een back-uptool die je de mogelijkheid biedt om versleutelde back-ups te maken naar diverse aanbieders van online opslagruimte, zoals Google Drive en SkyDrive.

Duplicati stuur je aan met handige wizards. Zodra je hebt aangegeven dat je een back-up wilt inplannen, krijg je de vraag een zinvolle naam voor die back-up te verzinnen. Vervolgens kan je kiezen of je eigenhandig de mappen wil aanduiden die je mee in de back-up wil, dan wel of je je wil beperken tot ‘My documents’.

[download_file]

In dit laatste geval hoef je dan maar aan te stippen of je documenten, afbeeldingen, muziek, bureaubladitems en/of applicatieinstellingen wilt opnemen. Handig is in elk geval dat je bij elke selectie meteen afleest om hoeveel data het precies gaat.

[related_article id=”161920″]

Versleutelen
In een volgende stap geef je te kennen of je de back-up wilt versleutelen. In dat geval moet je uiteraard een wachtwoord invullen en tevens aangeven met welk algoritme je de encryptie wilt uitvoeren. Standaard is dat AES-256. Een mogelijk alternatief is nog GNU Privacy Guard, maar deze methode is niet ingebouwd en moet je dus zelf eerst nog installeren.

Een stap verder geef je aan waar of hoe je de back-up wilt maken. Je kunt kiezen uit Amazon S3, CloudFiles (Rackspace), FTP, Google Docs (Drive), SkyDrive, SSH, Tahoe-Lafs en Webdav.  Een ‘lokale’ back-up is eveneens mogelijk: in dit geval selecteer je de optie File bases en geef je het gewenste pad aan.

Test met Google Drive
Wij probeerden het uit met Google Drive. Dat blijkt te werken, uiteraard nadat we onze account-gegevens hebben ingevuld. Maar Duplicati controleert wel eerst de volledige mappenstructuur van de online opslagruimte. Het programma struikelt daarbij over identieke mapnamen die blijkbaar in onze eigen Google Drive verzeild zijn geraakt. Nadat we die hebben hernoemd, ziet Duplicati gelukkig geen problemen meer.

Het is echter vooral in de volgende stappen dat de ware kracht van Duplicati naar boven komt. Je kunt niet alleen aangeven wanneer en hoe vaak de back-up moet worden uitgevoerd, maar ook onder welke voorwaarden oude back-ups dienen verwijderd te worden en wat de eventuele up- en downloadlimieten en/of de volumelimieten zijn.

Verder kan je krachtige inclusie- en exclusiefilters vastleggen, desgewenst op basis van reguliere expressies. Duplicati ziet overigens geen graten in open bestanden (zoals het beruchte outlook.pst): dankzij de VSS-technologie kunnen ook dergelijke bestanden mee worden geback-upt.

En voor de liefhebbers van scripts en batchopdrachten: Duplicati laat zich tevens vanuit de opdrachtregel aansturen, met tal van parameters.

Uiteraard is het ook mogelijk bestanden uit je (online) back-ups terug te halen. Daarvoor voorziet het programma in een al even gebruiksvriendelijke Restore-wizard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business