Tips

Draagbare spreadsheet-bewerker

Bewerk spreadsheets op elke computer, met een uitgebreide maar draagbare tool die van op een USB-stick draait.

Jij hebt misschien een Office-suite op je computer, maar niet ieder toestel is daarmee uitgerust. Vervelend als je een spreadsheet ergens moet bewerken op een toestel dat niet voorzien is van de juiste software.

Je kan natuurlijk gratis alternatieven installeren (als je beheerprivileges hebt) maar dat is omslachtig. Zou het niet eenvoudiger zijn als je een volledige spreadsheet-bewerker kon draaien, zo van je USB-stick?

[download_file]

Gnumeric Portable is zo’n draagbare tool. Je downloadt het programma hier, in de vorm van een exe-bestand. Je moet de tool voor het eerste gebruik wel installeren op een plaats naar keuze. Die installatie is geen echte installatie zoals je ze gewoon bent. Het exe-bestand is eerder een soort archief dat je moet uitpakken.

Vervolgens krijg je een map met daarin alle bestanden die Gnumeric nodig heeft. Je kan die map overal plaatsen, inclusief op een USB-stick. Met de map bij de hand kan je Gnumeric draaien op elke Windows-computer.

Grafieken
Het programma heeft vrij veel functies, maar is natuurlijk niet zo uitgebreid als pakweg Excel. Net zoals bij andere rekenbladen kan je werken met ingewikkelde formules, de lay-out van cellen aanpassen, het type getal specificeren (cijfer, geld, datum, tijd…). Je kan zelfs een grote variatie aan grafieken invoegen.

Als draagbare tool is het verbluffend hoeveel Gnumeric in zijn mars heeft. Houd er wel rekening mee dat de draagbaarheid van de software een prijs heeft: vanaf een USB-stick werkt het programma trager dan een klassieke Officesuite, en zal je haperingen detecteren. Je downloadt het installatiebestand van Gnumeric hier.

Alvorens je aan de slag gaat is het handig om te weten dat het browsen en zoeken naar bestanden bij Gnumeric een beetje vreemd verloopt. De locatie van waarop je het programma draait heet altijd ‘Computer’, ook al is het in de praktijk meestal een USB-stick. Je zal dus handmatig naar de juiste schijf moeten navigeren.

Dubbelklikken werkt niet altijd, het is beter om te bladeren door rechts te klikken en open te selecteren. Dat heeft ook weer te maken met de vertraging omdat de tool van op een externe locatie draait. Niet het handigst, maar ook niet zo vervelend dat het opweegt tegen het gebruiksgemak van een draagbare Excel-imitator.

downloadsdraagbaarexcelgnumericportablerekenbladsoftwarespreadsheet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals