Tips

Zet een versleutelde VPN-verbinding op

Wanneer je surft weet je eigenlijk nooit helemaal zeker dat geen enkele hacker of regering je data afluistert. En al helemaal niet wanneer je surft via een openbare hotspot. Een versleutelde VPN-verbinding is dan een oplossing. Dat kan gratis met OpenVPN Client, in combinatie met bijvoorbeeld VPNBook.

Als je surft, loop je altijd wel het risico dat derde partijen (hackers, snoopers, regeringsinstanties…) op een of andere manier je datacommunicatie afluisteren. Zeker ook wanneer je daarvoor een draadloze hotspot aanspreekt.

De beste manier om snoopen te voorkomen is een stevig versleutelde verbinding opzetten. Dat kan met een VPN-verbinding (virtual private network) en een van de betere protocollen daarvoor is OpenVPN. Dat maakt meteen dat je een OpenVPN-client nodig hebt.

[download_file]

OpenVPN Client bestaat voor diverse platformen, waaronder iOS en Android. We focussen ons hier echter op de Windows-variant. Of liever: varianten, want er zijn versies voor Windows 32-bits en 64-bits. De installatie stelt weinig voor en je kunt gerust de standaard instellingen aanvaarden. Noteer alvast wel het installatiepad, want deze informatie heb je nog nodig. Standaard is dat c:program filesopenvpn.

[related_article id=”161920″]

Nu heb je dus wel al OpenVPN Client, maar zolang je die geen OpenVPN-profiel voedt waarmee die een correcte verbinding met een welbepaalde VPN-server kan opzetten, kun je er weinig mee. Je zou bijvoorbeeld een van de gratis certificaatbundels van VPNBook kunnen gebruiken. Die vind je op www.vpnbook.com, op het tabblad OpenVPN. Noteer hier meteen ook het account-ID.

Pak het gedownloade zipbestand uit en kopieer een van de ovpn-profielbestanden naar de submap config van de installatiemap van OpenVPN Client. Nu kun je de OpenVPN Client-GUI opstarten, weliswaar als administrator. In het contextmenu van het bijhorende pictogram (in het systeemvak van de Windows-statusbalk) kun je de verbinding met de gekozen VPN-server nu initiëren. Je hebt er dus wel het genoteerde ID voor nodig. Als de verbinding is geslaagd, kleurt het pictogram groen en vertelt een site als www.whatismyip.com je inderdaad dat je nu via zo’n VPN-server (van VPNBook) aan het surfen bent.

Kortom, OpenVPN Client in combinatie met de certificaatbundels van VPNBook is een gratis, gebruiksvriendelijke en betrouwbare oplossing om snel een VPN-connectie op te zetten, voor diverse platformen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business