Tips

Slim je computer vergrendelen

Als je even je pc verlaat, wil je niet dat anderen heimelijk in je documenten snuisteren. Dat voorkom je door je pc te vergrendelen. Met LockScreen Pro komen enkele extra mogelijkheden onder je vingertoppen, zoals een foto nemen van wie je pc tracht te ontgrendelen.

Wanneer je niet van pottenkijkers houdt, kan je de pc vergrendelen als je deze even verlaat. Standaard voorziet Windows hiervoor in de toetsencombinatie Win+L. Op zich voldoet dat, maar met LockScreen Pro heb je toch weer een aantal nuttige extra’s.

Meteen na de installatie duikt het instellingenvenster van LockScreen Pro op. Belangrijk alvast is dat je het programma van een stevig wachtwoord voorziet. Met datzelfde wachtwoord krijg je ook weer toegang tot je Windows-sessie wanneer je die met LockScreen Pro had vergrendeld.

[download_file]

In ditzelfde instellingenvenster bepaal je ook hoe het scherm er komt uit te zien wanneer je de pc vergrendeld hebt. Je kan bijvoorbeeld de batterijstatus tonen (voor laptops), maar eveneens een klok en een eigen afbeelding als achtergrond voorzien. 

[related_article id=”160534″]

Het is ook mogelijk het wachtwoordveld te verbergen, zodat bijvoorbeeld alleen die afbeelding te zien is. Als je dat zo instelt, zal het scherm ook automatisch dimmen na een bepaalde tijd.

Maak een foto
Is je pc uitgerust met een webcam, dan is het ook mogelijk automatisch een foto te nemen van de persoon die zich op je toestel tracht aan te melden. Op die manier vis je snel uit wie van je gezinsleden of collega’s heimelijk in je pc durf te snuisteren.  

Je stelt zelf in of je een foto wil van iedereen die je pc ontgrendelt (inclusief jezelf) of alleen van degene bij wie dat niet lukt – omdat ze het wachtwoord niet kennen.

Muis
Nog andere opties zijn het snel vergrendelen met de toetsencombinatie Ctrl+L en het vergrendelen wanneer de muis wordt aangeraakt. Dat laatste scenario kan bijvoorbeeld interessant zijn als honeypot: je laat opzettelijk een stukje interessante tekst op je scherm staan, en zodra iemand die verder wil bekijken door de muis te bewegen, wordt je pc vergrendeld - en het nieuwsgierige aagje ingeblikt.

En voor wie van wat James Bond-gehalte houdt: het is tevens mogelijk een USB-stick als ontgrendelapparaat te laten fungeren. 

(Beeld: Anna-Marie West)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business