Tips

Schakel nutteloze opstartprogramma’s uit

Doorheen de jaren wordt je pc trager. Met Starter zet je nutteloze zelfopstartende programma's uit, zodat je het beestje opnieuw op de staart kan trappen.

Wanneer je na een grondige virusscan zeker bent dat de sloomheid van je machine niet te wijten is aan virussen of spyware, is het een goed idee om te wieden in de programma’s die onnodig samen met Windows opstarten. En vaak staat je systeemvak vol onduidelijke icoontjes. Je kan de lijst van programma’s die automatisch opstarten wanneer je de computer aanzet ook opvragen met het commando MSCONFIG in het venster "Uitvoeren" van het Startmenu, maar een goede opstartmanager is veel handiger.

Je downloadt CodeStuff Starter onderaan dit artikel of op de websiteDe eerste keer dat Starter zich opent, lijkt het een beetje uit de tijd en overdonderend. Je kan Starter slechts in beperkte mate naar je smaak instellen. Dat doe je met het tabblad "Configuratie". In het onderdeel "Thema" duid je aan welke knoppen je wil zien. Verder kan je aangeven of je wil navigeren met tabbladen of met knoppen. Op zich leveren die configuratieopties slechts minieme wijzigingen aan het uiterlijk van het programma.

[download_file]

[related_article id="160534"]

Bekijk het tabblad "Automatisch opstarten" kritisch. De items die zijn aangevinkt, starten samen met Windows op. Indien je wil dat een item niet mee opstart, haal je het vinkje gewoon weg. Een uitgevinkt item kan je terug activeren, opdat het bij de volgende start van Windows opnieuw zal opstarten. Starter verwijdert geen bestanden van de computer, je bepaalt uitsluitend of programma’s al dan niet mee zullen opstarten.

De tool onderscheidt zich ook van andere opstartmanagers omdat hij aangeeft welke onderdelen in de opstartmappen bij andere gebruikers van dit systeem zitten. Het is nodig eerst te achterhalen waar een item voor dient zodat noodzakelijke opstartitems niet worden uitgeschakeld.

Je zal zeker aan de hand van de naam en het icoontje een aantal programma’s herkennen die je ooit hebt geïnstalleerd maar nooit of zelden gebruikt. Die items mag je al uitvinken. Twijfel je? Lees dan de info in de kolom "Description" of dubbelklik op de naam van het programma zodat het informatievenster open floept. Ben je hiermee nog niet veel wijzer dan kan je met de rechtermuisknop de opdracht "Zoeken op Internet" activeren, zodat het betreffende item in een van de voorgeselecteerde zoekmachines wordt opgesnord. De schoonmaak die je in dit tabblad uitvoert, levert gegarandeerd een hogere snelheid op.

In het tabblad "Processen" lees je de applicaties die op dat ogenblik actief zijn. Hier zou je dus ook kunnen zien wanneer er onbekende of zelfs kwaadaardige processen actief zijn. Je kan een lopend proces afsluiten met de rechtermuisknop en de opdracht "Beëindigen". De meeste services in het tabblad "Services" zijn van Windows zelf en wie daar weinig kaas van gegeten heeft, doet er goed aan dit tabblad snel onaangeroerd te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business