Tips

Pers het uiterste uit je grafische kaart

Een grafische kaart kan meer dan wat de verpakking je wil doen geloven. Met MSI Afterburner bereikt je GPU zijn volledige potentieel.

Een grafische kaart wordt verkocht met bepaalde specificaties. Vaak kan de hardware echter meer dan de verkoper doet uitschijnen. Dat beetje extra uit je hardware persen heet overklokken.

Met K-processors van Intel kan je serieus wat prestatiewinst boeken, maar ook grafische kaarten hebben verborgen potentieel. Die extra kracht loslaten is helemaal niet zo moeilijk dankzij MSI Afterburner.

Afterburner is een stukje software van MSI, verkoper van grafische kaarten, moederborden en andere game-gerelateerde hardware. De tool werkt echter voor alle grafische kaarten van Nvidia en AMD, ongeacht de verkoper. Het concept van Afterburner is erg eenvoudig. Met schuifbalkjes pas je relevante waardes voor de werking van je grafische kaart aan totdat je een stabiele configuratie vindt die krachtiger is dan de standaardconfiguratie. Al naargelang de grafische kaart kan je zo zonder bijkomende koeling een prestatiewinst van een aantal procenten boeken. En investeer je in een gespecialiseerde koeling, dan kan je de boost nog verder drijven.

Klokjes
MSI Afterburner heeft alles in huis om de fanatieke overklokker blij te maken. Vanuit de tool pas je het voltage aan, de Core Clock en de Shader Clock, de Memory Clock en natuurlijk ook de intensiteit waarop de ventilatie draait. Overklokken zorgt voor extra warmte, dus een degelijke koeling is onontbeerlijk.

Een tweede venster van het programma toont een hele reeks gegevens voor zowat alle sensoren op je grafische kaart en processor. Zo hou je een oogje in het zeil, zodat je je kaart niet stukmaakt. Let wel op: overklokken is niet zonder risico. Zeker het voltage aanpassen kan ernstige gevolgen hebben voor je hardware wanneer je kaart onvoldoende gekoeld is. Aanpassen op eigen risico dus.

Om de werking van Afterburner te leren roep je, zoals zo vaak, het best de hulp in van Google. Een korte zoekopdracht naar MSI Afterburner en het exacte type van je grafische kaart levert al snel enkele gidsen op van gepassioneerde overklokkers. Zo schroef je de prestaties van je GPU omhoog zonder je zelf al te veel te verdiepen in de technische details.

Zodra de instellingen naar behoren zijn aangepast kan je ze opslaan als profiel. Zo wordt wisselen tussen verschillende profielen erg eenvoudig. Vind je een reeks instellingen die je als standaard wilt gebruiken, dan kan je Afterburner mee laten opstarten met je systeem, zodat de boost automatisch wordt toegepast bij het laden van Windows. Je downloadt MSI Afterburner 4.0.0 hier of op de website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business