Verlies je een USB-stick, dan is de wetenschap dat onbekenden zomaar in je documenten kunnen snuisteren vaak nog het ergste. Granite Portable laat je echter die gegevens zonder veel moeite versleutelen.

Advertentie

Een USB-stick is zo compact dat je die makkelijk dreigt te verliezen. Op zich is dat misschien niet zo erg, maar het besef dat anderen nu ongestoord in je gegevens kunnen snuisteren, voelt absoluut niet comfortabel aan. Had je die bestanden nu toch maar geëncrypteerd.

Er zijn verschillende technieken en tools om data op een verwijderbaar medium als een USB-stick te versleutelen. Sommige sticks hebben zo’n techniek ingebouwd, maar het kan ook geheel softwarematig.

[download_file]

Een van de bekendste gratis tools om precies dat te doen is TrueCrypt. Jammer genoeg is de techniek nogal bewerkelijk voor een verwijderbaar medium. Granite Portable maakt het naar de (legitieme) gebruiker toe een stuk transparanter. Je pakt het gedownloade zipbestand uit naar de rootmap van je NTFS-geformatteerde stick en je start vervolgens Granite Portable Launcher op.

 

De eerste keer geef je een stevig wachtwoord op. Even later verschijnt dan een soort startmenu, van waaruit onder meer ook de vault (kluis) beschikbaar is. Dat is niets anders dan een speciale map op je USB-stick die Granite Portable heeft gecreëerd. Zolang je correct bent aangemeld bij het programma is die map probleemloos benaderbaar, ook vanuit de Verkenner.

Echter, zodra je Granite Portable weer afsluit, is de vault niet langer zichtbaar en blijkt het om een versleuteld bestand te gaan. Volgens de makers van het programma gaat het om een dubbele versleuteling, maar jammer genoeg geven ze verder weinig prijs over welke techniek(en) precies werd(en) gebruikt. Alleen geven ze wel toe dat een onderlegd iemand zich met voldoende tijd mogelijk wel een toegang kan forceren. Wat het veiligheidsaspect betreft, lijkt TrueCrypt dus wel de betere keuze.

Granite Portable is dus in eerste instantie een handige toegangsweg naar een versleutelde map op je stick, maar de tool dubbelt ook als startmenu. Eigen items aan dat menu toevoegen is mogelijk, door het gewenste exe-bestand, webadres of map in (submappen van) de map Granite PortablePrograms te plaatsen.

Advertentie