Tips

Sneller uit de startblokken

Is het je ook al opgevallen dat je pc na verloop van tijd, en na installeren van allerlei extra software en services, trager opstart? Hoog tijd dan voor een boost, met Anvi Startup Booster bijvoorbeeld.

Je hebt vast zelf al ondervonden dat een computersysteem na verloop van tijd trager opstart. Dat heeft vooral te maken met software die je al dan niet bewust installeert en die, al dan niet heimelijk, mee met Windows opstart.

Nu kan je die mee-eters wel manueel uitwieden, maar je kan het ook aan Anvi Startup Booster overlaten.

Impact op startsnelheid
Anvi Startup Booster gaat na welke programma’s en services standaard actief zijn op je systeem en stelt meteen voor welke van die onderdelen je wellicht maar beter uitschakelt. Het programma baseert zijn analyse op een interne gegevensbank die op zijn beurt goeddeels steunt op de feedback van de gebruikersgemeenschap.

[download_file]

Handig is alvast dat je bij de programma’s die automatisch mee met Windows opstarten de impact op de startsnelheid kan aflezen. Verwacht hier echter geen nauwkeurige timing, maar meer een indicatie als Low en High – zoals je die trouwens ook wel via het taakbeheer van Windows 8 kan opvragen.

[related_article id=”160534″]

Je krijgt tevens een disable rate-percentage te zien: hoe hoger dit cijfer, hoe meer gebruikers het item hebben uitgeschakeld. Zo’n percentage krijg je trouwens ook te zien bij de gedetecteerde services.

Andere ingrepen
Naast de mogelijkheid om overtollige of ongewenste ‘autostarts’ en services snel uit te schakelen, stelt Anvi Startup Booster ook nog een reeks ingrepen voor die de opstartsnelheid zou opkrikken. Daar hebben we wel wat onze twijfels over, gezien de aard van deze ingrepen: ballontekst uitschakelen, schaduweffecten uitschakelen enzovoort.

Dat dergelijke ingrepen weinig aan de snelheid verhelpen kan je trouwens al afleiden uit de ‘winst’ die de tool zelf meedeelt: gemiddeld 0,1 seconde per uitgeschakelde functie.

Netwerk optimaliseren
De tool stelt verder nog een aantal netwerkoptimalisaties voor. Daar zitten behoorlijk geavanceerde en vage ingrepen tussen, zoals “implement network fast forwarding mechanisms” en “optimize domain name system (DNS) and speed up DNS resolution”. Jammer wel dat de gebruiker hier geen verdere technische details over krijgt.

We vinden het in elk geval wel een goed idee dat het programma keurig bijhoudt welke onderdelen je via het programma hebt uitgeschakeld. Die worden namelijk opgevist op het tabblad Restore, zodat je met een paar muisklikken uitgeschakelde items alsnog kan reanimeren.

(Beeld: Stefan Schurr)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business