Tips

Snel bestanden versleutelen

De beste manier om te voorkomen dat anderen ongevraagd je data inkijken is - stevige - encryptie. Dat kan makkelijk en snel met SteadyCrypt.

Tot het tegendeel is bewezen biedt stevige encryptie nog altijd de beste garantie om te voorkomen dat derden ongevraagd in je bestanden kunnen rondneuzen. Daar bestaan diverse tools voor, maar SteadyCrypt heeft alvast het voordeel van ‘portabiliteit’, gebruiksgemak en een betrouwbaar encryptiealgoritme dat naar de naam AES luistert.

SteadyCrypt heeft geen installatie nodig, wat maakt dat het programma zich bijvoorbeeld ook vanuit een USB-stick laat gebruiken. Handig voor onderweg dus. Bovendien gaat het om een Java-gebaseerde applicatie wat zoveel betekent als: het draait zowel op Windows, Mac OS X als Linux.

[download_file]

Na de initiële opstart word je om een hoofdwachtwoord gevraagd dat moet dienen om de container te bewaken waarin je de geëncrypteerde data gaat onderbrengen. Vervolgens kun je met het versleutelen van data beginnen. Dat gaat overigens erg eenvoudig. Het volstaat namelijk dat je een of meer bestanden naar het hoofdvenster van SteadyCrypt versleept. We raden je wel aan dat eerst met enkele testbestanden uit te proberen, tot je de tool goed in de vingers hebt. Bestanden die je naar dit venster versleept, verdwijnen immers uit hun originele locatie. We maakten het echter mee dat die ook niet meteen te bespeuren waren in SteadyCrypt zelf – gelukkig doken die weer op zodra we de tool herstartten.

[related_article id=”161920″]

Om een bestand weer te ontsleutelen volstaat het SteadyCrypt op te starten, je hoofdwachtwoord in te vullen en op het beoogde bestand te dubbelklikken – of in het contextmenu van dat bestand "Decrypt to original path" of "Decrypt selection" aan te klikken. In dit laatste geval krijg je nog de vraag in welke doelmap je het gedecrypteerde bestand wilt plaatsen.

Heb je veel bestanden in de versleutelde container ondergebracht, dan dreigt een en ander snel onoverzichtelijk te worden. Precies daarom voorziet SteadyCrypt ook in een handige zoekfunctie, waarbij je tevens kunt filteren op bestandstype en tijdstip van encryptie. Slim gezien van SteadyCrypt: je kunt de zoekcriteria als een ‘view’ opslaan waarna die automatisch in een favorietenpaneel opduikt. Een klik op de naam van deze ‘view’ is dan voldoende om de bijhorende bestanden – en alleen die – te zien verschijnen, waarna je ze desgewenst kunt decrypteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business