Tips

Houd je Windows-register gezond

Het Windows-register is een database waarin je talloze instellingsopties van het besturingssysteem en allerlei hardware en toepassingen terugvindt. Af en toe de gezondheidsstatus van het register laten checken is geen slecht idee. Zeker niet wanneer wijzigingen automatisch worden bewaard.

Het Windows-register bevat talloze instellingen voor onder meer het besturingssysteem en nagenoeg alle geïnstalleerde toepassingen. Soms kunnen daar wel eens fouten optreden, zoals verwijzingen naar bestanden die niet langer bestaan. Pointstone Registry Cleaner maakt daar een inventaris van en laat je de onvolkomenheden wegwerken.

Wanneer je PointStone Registry Cleaner een registerscan laat uitvoeren krijg je na enige tijd een mooi overzicht van wat er volgens de tool zoal spaak loopt in het register. De gedetecteerde onvolkomenheden worden netjes uitgesplitst in een aantal secties, zoals Virtual Devices, Program Settings, Installed Programs, File Extensions, Shared Files, ActiveX & COM, File Types, enz.

[download_file]

Bij elk van deze secties lees je af hoeveel fouten er werden vastgesteld en hoe ‘erg’ deze fouten dan wel zijn. Dat laatste gebeurt aan de hand van een simpele schuifknop die in vijf stadia (van groen tot rood) het ‘damage level’ aangeven .

[related_article id=”160534″]

Interessant is wel dat je (bij elke sectie) de link Details aantreft, waarbij je een detailoverzicht krijgt van alle sleutels waarover Registry Cleaner iets heeft op te merken. Je beslist zelf welke van deze sleutels ongemoeid moeten blijven wanneer je de knop Fix Errors indrukt.

Meteen na de hersteloperatie krijg je dan een overzicht van het aantal sleutels dat het programma succesvol heeft weten te “herstellen” (lees vooral: verwijderen) en bij hoeveel sleutels dat desgevallend niet is gelukt.

We zijn zeer te spreken over de automatische back-upfunctie die in Registry Cleaner zit ingewerkt, onder de naam Rescue Manager. Die houdt per sessies elke doorgevoerde wijziging bij en het vergt nauwelijks meer dan een druk op de knop om de wijzigingen per sessie ongedaan te maken. Jammer wel dat je geen afzonderlijke wijzigingen (binnen zo’n sessie) selectief kan herroepen .

Veel instellingsopties hoef je in Registry Cleaner alvast niet te zoeken. Wel kan je aangeven hoelang back-ups bewaard moeten blijven en is het bijvoorbeeld mogelijk de registerscan te beperken tot waarden die na een bepaalde datum zijn gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business